Tudtad, hogy attól is ráncosodhatsz, ha mindennap hosszú perceket állsz autóddal a dugóban? Hiába a hatékony arcápolás, ha bizonyos tényezők a fiatalságod ellen dolgoznak.

Azt már mindenki tudja, hogy az állandó kialvatlanság, a stressz, a dohányzás, valamint a sok cukor- és alkoholfogyasztás csúnya ráncokat eredményezhet, de mi a helyzet azokkal a szokásokkal, melyek beépültek a mindennapjainkba, és észrevétlenül roncsolják bőrünket? Az alábbi tevékenységek közül biztos, hogy valamelyik rád is vonatkozik, és még csak nem is sejted, mennyit ártasz vele naponta az egészségednek és fiatalos külsődnek.

Autózás, tömegközlekedés

 

Meglepő módon az öregedés jelei hamarabb megmutatkozhatnak rajtad, ha naponta autóval mész dolgozni, és sokat vesztegelsz a zsúfolt, városi utakon. Ugyanis főként nyáron, de napos időben tavasszal és ősszel is, erős UVA-sugárzásnak teszed ki bőrödet, hiszen a káros napsugarak áthatolnak az autó szélvédőjén. Amellett, hogy az UVA-sugarak rákos sejtburjánzást okozhatnak, lebontják a szervezetben a jótékony napsugarak hatására termelődött D-vitamint.

Továbbá a lehúzott ablakokon beáramló szennyezett városi levegő sem tesz jót a bőrsejteknek, különösen, mert a szállópor-koncentrátum sokáig bent rekedhet az utastérben, és megtelepedhet a bőr pórusain. Ha sokat utazol nyitott ablakú tömegközlekedési járművön, ugyanúgy megsínyli a bőröd a szennyezett levegő hatását, mint akkor, ha gyalogolnál. A dermatológusok szerint kivédheted a bőrkárosodást, ha mindennap széles spektrumú fényvédő krémet használsz, a szemkörnyéket teljesen elfedő, nagy napszemüveget viselsz, illetve beiktatod az arcápolási rutinodba az antioxidáns hatású hidratálók, valamint a hámlasztó és regeneráló hatású bőrtisztító termékeket.

Mobiltelefon gyakori használata, hason alvás

 

Az állandó telefonnyomkodás szintén kedvez a korai ráncok kialakulásának. A nyak bőre nagyon vékony, így a szemkörnyékhez hasonlóan kifejezetten hajlamos a ráncosodásra. Ha folyton lefelé hajolsz, állandó gyűrődést okozol az áll alatti területen, az apró redők pedig elmélyülhetnek, ha a bőr kevésbé táplált és rugalmatlan. Ugyanilyen hatást fejt ki, amikor hason fekve vagy az oldaladra fordulva alszol, arcbőrödet pedig egész éjszaka összenyomja a párna.

A bőrgyógyászok azt javasolják, olyan regeneráló, rugalmasságmegőrző hatású krémeket alkalmazz az adott területeken, melyek peptideket tartalmaznak. Jó tudni, hogy peptidek akkor keletkeznek a szervezetben, ha a kollagén lebomlik. Így, ha peptideket juttatsz a bőrödbe, kicselezheted az öregedési folyamatot, hiszen azt az üzenetet fogják kapni a bőrsejtek, hogy fogytán van a kollagén, és újat kell termelniük. Peptideket természetes úton, étkezéssel is bevihetsz a szervezetedbe: fogyassz sok almát, banánt, sárgadinnyét, cseresznyét, áfonyát, spárgát, ananászt, zöldségleveket.

  • Megosztás:
hirdetés