Az Airbrush sminktechnika pár éve tűnt fel a palettán, és a sminkesek szinte rögtön rákaptak. Az utóbbi időben megint ellepték a videómegosztókat a festékszórót tesztelő vloggerek. A különleges módszer lényege, hogy egy speciális eszközzel viszik fel a folyékony festéket, ami így sokkal jobb fedést biztosít, és a smink makulátlan bőrt eredményez, mintha retusálnák az arcot.

hirdetés

Az Airbrush smink már nem új keletű, de mindig meglepő

A festékszóróval készült smink nem számít újdonságnak: már a harmincas években is használták Hollywoodban, többek között Vivien Leigh makeupja is ezzel a technikával készült az Elfújta a szél forgatásakor. A mozi fejlődésével az Airbrush-technika népszerűsége ismét fellobbant, mivel az arcra fújt folyékony rétegek sokkal jobban fedik a bőrt, eltakarják a pórusokat, és nem ülnek meg a ráncokban.

A sminkesek rendszeresen használják a festékszórós technikát forgatásokon, illetve fotózások során. A cseppek szépen fedik a bőrfelületet, nem képeznek maszkhatást, ezáltal igazán könnyű viseletnek számít a smink ezen formája. A hagyományos makeuppal ellentétben sokkal tartósabb, akár 12-18 órán keresztül is hibátlan kinézetet biztosít.

A festékszóróval készült smink hibátlan fedést biztosít

Az Airbrush könnyedén rétegezhető, és a különféle sablonoknak köszönhetően akár kontúrozni is lehet vele. Manapság már mindenféle festék kapható folyékony formában, így füstös szemsmink egyaránt készíthető vele.

A testfestő művészek szintén alkalmazzák a festékszórókat, mivel nagyon finom rétegeket, árnyalásokat tudnak vele létrehozni. Fotózások előtt gyakran arra használják a sminkmesterek, hogy elfedjék a modellek testén az apró bőrhibákat, kék foltokat, szúnyogcsípéseket, kisebb hegeket.

A technika másik nagy előnye, hogy rendkívül jól működik minden bőrtípuson, és az érett bőr sem okoz számára problémát. Nem ül meg a barázdákban, ezáltal igazán természetes hatást kelt.

Mivel rendkívül tartós, rengeteg esküvői smink készül a festékpisztolyos módszerrel.

Elképesztő, milyen jól elkendőzi a fáradtságot, a szemkörnyéki táskákat, sötét karikákat, mégis természetesen üde hatást kelt a felvitt sminkréteg.

Az egyenletes fedés miatt selymesebb, simább felületet képez a bőrön, és tökéletesíti textúráját.

A hagyományos technikánál ecsettel és más applikátorral kerül fel a festék az arcra, ami precíz kézmozdulatokat igényel, illetve a végeredmény sem lesz egyenletes. Érett bőr esetén a rosszul felvitt smink előnytelen hatást kelt, hiszen kihangsúlyozza az apróbb szarkalábakat. Sokszor a termékek különböző állaga összekeveredve száraz, repedezett textúrát alkot a bőrfelületen. A vastag vakolat eltömíti a pórusokat, nem engedi lélegezni a bőrt, így sokkal könnyebben kialakulhatnak pattanások.

Így készíthetsz Photoshop-sminket otthon

A szórópisztoly esetében a festék nem érintkezik az ecsettel közvetlenül, és az eszköz sem a bőrrel. Így nem kell applikátorral, különféle ecsetekkel és szivacsokkal bajlódni, valamint a festékkel is spórolhatsz.

A finomabb, üde színvilág is megvalósítható az Airbrush smink alkalmazásával.

Bár a kezdőkészlet nem olcsó, mégis megéri, mivel hosszabb távon a hagyományos smink többe kerül. A szép fedés érdekében jóval több festékre van szükség egy hétköznapi smink elkészítéséhez. Súlya miatt nehezebb magunkkal vinni, mint az egyszerű ecsetkészleteket, ám talán ez a technika egyetlen hibája. Elsőre bonyolultnak tűnhet a használata, kis gyakorlással azonban könnyedén bele lehet jönni, és igazán szép makeupok készíthetőek az Airbrush-al.

 

Az interneten elég sok rövid videót találhatsz az Airbrush sminktrendről, elsőként érdemes ezeket megnézni, mivel sokat segíthetnek a döntésben. A módszer lényege, hogy a szórófejes pisztoly finom levegőfújással tapasztja rá a bőrre a festéket, ami a rutin megszerzése után sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint amikor minden részletet külön-külön, ecsettel visz fel és dolgoz el az ember.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés