A divatvilág nagy változáson ment keresztül az utóbbi pár évben, sokszínűbb és elfogadóbb, mint amilyen korábban volt, de még mindig van hova fejlődnie. A régi beidegződéseket, sztereotípiákat nem könnyű egyik napról a másikra leépíteni, ám ez nem csak a divatmárkák, magazinok és fotósok feladata. A 62 éves dán modell szerint minden szakmabelinek felelőssége, hogy a divatipar milyen módon ábrázolja az érett kort, és mit közvetít az öregedésről az emberek felé. Úgy véli, az őszinteség az egyetlen járható út, ezért retusálás nélkül szerepel a képeken.

hirdetés

Bár mindenki tudja, hogy idővel a testünk megöregszik, és ennek a természetes folyamatnak külső jelei úgyszintén vannak, az érett kor megítélése még ma is megosztó, kényes téma, akár a társadalmat, akár a divatvilágot vesszük alapul. Noha a divatipar folyamatosan törekszik a változásra, ez gyakran még setesután történik, szinte nincs olyan modell, aki retusálás nélkül szerepelne a fotókon.

Hiába vannak jelen a középkorú és szenior modellek a szakmában, ha a megjelenítésükben legtöbbször a fiatalságra jellemző külsőségek másolása fedezhető fel. A digitális technológia számos lehetőséget nyújt arra, hogy átlépjük a valóság határait, szinte észrevétlenül formálható a modellek teste, varázsütésre feszesebb bőrt, határozottabb testkontúrokat kaphatnak.

Nem mindegy, a divatszakma hogyan kommunikálja az öregedést

Az a helyzet, hogy a nagy többség szeme hozzászokott ahhoz, hogy a magazinokban, plakátokon, divatkampányokban szereplő idősebb nők úgymond ideális módon öregednek, nem petyhüdt a combjuk, a fenekük, nem eres a lábuk, nincsenek pigmentfoltjaik, és csak leheletfinom mimikai ráncok utalnak az életkorukra, melyek a legkevésbé sem írják át a fiatalkori vonásaikat.

Ami azt illeti, bőven akadnak olyan nők, akik az egészséges életmódnak, a rendszeres testedzésnek és a genetikának köszönhetően, természet adta módon őrizték meg csúcsformájukat, de nem csak nekik, és nem csak őróluk szól a divat.

Miközben sokan mélyen felháborodnak a túlzásba vitt képmanipuláció láttán, kissé furcsa, hogy az emberek zöme mégis mennyire megdöbben, ha egy érett modell retusálás nélkül, a ráncaival együtt tűnik fel a címlapon.

Ez manapság is hírértékkel bír, pedig valójában természetesnek kellene lennie. Éppúgy, ahogy a teltebb modelleket is rengeteg kritika éri, az idősebb nőknek szintén meg kell küzdenie az előítéletekkel.

A 62 éves dán modell, Dorrit Bøilerehauge az egyetem óta kutatásokat végez a divat digitális kommunikációjának területén, szociális szemszögből megközelítve.

A mai napig tanít, emellett modellkedik és az érett korosztály szószólójaként tevékenykedik a közösségi médiában. A róla készült fotók azt is tükrözik, ő hogyan vélekedik az öregedésről, miként éli meg belül, és milyennek látja magát idősebb nőként.

Őszinte fotókon a modell, retusálás nélkül

Dorrit Bøilerehauge számára nem az a cél, hogy fiatalabbnak tűnjön, a közösségi médiában, és a divatfotókon is igyekszik azt kifejezni, hogy az életkor előrehaladtával nem veszítjük el azt a nőt, akit felépítettünk magunkban, sőt, folyamatos fejlődésen megyünk keresztül, ami meghatározó mind a stílusunkat, mind az egyéniségünket illetően.

Nehéz megfejteni, hogy egy divatfotó mikor ábrázolja jól az idősebb korosztályt, hiszen mindannyian másként éljük meg belül az öregedés folyamatát, ugyanakkor az őszinteség mindig kifizetődő. Ha egy divatmárka számára fontos az egyéniség és a kisugárzás, akkor arra fog hangsúlyt fektetni, és bátrabban bevállalja a retusálás nélkül megjelenített kampányfotókat.

Sok esetben azonban még mindig visszatartó erő a közvélemény, hiszen a divat úgymond a társadalmi szokásokat, megítéléseket is tükrözi.

Dorrit Bøilerehauge nem tulajdonít nagy jelentőséget a ráncoknak, sokkal inkább a stílust tartja fontosnak. Gyermekkora óta érdeklődik a divat iránt, amire az önkifejezés egyik eszközeként tekint.

Az öltözködésében semmilyen korlátot nem szab számára az életkora, alapvetően letisztult, finom stílusa van, amibe a vintage hangulat és egy kis vagány extravagancia is belefér.

A 62 éves modell divatinfluenszerként is retusálás nélkül szerepel a fotókon, ugyanígy modellként is igyekszik olyan felkéréseknek eleget tenni, amelyeknél nem jelent akadályt a ráncok megjelenítése és az életkor őszinte ábrázolása.

Ugyanakkor nem ragaszkodik szélsőségesen a naturális megjelenéshez, szeret sminkelni és tudatában van annak, hogy a fénybeállítás is sokat számít egy-egy fotó esetében.

Manapság azonban felfedezte a natúr, visszafogott sminkben rejlő lehetőségeket, és sokkal finomabban bánik a színekkel, mint korábban. Az öltözködésében azonban az élénk és semleges tónusok egyaránt felbukkannak, a minták, színek keverésétől és a fényes anyagoktól sem ódzkodik a modell.

Dorrit Bøilerehauge stílusa nagyon friss és mai, annak ellenére, hogy rengeteg retró divatelemet használ. Változatosan elegyíti az eltérő anyagtextúrákat és a különféle fazonokat, vagány és nőies öltözékeivel szintén azt az üzenetet közvetíti, hogy ilyen természetes, magától értetődő módon is lehet kezelni az idő múlását.

A modell abszolút elfogadja önmagát, cseppet sem okoz problémát számára az életkora, pozitív hozzáállásával pedig sokakat inspirál.

 

Kiemelt képek és cikkfotók: @dorritboilerehauge/Instagram.

  • Megosztás:
hirdetés