Az ízlésesen, szépen felvitt smink fiatalító hatással bír. Ötven év felett már nincs szükség bonyolult technikákra, többrétegnyi alapozóra, esetleg túlgondolt kontúrozásra. A fő hangsúly a leheletvékony textúrákon, a jó fedésen és a szépen árnyalt részleteken van.

hirdetés

A sminkelés elsőre egyszerűnek tűnhet, ám a különféle technikákkal könnyű hibázni. A bőrszíntől csúnyán elváló árnyalatú korrektor és alapozó úgyszintén előnytelenné teheti a makeupot. Ez akkor is igaz, ha a festék maszkhatást kelt, és erősen elválik a nyak vonalától. A vastag fedőrétegek, melyek megülnek a finom barázdákban, azonban még inkább évekkel öregíthetik viselőjüket.

A több rétegben felvitt festék nem csak eltömíti a pórusokat, hanem nagyobb hangsúlyt ad a mimikai ráncoknak, gyakorlatilag összetörik a mozgó felületeken, így kiemeli a redőket. Emellett könnyen elcsúszkálhat, kifényesedhet a nap folyamán, illetve összegyűlhet a kritikusabb területeken. Ötven év felett erre még nagyobb az esély, hiszen egyenetlenebb az arcfelület.

Egyszerű, hétköznapi fiatalító smink, ami fiatalító erővel bír

Az érett bőr másként viselkedik, ezért előfordulhat, hogy a jól bevált sminkszokásokon változtatni kell. Ötven év felett a legtöbb nőnél bőrszárazság jelentkezik, ami porózussá, krétaszerűvé teheti a sminket. A száraz bőrfelületen egyeletlenül oszlik el a festék, a nap folyamán elmászkál, és megül a ráncokban, szarkalábakban.

Az összecsomósodott hatás nem csak a primer használatával, hanem a gondosan megválasztott sminktermékeken alapszik. Fontos az alapozó és a púder minősége is, ám a bőr típusát és életkori sajátosságait szintén érdemes figyelembe venni. Az érett bőr gyakrabban küzd dehidratációval, emellett a zsírhiányos állapot is jellemzőbb rá.

Így nem mindegy, hogy olajos, vizes bázisú, vagy mattító fedőréteg kerül fel rá, a csökkent faggyútermelés miatt a mattító hatás sok esetben felesleges. Ha izzadás miatt fénylik át az alapozó, hidratáló primerrel és fixálóval ajánlott a helyén tartani. Az alapozás előtt mindig elő kell készíteni a bőrt a sminkelésre. Első körben a hidratálót javasolt felvinni a megtisztított, felfrissített arcra, arra jöhet a fényvédő, majd a primer. Mindegyik fázisnál várni kell egy keveset, amíg a kencék jól felszívódnak, ez megkönnyíti a festék felvitelét.

 

A fiatalító smink elkészítéséhez nincs szükség sok termékre. Elegendő egy jól fedő, ám könnyű textúrával rendelkező alapozó, púder, kevés pirosító, szemhéjfesték és szempillaspirál. Egy kevés rúzs látványosabbá teheti a megjelenést, de szájfénnyel éppúgy kiemelhetőek az ajkak.

Az alapozó ne csak az áll vonaláig kerüljön fel, az egyenletességre célszerű ügyelni. Ezután következhet a púder, ami fixálja a rétegeket, majd a mozgó szemhéjra mehet egy finom árnyalat. Végül kevés pirosítóval hangsúlyosabbá tehető az arccsont, és a pillák kiemelése is fontos, hogy fókuszba kerüljön a tekintet. A szemöldök karaktere meghatározó szerepet tölt be az összkép szempontjából, ha túl erős és markáns, azzal lerontja az egész sminket.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés