Az elmúlt évek legnépszerűbb kozmetikai terméke a micellás víz, amivel eltávolítható a smink és az arcra tapadt szennyeződések.  Azonban mint minden kozmetikummal, érdemes vele szemben is körültekintőnek lenni, hiszen attól, hogy ’víz’, még nem biztos, hogy teljesen ártalmatlan is.

Mit takar az elnevezés?

A micella olyan gömb alakú molekula, aminek két pólusa van. Az egyik vízmegkötő –hidrofil-, a másik víztaszító –hidrofób/lipofil-. Előbbi a vattakorongon marad, míg utóbbi elvégzi a piszkos munkát, begyűjtve a bőrről a koszt és az olajat. Miután ez megtörtént, egyesül a hidrofil résszel, és így a szennyeződések csapdába esnek a bezáródó molekulában. Egyébként nem csak arctisztító termékekben található meg, számos háztartási tisztítószer is tartalmazza.

Veszélyek, amikre figyelni kell

Összességében a micellás víz valóban hasznos, hiszen segítségével hatékonyan és gyorsan lehet megtisztítani az arcbőrt. Ráadásul még le sem kell mosni. Vagy mégis? Erről a kérdésről megoszlanak a vélemények, sok gyártó direkt fel is tünteti a flakonon, hogy nem szükséges lemosni a terméket. Ez valóban helytálló, rövidtávon ugyanis semmilyen negatív hatást nem vált ki a bőrben.

A micellák tényleg jól összegyűjtik a koszt, de mint más kozmetikumok, ők sem biztos, hogy egy törléssel eltávolíthatók az arcról. Felületaktív anyag lévén a bőr felszínén hatnak, így, ha arctisztítás során egy-két szabadon mozgó molekula megtapad a bőrön, az arra érzékenyeknél irritációt válthat ki. Ezt húzódás, pirosság, bőrszárazság kíséri. Ez nem feltétlenül azonnal jelentkezik –bár nekem már volt szerencsém ehhez-, egy idő után csak azt veszi észre az ember, hogy érthetetlen módon száraz a bőre. Továbbá a micellák, nem csak a felesleges faggyút tüntetik el, hanem a bőr saját lipidjeit is, ami hosszú távon ugyancsak szárító hatású.

 

Ezen kívül azt sem lehet tudni, hogy a soron következő arcápolóval érintkezve, milyen hatást vált ki. Sok esetben akadályozhatja a termékek megfelelő felszívódását, így azok nem tudják maradéktalanul kifejteni hatásukat.

Érdemes tehát néhány plusz másodpercet rászánni arra, hogy a micellás víz használata után leöblíti az ember az arcát, ami nemcsak frissítő, de biztosítja is, hogy semmi nem marad az arcon és a soron következő arcápolók munkáját sem befolyásolja.

Van különbség a micellás vizek között?

Érdemes mindig megnézni az összetevők listáját, hiszen azok között is találhatók irritációt kiváltóak. Mindenképpen kerülni kell az Alcohol Denat-ot és a Benzyl Alcohol-t tartalmazóakat, hiszen ezek szárítják, irritálhatják a bőrt. Ezen kívül a DMDM Hydrantin nevű tartósítószert, és a parfümöt, illóolajokat tartalmazó –Limonene, Linalool- készítmények sem ajánlottak. Előfordulhat, hogy egy olcsóbb, de kevesebb összetevőjű készítmény kémiai szempontból bőrbarátabb, de azért még ezek esetében is érdemes tudatosnak lenni. Inkább vásárold meg egy nappal később, és nézz utána az összetevőknek, hiszen nem lehet csak a parabénmentesség révén kizárni az egyéb irritáló összetevőket.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés