A bőrtípus meghatározása az első lépés a tudatos bőrápoláshoz. Bár számos dolog befolyásolja az arcbőr állapotát, olajosságát vagy szárazságát, a genetikai alapjellemzők változatlanok. Bár egy-egy típushalmazon belül is mutathatnak eltérést a hámréteg tulajdonságai, a személyre szabott tisztítás és ápolás ma már nem lehetetlen. A különböző igények szerint összeállított kencék sok problémára megoldást jelenthetnek, éppen ezért nem mindegy, milyen lemosót, szérumot, illetve krémet választasz.

hirdetés

A fő alaptípusok szerint normál, száraz, zsíros vagy kombinált lehet a bőr, míg akadnak olyan jellemzők, melyek időszakosan jelentkezhetnek bármelyik bőrtípusnál, külső és belső tényezők hatására. Bármilyen is a bőröd genetikai meghatározója, alkalmanként lehet vízhiányos, hámló, pattanásos, érzékeny, vagy kipirosodásra hajlamos. Évszakonként is változhatnak a hámréteg igényei, melyeket szintén figyelembe kell venni az ápolás során, ugyanakkor az alap bőrtípus a legfőbb kiindulópont, vagyis a célzott gondoskodás origója.

Minden esetben egészen más a kezelési mód. Amennyiben nem a bőrtípus igényeire szabott kencék kerülnek fel az arcbőrre, a helyzet még rosszabbá válhat. Régebben a kozmetikai ipar sem fektetett különösebben nagy hangsúlyt a bőrtípusokra szabott termékekre, ám manapság már nagyon széles a kínálat. Mivel másféle törődést, sőt, különböző hatóanyagokat igényel még a több ponton hasonlóságot mutató zsíros és kombinált arcbőr is, érdemes időt szánni a bőrtípus alapos megismerésére.

Nem csupán az alapvető kozmetikumok kiválasztásában segít ez a tudás, mint például a hidratáló, a fényvédő vagy a lemosó. Az értékes, hatásos plusz összetevők meghatározásához éppúgy hatalmas támogatást nyújt.

 

Mi határozza meg, mi befolyásolja a bőrtípust?

A bőrtípus alapvetően genetikailag adott, a gének befolyásolják leginkább. Emellett a külső tényezők éppúgy jelentős hatással vannak a bőr jellemzőire, így adott kategórián belül egyénenként teljesen eltérő lehet a bőrfelszín. Ez egy adott személynél csakugyan változhat, hiszen a környezeti ingerek, valamint az életkori sajátosságok is hatalmas mértékben képesek módosítani az arcbőr tulajdonságait.

A hideg, szeles időjárás a zsíros bőrtípusúaknál is okozhat száraz, húzódó érzetet, miközben a nyári meleg, az izzadás, a klóros víz és erős UV-sugárzás ugyancsak megváltoztatja a bőr reakcióit. Mindettől függetlenül a bőrtípus nem változik, csak a jellemzők térnek el kissé a megszokottól.

A genetikán, valamint a környezeti hatásokon túl a hormonok is jelentős befolyással bírnak, de a nap mint nap szedett gyógyszerek, valamint a táplálkozás éppúgy hatással van a bőr jellemzőire. Egyes ételek például az arcbőr fokozott zsírosságát idézhetik elő, miközben az alapbőrtípus normál vagy netán száraz kategóriába sorolható.

Ezen túl a helytelenül megválasztott termékek szintén befolyásolhatják a bőr rekcióit. Az egyensúly teljes mértékben felborulhat, a pH-érték kibillenhet a normál övezetből. Éppen ezért rendkívül fontos az arcbőr mélyreható ismerete. Az esetleges problémák mögött gyakran bonyolultabb mechanizmus húzódik meg, ám előfordul, hogy a gondok pillanatok alatt megszüntethetők a bőrtípusnak megfelelő krémek bevetésével.

Honnan tudhatod, hogy milyen a bőrtípusod?

A tudatos bőrápolók, akik már nagyobb rutinnal és háttértudással rendelkeznek a témában, valószínűleg kapásból érzik, hogy az adott termék állaga vagy összetevőlistája nem kényelmes a bőrüknek, a hámrétegük nem szereti az adott terméket. Ehhez azonban nagyon fontos a bőr jellemzőinek pontos ismerete, az egyes kencékre adott reakcióinak vizsgálata. Az első lépés minden esetben a bőrtípus tanulmányozása és meghatározása, enélkül képtelenség kialakítani a tökéletes rutint.

Mivel a bőrtípust alapvetően a genetika határozza meg, érdemes olyan időszakot választani a vizsgálódásra, amikor nem igazán érik jelentős környezeti hatások az arcbőrt. Egy nyugodt, pihentető hétvége tökéletesen alkalmas lehet rá, azonban nagyon fontos, hogy ébredés után ne kerüljön semmiféle kozmetikai termék a felszínére.

Így teszteld!

Bár ma már sok kozmetikusnál működik bőrdiagnosztika, ha nem a bonyolult bőrállapot-változásokra keresed a kérdéseket, csupán az alap bőrtípusodat szeretnéd kideríteni, a szakemberek egy rém egyszerű otthoni tesztet javasolnak. Mosd meg alaposan a bőrödet langyos vízzel, majd egy puha törölközővel gyengéden töröld át. Ne használj semmilyen kozmetikumot, pihentesd pár órán át. Lehetőleg ne mozdulj ki ebben az időszakban otthonról, így elkerülhető, hogy a reakciókat befolyásolja a külső környezet, mint például a por, a napfény vagy a szél.

A lemosást követően, valamint pár óra elteltével is alaposan tapogasd át a felszínét, figyeld meg a különböző területeket. Adott esetben alkalmazhatod a zsebkendőtesztet is, segíthet a pontos meghatározásban. Ehhez nyiss szét egy zsepit, majd a pihenőidőszak után nyomkodd rá az arcodra. Végül figyeld meg, hogy hol hagyott foltot a bőröd, ezek a területek zsírosabbak, míg ahol nem tapadt rá semmi, normál vagy száraz lehet a felület.

Így elemezd!

Ha a bőr nem csillog, nem hat olajosnak, valamint nem húzódik vagy viszket, valószínűleg normál bőrtípusról van szó. Ebben az esetben jóformán bármilyen kence tökéletes lehet, nyáron a könnyedebb, vizes állagú krémek a nyerők, míg télen a táplálóbb, krémes verziókkal érdemes kísérletezni.

Ha csillog és zsíros érzetű a bőr felülete, zsíros bőrtípus szerint kell válogatni a termékek között. A megállapításban segíthet, hogy ennél a kategóriánál jellemző a pattanások megjelenése, valamint a zavaróan tág pórusok szintén árulkodók lehetnek. Míg a normál bőrfelszín kevésbé texturált, a zsíros és kombinált típusúnál nem mennek ritkaságszámba a mitesszerek, fénylő foltok, pattanások és szemmel látható pórusok. Az olajos bőrfelszín számára mindenképpen a könnyedebb, vizesebb állagú kencék lesznek kényelmesek, de éppúgy a kevésbé testes, könnyen felszívódó, faggyútermelést szabályozó arcolajokat is igényelhetik, mondjuk az őszi-téli időszakban.

Amennyiben gyakorta jelentkeznek a bőrön száraz, akár hámló foltok, valamint időnként húzódó, viszkető érzet tapasztalható, minden bizonnyal száraz bőrtípusról van szó. Nem összekeverendő azonban a vízhiányos bőrállapottal, az utóbbi ugyanis időszakos, nem pedig általános alapjellemző. A száraz bőr kevesebb faggyút termel, mint mondjuk a normál hámréteg, mely könnyebben megőrzi rugalmasságát. A zsírhiány miatt ennek a típusnak nem a legmegfelelőbb a vízmegkötő képessége, éppen ezért nem elegendő csupán hidratálni, hanem tápláló, olajpótló, testesebb krémekkel érdemes segíteni neki, hogy képes legyen megtartani a nedvességtartalmát.

 

Abban az esetben, ha vannak zsírosabb foltok, ám helyenként inkább száraz, vagy egyszerűen normálnak érezhető a felszín, kombinált típusról van szó. Tipikusan a T-vonalon jelentkezik az olajos érzet, míg máshol akár hámló, vízhiányos is lehet a hámréteg.

Ennél a típusnál mindig a területnek megfelelő kencékkel kell próbálkozni, hogy egységesebbé váljon a teljes felület, így a pattanásos, zsíros felszínen elsősorban a hidratálók élveznek előnyt, míg a száraz felületekre mehetnek a töményebb, akár olajos termékek is.

Itt különösen vigyázni kell arra, hogy a mattító termékek ne szárítsák ki a bőrfelszínt, mert a zsírosabb területeken fokozhatják a faggyútermelést, míg a normál felületen száraz vagy érzékeny foltokat okozhatnak. Tilos továbbá ellentétes hatású összetevőket bevetni, inkább oszd fel szakaszokra a bőröd a jellemzőinek megfelelően, annak alapján alkalmazd egy-egy szekcióban a pakolásokat, lemosókat és egyéb kenceficéket. Kicsit macerás, de megéri a fáradozást.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés