A tökéletes rúzs a megjelenés éke, ám a rosszul felvitt, cakkos szélű, elkenődött ajakfesték inkább nevetségessé teszi az összhatást. A rúzsozás tökéletes technikáját nem nehéz elsajátítani, sokszor csak egy kis odafigyelésre van szükség a tartós fedés és a vonzó ajkak érdekében.

hirdetés

Az utóbbi hónapokban a rúzsozás háttérbe szorult, hiszen a kötelező maszkviselés miatt sokan lemondtak az ajkak kifestéséről. Mivel a maszk könnyedén beleragad a sminkbe, a festék pedig lenyomatot hagy az anyagon, ez volt a legpraktikusabb döntés. A szigorú korlátozások feloldásával azonban ismét előkerülhetnek a csábító árnyalatokban pompázó kozmetikumok, amelyek vidámságukkal felfrissítik az arcot.

A rúzsok felhozatala szinte végtelen, a legközelebbi drogériában is könnyedén ráakadhatunk a kedvenc színeinkre. A tartósság és textúra szempontjából úgyszintén széles a skála: a teljesen matt hatású, folyékony ajaktermékek fednek a legjobban, ám a hagyományos rúzsoknak is érdemes adni egy esélyt, hiszen a megfelelő technikának, és pár apró trükknek köszönhetően igazán tartóssá válnak.

Ezekkel a trükkökkel lesz igazán tartós, tökéletes a rúzs

Manapság az ajaktermékek nagy része szépen pigmentált, ám a tartóssági teszten még a minőségibb termékek is elbuknak. Az egész napos evés-ivás rajta hagyja a nyomát a szépen kipingált ajkakon, így idő előtt kopottá, foltossá válhat a smink, ami igencsak lerombolja a sikkes megjelenést. Ám mielőtt kiselejteznéd a kedvenc rúzsod, érdemes kipróbálni ezeket az ügyes kis praktikákat!

Az ajakceruza sosem maradhat ki

Az első eszköz, amivel hangsúlyosabbá, tartósabbá teheted a rúzst, az ajakceruza. A megfelelő árnyalatú, hegyes ceruzával még a szín felvitele előtt érdemes körberajzolni a vonalakat. A szimmetrikus végeredmény érdekében a felső ajkaknál kezdd el a műveletet, és az Ámor-íját készítsd el elsőként, ezután következhet a többi rész, majd a fedőszín.

Ha nem érzed elég biztosnak a kezed, akkor vidd fel a rúzst, majd egy ceruzával rajzold meg az éleket és vattapamacs segítségével dolgozd el. Így igazán szép lesz a fedés, és nem kelt túlságosan szögletes hatást a végeredmény.

Stabil rétegek

A sminkesek szerint a stabil, maszkálló rúzs titka a rétegek többszöri megismétlése. Elsőként a rúzs színéhez hasonló ajakceruzával színezd ki az ajkakat, majd egy zsebkendővel óvatosan távolítsd el a felesleges festéket. Ezt ismételd meg kétszer, azután következhet a rúzs. Ezzel a trükkel hihetetlenül tartóssá válik a festés. Minimális kopás itt is előfordulhat, ám az ajakceruzának köszönhetően rejtve marad az ajkak természetes színe.

Bár nem ezzel a trükkel tudod a legtöbb rúzst megspórolni, alkalmanként mégis szóba jöhet, hiszen így biztosan hibátlan marad a sminked, egészen a nap végéig.

Megfelelő alapozás

A primer szükséges a tartós, szép sminkhez, a rúzs esetén ebben az alapozó készítmények segítenek. Ezek balzsam formájában is bekerülhetnek a rutinba, vagy használhatsz ajakceruzát, amit a rúzs alá vihetsz fel.

Az igazán tartós, hibátlan fedés érdekében rendszeresen radírozd le az ajkakat, így megszabadulhatsz az elhalt hámsejtektől. Hidratálóval is táplálhatod a területet, ezt érdemes a rúzs előtt felkenni, majd a felesleget egyszerűen letörölni.

Könnyű termékek

A matt hatású kozmetikumok száríthatják az ajkakat, és sokkal nehezebbek. Ha sokáig nem viseltél rúzst, akkor könnyű textúrájú kencékkel kezdj, amelyek hidratálnak. A feltűnő árnyalatok elsőre furcsának tűnhetnek, ezért lágy satírozással finomíthatod a sminked. Az Ámor-íjára és az alsó ajakra középre vidd fel a színt, majd az ujjakkal dolgozd el a szélek felé. Különleges, átmenetes hatású lesz a végeredmény, ami szuperül passzol a tavaszi-nyári sminkirányzatokhoz.

Ügyes árnyékolás

A telt ajkakat úgyszintén ajakceruzával készítheted el a legkönnyebben. Ebben az esetben vidd fel a színt a területre, majd egy kicsit sötétebb árnyalatú ceruzával rajzold át a száj szegletében lévő részeket. Ezzel optikailag sokkal dúsabbnak tűnnek az ajkak, és igazán vonzó lesz a küllem.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés