Miközben a divat a minimalista sminkrutint diktálja, és az egészen lágy alapozás kerül reflektorfénybe, mely lélegezni és érvényesülni hagyja a bőrfelületet, az interneten újra és újra fellobban a maszkhatású smink őrülete, ami több réteg festékkel terheli a bőrt. Látványra sem szép, ráadásul rengeteg bőrprobléma forrása lehet.

hirdetés

Az utóbbi években a precíz ecsetvonásokkal elkészített füstös smink volt a legnagyobb trend, az ügyes kezekkel megáldott nők pedig gyakorta büszkélkedtek az Instagramon a sminkmestereket megszégyenítő makeupjukkal. Az aprólékos satírozásokat azonban lassacskán felváltották az elmosódott kontúrok, és a természetes ragyogás került a középpontba.

A minimál makeup esetén nincs szükség több réteg festékre, hiszen a lényeg a bőr finom textúrája. A sajátos festési technika áttetsző rétegei nem fedik el túlságosan a hámréteg alaptónusát és textúráját, ám a különleges színhasználatnak köszönhetően mégis könnyedén hangsúlyozhatóak az arcvonások.

Ám úgy tűnik, hogy a természetességet szorgalmazó újítások egyáltalán nem hatják meg a maszkhatású smink híveit, ugyanis egyre jobban terjed a neten a vastag alapozásra kiélezett trend.

Hódít a túlzásba vitt alapozás

Manapság, ha alapozóról van szó, akkor a jól fedő és könnyű textúrájú kencék közül érdemes válogatni, amelyek eltakarják az apróbb bőrhibákat, mégsem eredményeznek természetellenes hatást. Az új trend viszont láthatóan szakít ezzel a vonallal, hiszen több réteg festékkel készülnek a sminkek, amelyek maximum egy jól megvilágított divatfotón mutatnak jól, de a mindennapokban nem állják meg a helyüket, és a bőr számára nem túl egészségesek.

A legújabb őrület egy Meredith Duxbury nevű fiatal lányhoz kötődik, aki rengeteg rajongót szerzett már magának a művészien elkészített sminkjeinek köszönhetően. Meredith sminkrutinjának az alapját a több réteg folyékony alapozó jelenti, amelyet masszírozó mozdulatokkal visz fel az arcára. Miután teljesen elkente a terméket, újabb réteg folyékony alapozó következik, amit púderral fixál.

Nem nehéz kitalálni, mi a hátránya az efféle sminkelésnek: a rétegesen felvitt festék csak pillanatokig mutat jól, de az arcmimikától, és a külső környezeti hatásoktól könnyen megtörik, elcsúszkál a bőrön, vagy megül a pórusokban. A hámréteg is szenved alatta, hiszen két-háromféle alapozó olajos, vagy mattító összetevőit kell elviselnie, emellett levegőhöz sem jut. Ennyi kence könnyen a pattanások, vagy viszkető, hámló foltok melegágya lehet, hiszen nem szellőzik megfelelően a bőrfelszín, a pórusok pedig hamar eltömődnek.

Meredith nem használ korrektort, hiszen a több réteg alapozó mellett, már nincs is rá szükség. A fiatal lány legtöbbször színes szemsminkkel, highlighterrel és hatalmas műszempillákkal teszi teljessé a kinézetét. A végeredmény tökéletes porcelánbaba hatású arcbőr, ami azonban csak bizonyos fényviszonyok mellett kelti ezt a hatást. Természetes fényben ugyanis, a maszkhatású smink nagyon durva látványt kelt, ráadásul nehéz a nyak árnyalatához igazítani ennyi réteg alapozót.

Gyakran összecsomósodik a festék a mosolyráncoknál, valamint a beszédnél használt arcizmok felett, ami rémisztő hatást kelt, mintha bomlásnak indult volna az arc. Egy ilyen smink nagyjából két óra után elkezd foszladozni, hiszen az ember eszik, iszik, megvakarja az orrát, kimegy a levegőre, ahol szél, eső érheti a sminket.

Amikor fotózásra készül ilyen művi makeup, egy komplett sminkes gárda áll a modell rendelkezésére, hogy helyreigazítsák a festéket, valahányszor elcsúszik, elmászkál. Nyilván a mindennapokban erre nincs lehetőség, de akkor sem jó ötlet a púdermaszk, ha csak szórakozásból, egy-egy felvétel kedvéért készíti el magának az ember.

Az influenszer rövid videói többmilliós megtekintésnél tartanak, így nem csoda, hogy a szokatlan technika szinte fűtőtűzként terjed a fiatal lányok körében. Egyre többen probálják ki Meredith sminkelési rutinját, annak ellenére, hogy hasznosnak és egészségesnek egyáltalán nem mondható.

Eltömődött pórusok és károsodott arcbőr

A gyakori alapozás eleve megviseli a hámréteget, hiszen a pórusok könnyedén eltömődhetnek, és az arcbőr nem tud megfelelően lélegezni a nap folyamán. Többek között ezért is fontos esténként a festék eltávolítása. Ám a több réteg kence szinte maszkot képez az orcán, ami akadályozza a bőrlélegzést, ez pedig hosszabb távon a bőrfelület romlásához vezet. A több réteg alapozó a hámréteg savköpenyét is károsíthatja, így gyengül a bőr természetes védelmi rendszere, és sokkal nehezebb birkózik meg a környezeti hatásokkal.

Bár az új sminktrend elsőre teljesen veszélytelennek és mókásnak tűnik, a valóságban mégsem javasoljuk az elkészítését. A több réteg alapozó valóban elfedi a bőrhibákat, ám a nap végére a rosszul felvitt festék összecsomósodhat, ezáltal mű hatásúvá válhat.

A több réteg alapozó a pénztárcát is alaposan megviseli, hiszen egy rendkívül pazarló trendről beszélhetünk. Meredith nagyjából háromszor-négyszer annyi kencét használ, mint amennyire normál esetben szükség lenne. Ezért inkább a könnyed textúrával rendelkező, ám jól fedő termékek használatát javasoljuk. Ezeket elegendő csupán egy rétegben felvinni, így a hámréteg is tud megfelelően lélegezni. Természetesen a smink előtti hidratálásról nem szabad megfeledkezni, csak így lesz igazán szép a makeup.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés