Idővel petyhüdtté válik a bőr, a kontúrok elfolynak, de az étkezésünkkel sokat tehetünk azért, hogy ez minél később következzen be.

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, és rengeteg igazság van ebben, hiszen az étkezési szokásainkkal nagyon sok folyamatot befolyásolhatunk a szervezetünkben. A testünkben termelődő kollagén többek között a bőrünk rugalmasságát is támogatja, melynek szintje harmincéves kor környékén kezd el csökkenni, majd, ahogy telnek-múlnak az évek, fokozatosan megcsappan.

Megállítani vagy a visszájára fordítani nyilván nem tudjuk, de arra hatással lehetünk, hogy mikor, illetve milyen mértékben kezdünk el ráncosodni, vagy az életünk mely szakaszában válik petyhüdtté a bőrünk.

A kollagén egy olyan fehérjevegyület, mely nagy szerepet játszik a bőr-, a haj-, a köröm-, az ín- és a porcszövetek összetartásában, táplálásában, valamint segíti a sejtek regenerálódását. Amikor a kollagén termelődése mérséklődik, a szövetek megújulása is lassabb, ezért az öregedés jelei felerősödnek.

Bár a kollagén szintje az életkor előrehaladtával szakaszosan apadni kezd, akadnak olyan tényezők, melyek felgyorsítják, illetve előrébb hozzák ezt a folyamatot. A dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, a stresszes életmód, a légszennyezettség, az alváshiány, valamint a vitaminhiányhoz vezető táplálkozás egyaránt hatással lehet a kollagén termelődésére és a bőrünk állapotára.

Ha odafigyelünk ezekre, és igyekszünk biztosítani a kollagén utánpótlását, a ráncok még sokáig elkerülhetnek bennünket. A kollagéntermelést magas C- és B-vitamin-tartalmú ételekkel serkenthetjük leginkább.

  • Megosztás:
hirdetés