Egy tuti sminktipp bármikor jól jön, az idő múlásával pedig különösen figyelni kell néhány apróságra ahhoz, hogy tökéletes, ragyogó megjelenést kölcsönözzön a makeup. A korábban megszokott mozdulatok, termékek és árnyalatok bizonyos kor felett már nem mindig bizonyulnak a legjobb választásnak, érdemes felfrissíteni a korábban berögzült szokásokat. Elegendő csupán néhány egyszerű dolgokon változtatni vagy finomítani ahhoz, hogy az eredmény fiatalos, üde és természetes hatást kölcsönözzön.

hirdetés

Ez a néhány sminktipp 50 felett garantáltan hozzájárul a tökéletes megjelenéshez

A kevesebb néha több

Bár klisésen hangzik, sokszor a kevesebb valóban több, a tökéletes összhatáshoz nincs szükség túlzó, határozott sminkre. Különösen igaz ez a szemhéjakra, hiszen gyakran ezen a területen jelentkeznek a leghamarabb a ráncok és finom redők, valamint az arcmimika miatt itt mutatkoznak meg a leglátványosabb formában. Ahelyett, hogy fókuszba kerülnének a barázdák és a petyhüdt bőrfelületek, érdemes úgy ügyeskedni, hogy inkább a tekintet legyen hangsúlyosabb.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a sminkelés során ki kell hagyni ezt a lépést. Azonban nem árt kerülni a morózus, mély tónusú szemhéjpúdereket, sokkal hatékonyabb ugyanis, ha a smink könnyed, púderes árnyalatokra épül. A paletta világosabb, derűsebb koloritjai jobban visszaverik a fényt és összességében frissebb hatást keltenek. Derítik az arcot, lágyítják a vonásokat, és optikailag egységesebbnek mutatják a bőrfelszínt.

A szemceruza kiválasztása döntő súllyal bír

Az egyértelmű, hogy a fekete színű szemceruza a leginkább ismert és elterjedt, ám ez nem egyenlő azzal, hogy ez a verzió a legjobb választás is. Ötven felett érdemes lágyabb tónusokkal kiemelni a tekintetet, így a barna ceruza egyértelműen remekül helytáll.

Bármilyen furcsán hangzik, egy fehér szemceruza vagy tus bevetése pedig különösen élettel telivé és ragyogóvá varázsolja a szemeket. A sminkesek egyébként is világos tónusokat ajánlanak a belső szemzug területére, a fehér pedig nem csupán a szemeket kelti életre, az alatta fekvő sötét karikákat is ellensúlyozza. A vízvonalat mindenképp világos szemceruzával érdemes kihúzni, ezáltal nyitottabb, ragyogóbb, frissebb lesz a tekintet. Az éles vonallal felvitt fekete kontúr összenyomja, szűkíti a szemeket, ráadásul szigorúvá, komorrá vagy fáradttá teheti az összképet.

A szemöldök rendkívül meghatározó lehet

Ahhoz, hogy a tekintet váljon az arc fókuszpontjává, nélkülözhetetlen a szemöldök formázása. Meg kell találni azonban az arany középutat, hiszen a túlzó eredmény pluszéveket dobhat rá a smink viselőjére. A ceruzavékony verzió már rég nem divat, alapvetően a vékony, túlszedett forma senki számára nem előnyös. A szemöldök rendkívüli módon befolyásolja az arc karakterét, így egy dúsabb, természetes hatásra kell törekedni. Az üde, fiatalító smink sokszor a tökéletesen eltalált szemöldökre épül.

Ötven felett sok nőnek már kikopik a szemöldök teljes íve, sőt, egyeseknél ősz szálak jelentkeznek ezen a területen is, ezért érdemes kozmetikus szakemberre bízni a formázást-festést, mert otthon nem biztos, hogy jól sikerül eltalálni a szálak szedését és hangsúlyozását.

 

Az alapozó nem minden esetben szükséges

Bár egy nívós eseményen vagy összejövetelen valóban szükséges lehet az alapozó használata, a szimpla hétköznapokon érdemes hanyagolni a testesebb kencét. Remekül kiváltható színezett hidratálókkal, CC krémekkel, melyekkel két legyet lehet ütni egyetlen csapásra, pláne ötven év felett.

Az érett bőrnek szüksége lehet pluszhidratálásra a sminkelés előtt, a nappali arckrém önmagában gyakran nem elég. Az efféle kencék egységesítik a bőrszínt és puhább, frissebb arcbőrt eredményeznek. Mivel a vízhiányos hámrétegen sokkal feltűnőbbé válnak a barázdák, a többlépcsős hidratálás javasolt. Így durva fedés nélkül is simábbnak tűnhet az arc.

Ezek a könnyedebb állagú krémek sokkal természetesebb hatást kölcsönöznek, miközben kellően táplálják és felfrissítik a fáradt bőrt. Leheletvékony fedést biztosítanak, egységessé teszik a tónust, halványítják a pigmentfoltokat, mégsem ülnek bele a barázdákba.

A korrektor csodákra képes, 50 felett ez a leghasznosabb sminktipp

A korrektor jól ismert kozmetikum mindazok számára, akik bőrhibákkal küszködnek a mindennapok során, ám bizonyos idő elteltével az arcbőr optikai felfrissítésére ugyancsak érdemes bevetni. A highlightert nem árt egy remek korrektorra cserélni, és azt használni a kiemelni kívánt területeken, hiszen így pillanatok alatt fiatalosabb, üdébb hatás érhető el, méghozzá úgy, hogy abszolút természetes hatást kelt majd a smink.

A szemkörnyéki területen rendkívül fontos a tökéletes smink, ehhez szintén nélkülözhetetlen egy jó korrektor. A szarkalábak itt igencsak korán jelentkezhetnek, a fényvisszaverő pigmentekkel ellátott kencék azonban látványosan halványítják a makacs redőket. Az már csupán bónusz, hogy még a sötét karikákat is tökéletesen elfedik, így az összkép garantáltan nem okoz csalódást.

Primer nélkül egy lépést sem érdemes tenni

Noha sokáig nem volt divat a primer használata, manapság egyre inkább gyakorivá válik a szimpla hétköznapi rutinban is, ami nem véletlen. Nem csak a smink tartóssága miatt érdemes bevetni ezt az egyszerű, ám annál fantasztikusabb kiegészítést. Vannak már kifejezetten érett bőrre ajánlott primerek, amelyek szó szerint csodát tesznek a hámréteggel.

Ezek a termékek javítják a bőr textúráját, simábbá teszik a felszínt. Egyes típusok feltöltik a redőket, ezzel optikailag csökkentik a ráncok láthatóságát, mélységét, fiatalabbnak mutatják az arcot. A báziskence remek szolgálatot tesz alapozó alatt, a színezett krém nem tud beülni a barázdák mélyére, így a makeup sokkal természetesebb hatást kelt.

 

Nem kell takargatni az ajkakat

Akár a szimpla hétköznapokon is feldobja a megjelenést egy színes rúzs, különlegessé és nőiessé teszi a külsőt. Sokan hanyagolják ezt a lépést, ám a smink nem feltétlenül válik túlzóvá egy szép árnyalat bevetésével. Az idő múlásával azonban nem csupán az arcbőrön jelentkeznek a ráncok, az ajkak sem ússzák meg a változást.

Erre is van azonban megoldás. A rúzs alá érdemes primert használni, a kifejezetten száj területére kenhető bázistermékek már egyre elterjedtebbé válnak. Mivel feltöltik a redőket, nem csak tartósabb eredményt biztosítanak, a felszínt is simává varázsolják.

A száj kontúrja úgyszintén megsínyli az idő múlásával járó változásokat, így érdemes határozottabb, karakteresebb ajkakat varázsolni. Ehhez egy egyszerű trükk is elegendő, szimplán a rúzs tónusával megegyező szájkontúrceruzára van szükség.

Ez a sminktipp igazi jolly joker 50 felett

Ahhoz, hogy a smink ne keltsen sápadt, öregítő hatást, feltétlenül szükséges egy kis üdítő színt vinni a makeupba. A pirosító használata ennélfogva jóformán elengedhetetlen, ám nem mindegy, milyen tónusok kerülnek fel az orcára. A bordós, barnás árnyalatokat érdemes kerülni, a túlzottan sötét verziók inkább rádobnak még néhány évet az eredeti életkorra. Helyettük a könnyedebb, rózsaszínes, naturális árnyalatú pirosítók jöhetnek szóba, melyek frissítő hatást keltenek.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés