Plasztika helyett olykor egyszerű gyakorlatok is beválnak a látványosabb toka vagy széles nyak ellen, persze, a hatékonyságuk titka főként a rendszerességben rejlik. Otthon bevethető arc- és nyaktorna videós segítséggel!

hirdetés

Egyszerű gyakorlatok toka és zömök nyak ellen

Az egyre látványosabbá váló toka, a megvastagodott nyak és a petyhüdt, fellazult bőr nem csak az elhízás velejárója lehet. A helytelen testtartás szintén közrejátszik az efféle deformitások kialakulásához. A folytonos görnyedés, különösen az okostelefonok használata merőben hozzájárulhat az úgynevezett tech neck, magyarul kütyünyak jelenség kialakulásához.

Az okostelefonok, tabletek és számítógépek használatával a gerinc terhelése egyre fokozódik, a nyak- és a vállvonal előrébb esik, az áll leszorításával pedig idővel kitüremkednek a zsírpárnák, ami tokásodáshoz vezet. Ennek oka, hogy a gyakran felvett testpozíció következtében a nyak- és válltáji izmok idővel letapadnak, a csigolyák bemerevednek, a terület megvastagszik, a zsírpárnák kipúposodnak.

Az egyre romló vérkeringés következtében a vázizomzat és a tartószövet meggyengül, rugalmatlanná válik, így könnyebben felgyülemlik és előreesik a zsírréteg. Mindezt persze az elhízás még inkább fokozhatja. Nem csak a gerincnek tesz jót, ha gyakran át van mozgatva ez a terület, a megvastagodott nyak és a kitüremkedő toka okozta esztétikai problémán úgyszintén segíthetnek a speciális izomstimuláló gyakorlatok, melyek nem feltétlenül bonyolultak.

Rendszeres elvégzésük segít a probléma orvoslásában, ha emellett még a helyes testtartásra is figyelem irányul, szemmel látható lesz az eredmény.

 

Nem csak a túlsúly okozhat tokásodást

Sokaknál a genetika okozza a toka megjelenését, vannak, akik hajlamosabbak a tokásodásra. Egyesek kizárólag a túlsúllyal hozzák összefüggésbe az áll alatt felgyűlt zsírpárnákat, azonban nem csupán a pluszkilók és a gének okozhatják az áll alatti párnácskák és a tömzsi nyak jelenségét. A rossz testtartás, valamint a nyaki izmok elhanyagolása éppúgy közrejátszik a kialakulásukban, amely következtében az áll ésa nyak vonalánál hamarabb megereszkedik a bőrfelület.

Az idő múlásával még inkább szembetűnővé válhat az átalakulás. Ahogy az arcbőr esetén, úgy az áll alatti és nyaki terület esetében is elmondható, hogy a hámréteg jelentősen veszít rugalmasságából. Az évek előrehaladtával a szövetek már nem képesek ugyanazt a feszes tartást biztosítani, ebből adódóan pedig megjelenhet a toka, ami megfelelő közbeavatkozás nélkül egyre látványosabbá, petyhüdtebbé válik.

Mivel a toka nem csak a túlsúly miatt jelentkezik, sokszor nem elegendő az, hogy az ember lánya nap mint nap edz és egészségesen étkezik. Akkor is megjelenhet, ha valaki fitt életmódot él. A genetika vagy netán a vitaminhiány, esetleg a kevéske vízfogyasztás és a dehidratáltság éppen elegendő ahhoz, hogy előtüremkedjen az áll alatti zsírpárna.

 

Mindenképpen célszerű lokális, a területet célzó gyakorlatok segítségével lassítani a tokásodás folyamatát. Te mikor mozgattad át úgy igazán az arcizmaidat vagy a nyakadat? Manapság az ülőmunkának és a telefonnyomkodásnak köszönhetően egyre nagyobb terhelés éri a területet, miközben a megfelelő mozgás abszolút háttérbe szorul.

Ez a gyakorlatsor nem csupán egy szimpla arcjóga, a toka és a szélesedő nyak problémájára egyaránt megoldást nyújt. Átmozgatja a vállakat, a nyakat és az arcizmokat is, ezáltal széleskörűen kezelésbe veszi az érintett területet. Az alapos, hatékony torna felpezsdíti a vérkeringést, ezáltal javul a sejtek anyagcseréje, az oxigén-, illetve tápanyagellátás kiegyensúlyozottabbá válik. Talán említeni sem kell, hogy mindez a közérzetet is fellendíti, hiszen a letapadt nyaki izmok gyakran okoznak fejfájást, szédülést, bizonytalan érzést, ami fokozatosan elmúlik, amint visszakerül a helyére az előrecsúszott nyak- és vállvonal.

A vérkeringés felpezsdítésével a bőr rugalmassága sem csökken olyan mértékben, tehát az arc és az áll alatti terület egyaránt magabiztosabban őrzi meg tartását és tónusát. Ezek a gyakorlatok látványos, durván megereszkedett toka és a jelentősen felgyülemlett zsírréteg eltüntetéséhez önmagában nemigen elegendők, ám megelőzésre és kiegészítésképp szuper választásnak bizonyulnak.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés