A nappali és az esti arcápolási rutin több lépésben is eltér egymástól. Nagyon nem mindegy, hogy mikor mit kensz az arcodra!

hirdetés

Elgondolkodtál már azon, hogy arcbőröd tudja-e, hogy éppen nappal van, vagy éjszaka? Úgy érzed, nem tudsz eligazodni a piacon található rengeteg bőrápolási termék között? A hírességek és beauty influencerek fáradhatatlanul hirdetik sokszor egymásnak ellentmondó szépségápolási tanácsaikat. Egy dologban azonban egyetértenek. A szépségápolási rutin kialakítása alap, az esti és reggeli rutin pedig ne legyen ugyanaz. A FOREO rámutat arra, hogy melyek a meghatározó különbségek a reggeli és esti arcápolás között.

 

Kép: Getty Images.

Tényleg van különbség a nappali és az esti arcápolási rutin között?

Igen, a reggel és az este használatos kozmetikumok között jelentős különbségek vannak. Míg a nappali termékek a bőr védelmére és a pórusokat eltömítő szennyeződések elleni küzdelemre fókuszálnak, addig az éjszakai készítmények a bőr hidratálásáért és egészségének helyreállításért felelnek. A mindennapi arcápolási rituálé kialakítása során tisztában kell lenni azzal, hogy milyen lényeges különbségek vannak a rutinok és az egyes termékek összetevői között.

Nappali bőrápolás

A reggeli arcápolási rutin arra szolgál, hogy a bőr alaposan felkészüljön a rá váró kihívásokra, amelyekkel a nap során találkozni fog. Az arcbőr fokozottan ki van téve a környezeti ártalmaknak, legyen szó a káros UV-sugárzásról vagy a városi levegő szennyezettségéről. A legcélszerűbb, ha tisztító, hidratáló és fényvédő termékek kombinációjával alakítod ki reggeli rutinodat. A tisztító lemosók, arcradírok és tonikok segítenek eltávolítani a felesleges faggyút és szennyeződéseket, míg a hidratálók nedvességgel és tápanyagokkal töltik fel a bőrt. Végezetül, a fényvédő krém megvéd a káros UV-A és UV-B sugárzástól, ezzel együtt pedig gátolja az idő előtti bőröregedést és az apró ráncok megjelenését.

Miután végigcsináltad ezt a háromlépéses rituálét, készen is állsz a nap elindítására! Ne feledd, hogy a reggeli arcápolási rutin éppoly fontos, mint az esti, hiszen ezzel készíted fel a bőrödet arra, hogy a nap során ellenálljon minden behatásnak.

Kép forrása: Foreo.

Éjszakai bőrápolás

Az esti arcápolási rutin egy hosszú nap végén elengedhetetlen az egészséges és üde bőr megőrzéséhez. Ahogy reggel felkészíted bőrödet a napra, úgy este a bőröd hidratálására és visszatáplálására érdemes koncentrálnod. Ezt kezdd mindig egy alapos mélytisztítással. A nap során felgyülemlett felesleges faggyú és a pórusokban megülő szennyeződések eltávolításában nem csak a különböző tisztítók lehetnek segítségedre, az arcápoló és arctisztító masinák közül is bátran válogathatsz.

Ha az összes felesleges szennyeződést, faggyút és sminket eltávolítottad, itt az ideje az éjszakai szérumok, maszkok, hidratálók és szemkörnyékápolók felvitelének. Ezeket a termékeket kifejezetten úgy fejlesztették ki, hogy pótolják a nedvességet és a tápanyagokat, amelyeket a bőr a nap során elveszített. Mindezek mellett fiatalító hatással is bírnak, például serkentik a kollagéntermelést és csökkentik a finom vonalak, ráncok kialakulásának esélyét. Ha ezeket a lépéseket mind beépíted az esti arcápolási rutinodba, a bőröd az év minden napján fiatalos és egészségesen üde kinézetű lesz!

 

Kép: Getty Images.

Hogyan alakítsd ki a személyre szóló rutinodat?

A megfelelő bőrápolási rituálé kialakítása elengedhetetlen az egészséges és ragyogó bőrkép kialakításához. A rengeteg, piacon elérhető termék közül azonban nehéz kiválasztani, hogy melyek felelnek meg leginkább az egyéni igényeknek. Az, hogy milyen termékekből tanácsos összeállítani a személyes rutint, nagyban függ a bőrtípustól. Az sem mellékes, hogy a nap mely szakaszában szeretné valaki az adott krémeket és szérumokat felvinni.

Ha a hámréteg zsírosodásra hajlamos, célszerű a könnyű hidratálókrémek között válogatni. Ha száraz vagy érzékeny, a vastagabb, táplálóbb krémek és balzsamok is remek választásnak bizonyulnak, különösen olyan nyugtató összetevőkkel, mint az Aloe vera vagy az E-vitamin. A kombinált bőrűek számára az olajmentes krémek ideálisak. Ezek nem tömítik el a pórusokat, mégis megfelelő nedvességet biztosítanak ott, ahol a legnagyobb szükség van rá. De a legfontosabb aranyszabály, hogy bármelyik kategóriába is tartozzon a bőröd, a nappali fényvédő krém használata szigorúan elengedhetetlen, legyen szó az év bármely szakáról!

Összefoglalva tehát, nappal érdemes azokat a termékeket használni, amelyek megvédik bőrt az olyan környezeti ártalmaktól, mint az UV-sugárzás és a szmog. Éjszakára pedig olyan termékeket tanácsos választani, amelyek helyreállítják a nap során keletkezett esetleges károkat és kellőképpen feltöltik, hidratálják a megviselt hámréteget.

Forrás: Foreo.

Képek: Getty Images, Foreo.

  • Megosztás:
hirdetés