Bár a kialvatlanság súlyosbítja a helyzetet, a szem alatti táskák és a szemhéjduzzanatok nem csupán a kimerültség miatt jelentkeznek. A nyirok- és vérkeringés fokozásával a probléma hamar csökkenthető, ennek pedig a legjobb módja az arcjóga. Egy új gyakorlatot mutatunk, ami rövid, de elképesztően hatékony.

hirdetés

Naponta terheljük a szemünket, de közben nem dolgoztatjuk megfelelően a szemmozgató izmainkat. Az irodai munka hátránya, hogy egész nap egy irányba fókuszál az ember, nem használja a periférikus látását, nem kell oldalra tekintgetnie, vagy körbemozgatnia a szemeit. A fejfájások jelentős része is a szemek környékéről indul, hiszen az adott területen romlik a vérkeringés.

Miért jönnek létre a szem alatti táskák?

A szem alatti táskák, duzzanatok kialakulásának ugyan több oka lehet, de a rossz keringés is hozzájárulhat a folyamathoz. Idővel a szem alatti bőr megereszkedik, ez természetes, ám nem feltétlenül kell az alsó szemhéj alatt felgyülemlenie a folyadéknak és a zsírszövetnek. Ezt a jelenséget a gyenge szemtartó izmok is okozhatják, vagy egyszerűen csak az idő és a gravitáció műve.

Az ödéma létrejötte azonban egyértelműen rossz mikrokeringésre utal. Ha csak időszakosan jelentkezik, valószínűleg hormonváltozások felelnek a vízvisszatartásért, súlyosabb esetben akár a vesefunkciók zavarára is utalhat. A túl sok koffeines, alkoholos ital vagy sós étel fogyasztása úgyszintén elősegíti a szemhéjak püffedtségét.

Mit tehetsz ellene?

Olykor egy kiadós alvástól teljesen megszűnik a karikás, táskás szem problémája. Ám az is segíthet, ha kicsit megpróbálod kijátszani a gravitációt, és nem hason, vagy oldalt, hanem megemelt párnán, hanyatt fekszel. Attól is felfrissülhet a szemkörnyék, ha reggelente nem meleg, hanem éppen hogy langyos, majdnem hideg vízzel mosol arcot. Természetesen a házi praktikák – uborkapakolás, hideg kanál a szemre – szintén előremozdíthatják a javulást, és a pár perces, zselés szemmaszkok is üdítően hatnak a püffedt, táskás szemekre.

 

Az arcjóga nem ideig-óráig kezeli a problémát, hiszen, ha rendszeresen végzi valaki, a szemek alatt felgyülemlett zsír és folyadék is csökkenhet, a szemmozgató izmok erősödésének köszönhetően.

A videóban látható gyakorlat nagyon egyszerű, csupán arra kell ügyelned, hogy ne gyűrd a homlokodat, hanem próbáld meg úgy kifeszíteni az arcod, hogy a bőr mindenhol sima legyen. Igen, a szájtartás vicces, viszont ez az a póz, ami stimulálja az izmokat és fokozza a vérkeringést, ha a szemek ellentétes mozgást végeznek. Naponta csak pár percet vesz igénybe ez a mozdulat, amit érdemes beiktatni a reggeli vagy esti rituáléba, mert a segítségével kevesebb ránccal és szemfájással számolhatsz, ugyanakkor a szem alatti táskák is visszahúzódnak.

Ha a duzzadt, püffedt szemhéj már állandósult nálad, akkor fordulj orvoshoz, mert betegségek úgyszintén okozhatnak ödémát.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés