A legtöbb nő számára problémát jelent, hogy a tükör előtt nagy gonddal felkent szín szinte azonnal elkenődik vagy lekopik evés-ivás után. Az őszi-téli időszakban egy jól elkészített smink rengeteget dob a megjelenésen, a hidegebb évszakokban megszokott sápadtságot tökéletesen ellensúlyozzák a megfelelő színek. Ahhoz, hogy a rúzs igazán tartós és szép legyen, a kellő előkészületekről sem szabad megfeledkezni.

hirdetés

 

Még nehezebbé teszi a tartós eredmény elérését, hogy a hideg, száraz levegő hatalmas ellensége az egészséges, pihe-puha szájnak. Sokan küszködnek száraz, repedező ajkakkal ebben az időszakban, ezért a legtöbben a smink ezen részét inkább hanyagolják is. Valóban nagyobb előkészületet igényel ilyenkor a tökéletes rúzs elkészítése, azonban semmiképpen sem veszett ügy.

Szép és tartós lesz a rúzs, ha ezeket a lépéseket követed

Ajakhámlasztás az egységes látszatért

Elsőként nem szabad elfeledkezni arról a tényről, hogy nem csupán az arcbőrnek van szüksége a megújulásra, az ajkaknak is fontos a regeneráció. Ennek érdekében érdemes elősegíteni a folyamatot ajakhámlasztók segítségével, így az esztétikailag zavaró szájszárazság nem fog belerondítani a kifogástalan megjelenésbe.

Ez könnyedén kivitelezhető egy puha sörtéjű fogkefével vagy egy házi, cukros-olajos bőrradírral is. A cserepes bőrfelület különösen érzékeny lehet az ajkakon, ezért ne háborgasd nagy szemcséjű bőrradírral. Minél finomabb, lehetőleg olajos alapú terméket válassz, ami nem karcolja, sérti fel a kisebesedésre hajlamos bőrt.

Hidratálni sem csupán az arcbőrt szükséges

A hideg beköszöntével még nagyobb hangsúly kerül a megfelelő arcápolási rutinra. A jelentősebb mértékű hidratálást nem csupán a bőr követeli meg ilyenkor, az ajkak is hálásak lesznek érte. Az arcbőrre alkalmazott hidratáló krémek nem megfelelőek a száj kezelésére, különösen, ha illatanyagot és mesterséges adalékokat tartalmaznak. Érdemes minél természetesebb kencét keresni az ajkak puhítására, már csak azért is, mert a nyállal érintkezve bekerülhet belőle egy kevés a szádba is.

Ha házilag készítesz ajakápolót, az egyébként ehető sheavaj, olívaolaj, kókuszolaj vagy kakóvaj jöhet szóba. Ám a célzottan erre specializálódott ajakbalzsamok, hidratálók használata is nagyban hozzájárul a selymes bőrfelület eléréséhez. Ehhez azonban nagyon meg kell válogatnod, mit kensz az ajkaidra, hiszen sok ajakápoló csak még inkább fokozza a szárazság érzetét, beindítva ezzel egy ördögi kört.

A következő lépés az alapozás

Az ajakprimer célja hasonló, mint az alapozó előtt használt primeré. Egyenletesebbé, puhábbá, simábbá teszi a száj felületét, hogy a felvitt rúzs ne üljön meg a barázdákban. Bio összetevőkből készült, illetve vegán formulák is kaphatóak, melyek tartósabbá teszik a felvitt rúzsréteget, és kiemelik az intenzív színeket.

Az arcon használt alapozó felkenésekor és eldolgozásakor érdemes a száj területét is belevonni a folyamatba. Sokan elkerülik ezt a zónát, azonban kifejezetten ajánlott az ajkakat is lekenni vele, hiszen ennek köszönhetően a rúzs sokkal tartósabb lesz, valamint élénkebb, dominánsabb lesz a színe, mintha rózsaszínes ajkakra kerül fel. Így a smink hosszabb távon járul hozzá a nőies megjelenéshez.

A megoldás kulcsa: több réteg többet bír, így lehet tartós a rúzs

Amint felkerült az első réteg rúzs az alapozóra, érdemes egy vattával vagy zsebkendővel felitatni a felesleget. Ezután egy újabb réteg felkenésével garantáltan biztosítható a tartósság. Ezzel a lépéssel könnyedén elérhető, hogy a felvitt árnyalat ellenálljon minden külső hatásnak, legyen az ital vagy bármilyen finomság.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés