A masszázs és az arcjóga ötvözése hatékonyan lép fel a zavaró toka ellen. Javítja a kötőszövetek rugalmasságát és az izmok tartását, ezáltal karcsúbbá teheti a nyakat, illetve kontúrosabb, feszesebb vonásokat eredményezhet.

hirdetés

Bár a tokásodást sokan a hízással állítják párhuzamba, nem csupán a pluszkilók következtében vastagodhat meg a nyak, illetve az áll alatti terület. Genetikai adottságok, rossz testtartás, valamint az idő múlása éppúgy előidézheti a kötőszövetek gyengülését, s ezáltal ahogy telnek az évek, a toka egyre szembetűnőbbé válik.

A legtöbben abszolút kihagyják a szépségápolásból a nyaki területeket és a dekoltázst. Márpedig az arc mellett ezeket a területeket éppúgy érdemes fókuszba helyezni, pláne bizonyos életkor felett. Bár a korral járó változásokat, mint például a bőr megereszkedését, nem lehet teljes mértékben megállítani, lassítani mindenképpen lehet a folyamatot. Ha az áll alatti zsír nem türemkedik előre, nem lesz annyira látványos a toka, ebben pedig a nyakon és az áll környékén megtalálható izmok megdolgoztatása segíthet.

Egyrészt az arcra felvitt krémeket érdemes tovább húzni, s nem csak egy kereten belül mozogni a szuper hatóanyagokkal. Az efféle problémákra ugyanis remek megoldást nyújthat, ha a nyaki részek is kapnak a rugalmasságmegőrzést elősegítő krémekből és szérumokból.

Másrészt a rossz testtartás miatt kialakuló toka, valamint a korral járó kontúrvesztés ellen érdemes bevetni egy szuper arcjógát vagy masszázst. A lépések általában nagyon egyszerűek, videós segítséggel könnyedén elsajátíthatók. Ez a rövid gyakorlatsor például remek hatással van a kötőszövetekre, beindítja a vérkeringést és szépen feszesíti a megvastagodott, lógó, áll alatti részt.

 

Miért működhet a masszázs vagy az arcjóga toka ellen?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy egy egyszerű arcmasszázs, nyaktorna vagy arcjóga mégis miért működhet a lógó toka ellen? Természetesen nem egy egyetlen alkalommal elvégzett hat-hét perces gyakorlatsortól kell várni a csodát, a siker titka abszolút a rendszerességben rejlik.

A fokozott telefonhasználat, az ülőmunka és a folytonos görnyedés határozottan hozzájárul a nyak megvastagodásához, ami bizony a toka feltűnővé válását szintén előidézheti. A gerinc nagy terhelést kap, az áll folyamatosan lefelé szorul, ezáltal a nyaki zsírpárnák egyre inkább kitüremkednek. A letapadt izomzat következtében egy idő után már bármilyen pozíciót is vesz fel valaki, a púpos, nyak alatti területet nem lehet nem észrevenni.

A probléma eleinte nem válik esztétikailag zavaróvá, bár amennyiben túlsúllyal társul, a lógó toka hamar szembetűnő lesz. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy egészséges életmód, tudatos étkezés és rendszeres testmozgás mellett ugyanúgy kialakulhat.

 

A lokális, adott területet célzó gyakorlatok segítségével azonban szépen formálható a terület. A mélyen lelógó toka nem tüntethető el nyomok nélkül, azonban a vérkeringés felpezsdítésével javul a tápanyagok, illetve az oxigén áramlása, ami nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott sejtanyagcseréhez.

Azért érdemes egy nyaktorna, arcjóga és masszázs kombinációjából álló gyakorlatsort választani, mert ebben az esetben a letapadt izomzat is átmozgatásra kerül. Egy összetett lépéssor több irányból közelíti meg a problémát. Javíthat a testtartáson, ezáltal a kitüremkedő zsírpárnák fokozatosan visszább húzódnak, a toka kevésbé lesz feltűnő és zavaró.

A gyakorlatokat és a masszázst nem csupán a tokásodás beindulásával célszerű beiktatni a napi rutinba, már megelőzésként is szuper hatással vannak a kötőszövetek állapotára és a sejtanyagcserére. Önmagában alkalmazva, egy-egy otthon elvégezhető tornától nem kell nagy csodát várni, a rendszeres izommunka és karbantartás azonban nagyban hozzájárul a kontúrvesztés késleltetéséhez.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés