Ezek a gyakori sminkhibák szemmel láthatóan idősebbnek mutatják az arcot, lerombolják a finom, könnyed nőiességet. Nagyon egyszerű elkerülni őket, csak néhány apróságra kell figyelni.

hirdetés

Az életkor előrehaladtával nem árt egy kicsit újragondolni a hétköznapi smink elkészítésekor bevált lépéseket. Ahogy telik az idő, a bőr textúrája, rugalmassága érezhetően változik, valamint a kontúrok is szép lassan elmásznak a helyükről. Előbb-utóbb mindenkinél megjelennek a finom ráncok és barázdák, a hámréteg szárazabbá, durvább tapintásúvá alakul.

Vannak, akik éppen ezek miatt a finom, apró változások miatt kezdenek el a szimpla hétköznapokon is sminkelni, míg mások már rutinszerűen bánnak a kozmetikumokkal. Kezdőként érdemes átgondolni az alapvető bakikat, hogy kapásból el lehessen kerülni azokat. Ám a rutinosabbaknak éppúgy célszerű egy kicsit átalakítani a már évek óta berögzült, megszokott lépéseket.

Ebben segíthet az alábbi sminkes videó, amelyben a szakember különböző módon festi ki az arc két oldalát. Az egyik oldalon nem figyel az apró részletekre, míg a másik oldalon mindent úgy csinál, ahogy az az érettebb bőr számára kényelmes és megfelelő. A különbség rendkívül látványos, az eredmény önmagáért beszél.

 

Gyakori sminkhibák, melyek öregítik a megjelenést

A bőr előkészítésének hiánya

A bőr előkészítése nélkülözhetetlen lépése a tökéletes smink elkészítésének, noha sokan nem is számolnak vele a makeup elkészítésekor. A sminkeléshez vezető út tulajdonképpen egy tudatosan felépített bőrápolási rutin, amelybe az időnkénti hámlasztás, valamint az arcbőr alapos megtisztítása éppúgy beletartozik. A bőrfelszín sminkelés előtti felkészítése, tisztítása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az eredmény természetessé váljon, a felkent termékek ne mutassák idősebbnek az arcot.

A hidratáló hiánya szárazzá, érdessé teszi a bőrfelületet, amin a felvitt sminktermékek még tovább rontanak. A fényvédő sem hiányozhat, ahogy a primert sem érdemes kihagyni a sorból, ugyanis ez a hármas alap segít abban, hogy az alapozó tökéletesen illeszkedjen a bőrre, egyenletes legyen a bőrtónus, valamint a nap folyamán is hiba nélkül ragyogjon a makeup.

Nem megfelelő az alapozó

Az alapozó kiválasztása cseppet sem egyszerű feladat. Sokan kizárólag a tökéletes tónust keresik, azonban egy alapozó esetében nem csupán az számít, hogy a lehető legnagyobb mértékben illeszkedjen a természetes bőrszínhez. Az állagára, a kenhetőségre és a fedésre éppúgy figyelni kell, különösen akkor, amikor a bőr öregedése már egyre inkább láthatóvá válik. A púderállagú termékek például csúnyán megülnek, összegyűlnek a ráncok mélyén, ezáltal határozottabbnak, szigorúbbnak mutatják az arc barázdáit.

Túl világos a korrektor

Ha a szemek alá felkent korrektor árnyalata túl világos, vagy túl vastagon kerül fel az érintett területre, gyakorlatilag a friss hatás ellentétét lehet elérni, ráadásul a szarkalábakra így nagyobb hangsúly kerül. Mindenki el akarja tüntetni a szemek alatt húzódó sötét karikákat, valamint a finom szemkörnyéki ráncokat, ám ezen cseppet sem segít a háromrétegnyi, hat árnyalattal világosabb kence. Sok sminkes gondolja úgy, hogy ha valamit nagyon el akar takarni az ember a makeup segítségével, még feltűnőbbé válhat, ezért célszerű finomabban bánni a termékekkel.

A púderes rögzítés problémája

Mivel a szem alatti területről hamar el szokott folyni a smink, a legtöbben púderrel igyekeznek rögzíteni a felvitt festéket. A mattító hatású termékek azonban sokat öregítenek a megjelenésen, a szemkörnyéki részeket idősebbnek láttatják, ezért nem árt vigyázni velük. Megfelelő aládolgozással és előkészítéssel elkerülhető, hogy a sötét karikák hamar előbukkanjanak a makeup alól.

Túlzottan hangsúlyos szemöldök

Korábban szinte senki nem foglalkozott a sminkelés során a szemöldökével, sőt, a vonal elképesztően vékonyra volt szedve. Manapság ennek épp az ellenkezője történik, ugyanis a legtöbben látványosan körvonalazzák, kontúrozzák a szemöldökvonalat. Ez bizonyos kereteken belül jó, hiszen fókuszba helyezi a tekintetet és keretet ad az arcnak, azonban ha átesik a ló túloldalára az ember lánya, csúnyán öregíti a megjelenést.

 

A szemhéjak előkészítése elmarad

Sokan a szemhéjfestékkel kezdik a smink elkészítését a szemkörnyéken, azonban nagyon fontos, hogy nem csupán az arcbőrnek, a szemeknek is szüksége van némi előkészítésre. Mindenképpen érdemes primert használni, enélkül szinte elkerülhetetlen az öregítő hatás.

Túl vastag tusvonal

A tusvonal elkészítésénél nagyon figyelni kell a részletekre, hogy ne tűnjön idősebbnek a sminkelt arc. A legfontosabb egyértelműen a szemek formája, ugyanis egészen más vonalat kell húzni rejtett szemhéj, mandulaszem vagy nagy kerek szemforma esetén. Ezen túl fontos, hogy ne legyen túlzottan vastag a tus. Az érett bőr másképp viselkedik, különösen a szemhéj fellazult redői nehezíthetik meg a szemfestés műveletét. Mivel idővel a külső szemzugok lejjebb kerülnek, arra ügyelni kell, hogy a tusvonal ne húzza le még inkább a szem vonalát, mert ettől szomorú és fáradt hatást kelt a tekintet.

A pirosító túlzottan lentre kerül

A gyakori sminkhibák közül az egyik legegyszerűbben elkerülhető a pirosító problémája. Ha a pirosító túlzottan lentre kerül, lecsúszik az orca alá, a kontúrokat is lejjebb rántja, ezáltal idősebbnek mutatja az arcot. Mindenképpen érdemes figyelni, hogy finom, vékony vonalú legyen a pír.

Rosszul megválasztott műszempillák

Manapság egyre többen használnak műszempillát, ugyanis a drogériákban, különböző üzletekben könnyedén felhelyezhető változatokat lehet beszerezni. Nem kell kozmetikusnak vagy sminkesnek lenni ahhoz, hogy valaki tökéletesen feltegye a pillákat. Az azonban cseppet sem mindegy, hogy milyen verzióra esik a választás. Lehet akármilyen szép a smink, ha a szempillák elrontják az összképet, mindenképp idősebbnek hat a megjelenés.

Túlkontúrozott ajkak

Habár hatalmas divat telt, dús ajkakat festeni, a túlkontúrozott és túlrajzolt száj csúnyán öregítheti a megjelenést és lerombolja a nőies kisugárzást. Alapvetően nem gond, ha az ember lánya egy kicsit teltebbnek festi az ajkait, azonban nagyon nem mindegy, hogy a szájkontúr miként kerül fel. Az elrontott rajzolás lefelé biggyesztheti az ajkakat, ezáltal megereszkedettnek láttatja a kontúrokat, ez a nüansznyi dolog pedig igencsak felbukkan a gyakori sminkhibák között.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés