Az áll alatt megtapadó, majd előtüremkedő zsírpárna nem csak túlsúly esetén alakulhat ki. Genetikai és életmódbeli tényezők, a nem megfelelő testtartás, valamint a renyhe nyaki izmok is okozhatják. Az életkor előrehaladtával a nyak területén éppúgy rugalmatlanná válik a bőr, a szövetek már nem nyújtanak feszes tartást, ezért az áll alatti zsír előretolul. Egyszerű nyaktorna, megfelelő masszázs és gyakorlatok segítségével hatékonyan felléphetsz a toka ellen. Az alábbi mozdulatokkal azokat az izmokat stimulálhatod, melyek határozottabb, feszesebb tartást adhatnak a petyhüdt bőrnek.

hirdetés

A zsírlerakódás mértékét, illetve azt, hogy mikor jelenik meg a zavaró toka, számos dolog befolyásolja. Az étrend, a megfelelő vitaminbevitel, a kellő mértékű hidratálás és természetesen az a fránya genetika szintén beleszól a folyamatba. Meglehet, hogy valaki rendszeresen edz és figyel az alakjára, azonban az állkontúr megereszkedése ellen érdemes lokális tornával küzdeni. A nyaki izmok és a mélyen fekvő szövetek renyheségét a rossz testtartás is okozhatja.

Mindez nemcsak a tokásodást, hanem a pulykanyak kialakulását is okozhatja, a lógó bőrredők már nem csak hatvan év felett mutatkoznak meg. A kényelmes, modern életkor átka, hogy a nyaki csigolyák és a környező tartóizmok rengeteg terhelést kapnak, viszont pont ez a testtájék soha nincs átmozgatva. A mindennapos edzések során az áll alatti terület nem kap fókuszt, ahogy az arcizmok sem, tehát azokra külön időt kell szánni, hogy ne tunyuljanak el.

Különösen elősegíti a toka kialakulását az okostelefonok használata, ha folyton lebiccentett fejjel nézed a kijelzőt, ráadásul rendszeresen több időt töltesz el ilyen testtartásban, az áll alatti izmok könnyen meggyengülnek és az állkontúr fellazulhat. Nyilván nem törvényszerű, hogy ez mindenkinél beüt egy bizonyos idő után, ám, aki hajlamos a tokásodásra, számíthat rá, hogy idő előtt beköszön nála ez az esztétikai probléma.

Ezek a gyakorlatok remekül hozzájárulnak az arckontúr, valamint az áll alatti terület feszesítéséhez. A videó könnyű, jól lekövethető mozdulatokat tartalmaz, így bárki elvégezheti a feladatsort az otthona kényelmében, akár napi rendszerességgel. Ahhoz, hogy valóban hatékony legyen a toka megjelenése ellen, érdemes alaposan megfigyelni, hogy mely pontokat kell stimulálni. Precízen és koncentráltan végezd a gyakorlatsort, akár a tükörben ellenőrizheted is a saját kézmozdulataidat.

 

A drága kezeléseken kívül otthoni gyakorlatok is hatásosak a toka ellen

A petyhüdt áll alatti terület számos nőt érint, sokan pedig úgy gondolják, csak műtéti, plasztikai és esztétikai eljárással lehet eltüntetni a zavaró tokát. Való igaz, hogy a megfelelő pontok stimulálása önmagában nem elegendő a megereszkedett bőr feszesre húzásához, azonban sokat javíthat a terület állapotán. Megelőzésként alkalmazva ezek a gyakorlatsorok különösen hasznosak lehetnek, megfelelő életmóddal és táplálkozással, ráncmegelőző hatóanyagok alkalmazásával kombinálva kifejezetten hatékony egy arctorna vagy masszázs.

A lokális toka elleni torna és masszázs nem csupán az izomzatot mozgatja át alaposan, a mikrokeringésre éppúgy remek hatással van. Javul a sejtek anyagcsere-folyamata, melynek köszönhetően a méregtelenítés is hiba nélkül, gördülékenyen zajlik. Ennek következtében a bőr hosszabb távon képes megőrizni fiatalos rugalmasságát, a ráncosodás, valamint a petyhüdt állkontúr problémája szintén később jelentkezik.

 

Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy a túlzott erőkifejtés kifejezetten káros lehet. Egy toka elleni masszázs esetén csupán jóleső, kellemes érzést kell tapasztalni. A fájó, kellemetlen nyomás akár csúnya foltokat, pirosságot is hagyhat maga után. A vérkeringés felpezsdítéséhez éppen elegendő pár óvatos kézmozdulat is.

Arctorna esetén ennek éppen az ellenkezője igaz. Minél inkább érdemes átmozgatni az arc, valamint a nyak izomzatát, hiszen ennek köszönhetően látványosan feszesedhet a bőr, a terület hosszabb távon tartja meg rugalmasságát és eredeti tónusát.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés