A téli időszakban felszaladt pluszkilók ellen otthon is hatásosan lehet küzdeni, ez a zsírégető edzés ráadásul kezdők számára is ideális.

hirdetés

Sokan nem szeretnek edzőterembe járni, vagy akár szimplán a szabadban edzeni, hiszen lelki terhet ró rájuk a tudat, hogy mások látják őket sportolás közben, pláne, ha eleinte még csak kínlódnak a gyakorlatokkal. Az, aki hosszú ideig hanyagolta a testmozgást, kezdetben az igencsak hanyatló állóképességével szembesülhet, avagy kevésbé bírja az intenzív munkát, hamar kifullad.

Ezért a kezdeti fázis teljesen más fizikai terhelést és főként fokozatosságot igényel. Bár a többség számára az edzés fő célja az alakformálás és a fogyás, azért arról sem szabad megfeledkezni, hogy a rendszeres testmozgás az egészségmegőrzés egyik alapfeltétele, és éppúgy rá kell vezetni a szervezetet, mint az egészségtudatos táplálkozásra.

 

Nem megy azonnal teljes erőbedobással, de pont azért, mert nincs fitt állapotban a test, kisebb terhelés hatására is felpörög a pulzus. Majd, ahogy fokozatosan hozzászokik a szervezet az izommunkához, a teljesítményt is apránként növelni kell, hogy beinduljon a zsírégetés. Ha a csoportos tréning nem a te világod, válassz egy otthon végezhető edzésprogramot, amit könnyedén be tudsz ültetni a mindennapjaidba.

Kezdők számára is ideális zsírégető edzés, ami otthon végezhető

Nem jó opció, ha egy hosszúra nyúlt mozgásszegény időszak után hirtelen túlterheli az ember a keringését. Sokan varázspálcaként tekintenek a sportra és éppen ezért gyors fogyást remélnek tőle, de ez nem úgy működik, hogy ha teljes intenzitást beleadva megnyomod a tempót, akkor egyik napról a másikra lesuttyannak a kilók. Már csak azért sem, mert az étkezés átállítása éppúgy fontos.

Mivel sokaknak rögtön az ugrik be elsőre a zsírégető edzésekről, hogy csak egy bizonyos, ideálisnak nevezett pulzustartományban érdemes dolgozniuk az eredményesség érdekében, úgy gondolják, kizárólag maximálisan pörgős mozgásformákkal lehet elérni a zsírégetést biztosító pulzusértéket.

 

Ami azt illeti, ez a pulzuszóna mindenkinél más, függ az életkortól is, vagy attól, hogy ki mennyire fitt, milyen az állóképessége. Ez a zsírégető edzés rendkívül változatos feladatokból áll, így hosszú távon sem válik unalmassá. Minél több izom dolgozik összehangoltan, annál inkább megnő a szervezet oxigénfelvétele, ami kedvező feltételeket biztosít a zsíroxidációs folyamatokhoz. Ahhoz, hogy olvadjanak a kilók, szükséges a magas intenzitású mozgás, ám a megfelelő alakformáláshoz ajánlott feszesítő és erősítő tornákkal kombinálni.

Az étrenden éppúgy változtatni kell, hiszen önmagában az edzés nem eredményez látványos változást. Tudatosan, előzetesen átgondolt diétás menüsorra érdemes váltani, ami változatos alapanyagokból épül fel. Egy ilyen zsírégető edzés az emésztési és anyagcsere-folyamatokra egyaránt remek hatással van.

A kezdeti szakaszon a legnehezebb átlendülni

Ha már megszületett az életmódváltással és alakformálással kapcsolatos elhatározás, az fél siker. A kitartáshoz azonban olykor kevésnek bizonyul a döntés meghozatala, így érdemes utánajárni, hogy milyen edzésformákkal kell próbálkozni a tökéletes eredmény eléréséhez. Mindig a kezdet a legnehezebb, így fontos néhány dolgot szem előtt tartani.

Olyan edzést válassz, ami ideális kezdők számára

Az interneten rengeteg otthon végezhető zsírégető edzéssel találkozni, ám nem árt ezeket a videókat kategorizálni. Sokan nemigen fogalmazzák meg, hogy melyik korosztály számára kombinálták a mozgássort, vagy milyen előrehaladottság esetén érdemes belevágni a tornába.

Számos olyan videó van azonban, ahol kifejezetten megemlítik, hogy kezdők számára ideális a gyakorlatsor. Ez azért fontos, mert ahhoz, hogy ne lankadjon a motiváció, valamint a szervezet is hozzá tudjon szokjon a változáshoz, fokozatosan kell felépíteni a terhelést és az intenzitást.

Legyen változatos

Rendkívül fontos, hogy az edzés ne egy unalmas, kötelező program legyen, amit kényszerből csinálsz. Hogy ne menjen el a kedved az egésztől, érdemes változatos videókat választani. Bár mindenki számára van egy adott testterület, amit a leginkább formálni szeretne, a kezdeti időszakban a teljes testet átmozgató torna legalább annyira hatékony lehet.

Ezek a gyakorlatsorok több, különböző mozdulatból állnak, így nem válnak pillanatok alatt unalmassá, sőt, összehangolt izommunkával és fokozatos terheléssel javítják az állóképességet.

Tűzz ki apró, rövid távú célokat

Semmiképp nem szabad csak és kizárólag hosszú távú célokban gondolkodni. Minden távoli, elérni kívánt célkitűzésnek apróbb szegmensekből kell állnia ahhoz, hogy a kitartás megmaradjon. Fel lehet állítani akár heti, akár havi periódusokat, az aktuális változást pedig minden alkalommal ezekhez kell mérni.

A kezdők számára ideális tornák éppen ezért rendkívül hatékonyak, hiszen remekül beindítják a fogyást, hozzájárulnak a sikeres zsírégetéshez, miközben hozzászoktatják a szervezetet a változáshoz. Idővel érdemes emelni a tétet, a test jelzi, hogy mikor érdemes új szintre lépni a folyamatban.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés