Érthető, hogy idén a makeup-trendek is az egyszerűsítésre törekednek, így az extrémebb, retró vonal mellett a visszafogott, természetes üdeséget követő smink úgyszintén térhódítóként jelenik meg. A monokróm színválasztás az öltözködés terén már régóta divatosnak számít, és most a sminkelési szokásokat készül átírni. Azért zseniális, mert akár egy-két termékkel kifestheti magát az ember, ráadásul kezdőként sem kell a hibalehetőségek miatt aggódnia.

hirdetés

A monokróm smink azt jelenti, hogy a szemhéjpúder, a pirosító és a rúzs – vagy szájfény – árnyalata nagyjából megegyezik, esetleg a választott színnek a hasonló, enyhén világosabb, sötétebb tónusaiban játszik.

Nyilván, nem lehet minden ugyanolyan színű, hiszen az alapozónak vagy BB krémnek a bőrhöz kell igazodnia, a fekete tus, szemceruza és szempillaspirál pedig egy második tónusvonalat emel be a makeupba. A hangsúly azonban a színező elemeken van, azokat kell mindenképp egyeztetni.

Milyen legyen a monokróm smink?

Túl sok lehetőséggel nem kecsegtet ez az irányzat, hiszen hiába passzol például az emberhez  a csodaszép padlizsán szemhéjpúder, nagyon furcsa lenne az összkép egy lilás árnyalatú pirosítóval és szájrúzzsal. Persze, lehet játszadozni a finomhangolásokkal, például világosabb színverziót választani az ajkakra és az almácskákra, míg a füstös szemfestést erőteljesebben ki lehet emelni.

Az alapszín megválasztása nagyon fontos, hiszen nem csak a szemek, hanem a bőr színével is egyeztetni kell. A rózsaszín tónusai sokaknak jól állnak, persze egyesekhez a hideg, míg másokhoz a meleg árnyalatú variációk passzolnak a leginkább. A natúr púderrrózsaszín megfelelően diszkrét és visszafogott egy monokróm sminkhez, de ugyanígy a bézs, mézbarna és fahéjas tónusok is alkalmasak az egyszínű makeupokhoz.

Milyen előnyei vannak?

Tudjuk, hogy a natúr smink éppúgy nagy erővel bír, hiszen üdévé, frissé teszi a vonásokat és élénkíti a tekintetet.

Ugyanez a célja a monokróm trendnek is, tehát célszerű visszafogottan adagolni. Időt, vesződséget és termékeket is spórolhatunk ezzel a sminkelési módszerrel, ugyanis a rúzst pirosítóként, vagy szemhéjfestékként egyaránt használhatod, de ugyanúgy egy finomabb bézses szemhéjpúder is részt vehet az arccsontok árnyalásában. A fahéjszínnel kevert rózsapír úgyszintén jól mutat a szemhéjakon, ajkakon is, tehát érdemes univerzális árnyalatokban gondolkodni.

Az elkészítése roppant egyszerű, hiszen nem kell kontúrozni, vagy több színnel zsonglőrködni a szemhéjak kipingálásakor. Mégsem lesz unalmas az összhatás, pláne, ha úgy, mint az öltözködésnél, különféle felületekkel bolondítod meg az összképet. Ugyanaz a szín egészen másként hat, ha a szemhéjakra vízfényű, vagy enyhén csillámos festékkel kerül fel, míg a pirosító matt pigmentekkel igazodik a bőrhöz.

A monokróm smink egyszerűsége ellenére is feldobja az arcszínt, egységesebbé, üdébbé teszi tónusát, miközben kerüli a harsányságot. A tekintet hangsúlyosságát tussal, szempillaspirállal erősítheted.

Ha egyetlen terméket használsz az ajkak, az orcák és a szemhéjak színezésére, mindenképp ügyelj arra, hogy antiallergén, természetes alapanyagokat tartalmazó verziót válassz, ami a száj felületén sem okoz irritációt. Finom, egységes tónusú végeredményt csak tiszta sminkeszközökkel érhetsz el.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés