A rugalmas, feszes, szép bőr titka a sejtek regenerálódásában rejlik. Ez a turmix olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek elősegítik a méregtelenítést és a kollagén termelődését.

A kollagén egy fehérjevegyület, mely nélkülözhetetlen szerepet játszik a sejtek regenerálásában. Amíg megfelelő mennyiségű termelődik belőle, a bőr rugalmas, sima és feszes, ám az évek előrehaladtával a szervezet egyre lassabban állítja elő, ennek hatása pedig számos módon megnyilvánulhat: a fellazult kötőszövetek miatt narancsbőr jelentkezhet, a bőr rugalmatlanságából adódóan megereszkedhet és ráncossá válhat, de előfordulhatnak ízületi fájdalmak is.

A porcoknak, a hajszálaknak, a bőrsejteknek, a körmöknek és az inaknak kollagénre van szükségük a megújuláshoz és regenerálódáshoz. Harmincéves kor felett a szervezet már kevesebbet termel, de még nem észrevehetően, ám az életmódunk szintén hozzájárulhat a kollagén csökkenéséhez.

A gyakori alkohol- és kávéfogyasztás, a dohányzás és a stressz mind hátrányosan befolyásolja a sejtmegújulást. Tudatos táplálkozással azonban felturbózhatjuk ezt a folyamatot, hiszen bizonyos ételek stimulálják a szervezetben a kollagén termelődését és beépülését. Ehhez főként rengeteg C- és B-vitaminra van szükség. Az alábbi turmix összetevői csodát tesznek a bőrrel!

Szépségital ráncok ellen

Hozzávalók:

  • 1 érett körte
  • 1 lime
  • 1 csésze kurkuma
  • 4-5 levél petrezselyem
  • 1 marék mentalevél
  • 2-3 csepp vaníliaaroma
  • 1 csésze víz
  • 1 teáskanálnyi lenmag vagy szőlőmag-őrlemény

A körtét hámozd meg, szeleteld fel, a lime levét pedig facsard ki. Tedd az összetevőket egy turmixgépbe, és készítsd el a szépségitalodat. A szőlőmaglisztből naponta egy-két teáskanálnyi adagot érdemes fogyasztani, és a lenmag fogyasztását sem ajánlott túlzásba vinni.

Napi egy evőkanálnyi lenmag erősíti az immunrendszert, rendkívül erős antioxidáns hatással bír, és székrekedés ellen is jó. Bélelzáródás esetén azonban tilos fogyasztani.

A kurkuma, a petrezselyem és a lime is tartalmaz olyan vitaminokat, melyek stabilizálják a kollagént a szervezetben. A szőlőmag tartalmazza a legtöbb természetes antioxidánst, a lenmag pedig nemcsak a bőr rugalmasságát és textúráját javítja, hanem a pattanásokkal is leszámol, ha gyakran fogyasztod.

  • Megosztás: