A korrektor elsődleges célja, hogy elfedje a bőrhibákat, sötét foltocskákat, ám nem csak a termék minőségén múlik, hogy ez mennyire valósul meg. A sminkes szerint van egy gyakori baki, ami miatt összegyűrődik a festék a szemkörnyéken, és mosolygáskor sajnos, még látványosabbá teszi a ráncokat. Azt is elárulja, hogyan kerülheted el a sminkfiaskót.

hirdetés

A sminkelés első lépései között sokaknál szerepel a korrektor, amit a legtöbben a szem alatti sötét árnyék eltüntetésére használnak. Rengetegféle technika kering a köztudatban, hogy miként kell helyesen felkenni a fedőfestéket a szemkörnyékre, mégis sokan a régóta megszokott, félköríves módszert alkalmazzák.

Ilyenkor a külső szemzug környékére is bőven jut a pigmentekből, ám a profi angol sminkes, Wayne Goss arra hívja fel a figyelmet, hogy sokkal több hibalehetőség rejlik ebben a mozdulatban, mint amennyi haszonnal jár.

A leggyakoribb baki a korrektor felkenésekor: így csak a mimikai ráncokat hangsúlyozod

Goss sok nőt sminkelt már, és az a tapasztalata, hogy csak ritkán adódik olyan eset, amikor valakinek extrém módon sötét és karikás a teljes szemkörnyéke. Általában a belső szemzugnál szembetűnő a barnás-lilás, árnyékos folt, ami miatt indokolt a korrektor használata.

Ezért felesleges – sőt, több kárt okoz, mint jót – a teljes szem alatti területet kivakolni a festékkel, az alsó pillasor mentén haladva. Ez a félkörív nem csak pandaszerű foltokat képezhet a szemek körül, hanem az arcmimika miatt, például mosolygás közben keletkező finom kis ráncocskákat is kihangsúlyozza.

A sminkes tanácsa, hogy első körben mérlegelni kell, pláne, ha valóban sötét karikák gyűrűjében ül a szempár: fontos a teljes fedés, vagy csak itt-ott kell korrigálni?

Ha nincs árnyékos árok a szem körül, akkor felesleges teljesen körbemaszkolni a korrektorral. A szemgödör alsó részénél a bőr ugyanis gyakran gyűrődik, mozgásban van a mimika során. Figyeld meg a tükör előtt mosolyogva, hogy ez a redőzés mekkora területet érint. Ezután csak a fix pontokra koncentrálj a korrektor felvitelekor, ami nagyjából a belső szemzug körüli rész. Ha csak ide pötyögtetsz a pigmentekből, biztos, hogy nem sül ki baki belőle.

 

Ide vidd fel a festéket, és meglátod, sokkal üdébbnek, kipihentebbnek tűnik majd a tekinteted. A mimikai szarkalábak kevésbé látványosak, ha nem ülnek meg bennük a sminkrétegek. A bőr mozgásától összecsomósodott festék nagyon el tudja tolni az összképet, és hiába az a cél a korrektorozással, hogy frissebbnek tűnjön a szemkörnyék, csak száraznak és barázdáltnak fog látszódni, amitől fáradt lesz az egész megjelenés.

Továbbá több hátulütője is van a félköríves szemkörnyéki alapozásnak. Az egyik, hogy beszűkíti, összenyomja a tekintetet, ahelyett, hogy tágabbra nyitná, a másik pedig, hogy hangsúlyt ad az arccsontok fölötti vékony bőrfelület száraz foltjainak.

Száraz hámréteg esetén itt a legszembetűnőbb a papírszerű, texturált bőrfelszín, amit úgymond, előtérbe helyez a fedésre használt festék. Persze, sminkelés előtti alapos radírozással, illetve alkalmanként bevetett hámlasztással elkerülhető, hogy érdes területre kerüljön fel a korrektor és az alapozó.

A videóban lépésről lépésre megmutatja a sminkes, hogyan emeld ki a szemed korrektorral, ha nincsenek extrém sötét karikáid. Ha így rakod fel a sminket nem gyűrődik, nem mászkál el, viszont elképesztően ragyogóvá teszi a tekintetet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés