A zömök nyak nem csak hízás eredménye lehet, a rossz testtartástól éppúgy elveszítheti karcsúságát. Ez a gyors és egyszerű otthoni nyaktorna könnyed masszázzsal ötvözve szépen nyújtja a letapadt izomzatot. Más edzéstípusokkal kombinálva valóban rendkívül hatékony!

hirdetés

Hiába a stílusos öltözék, a nőies smink és frizura, valamint a finom illatfelhő, ha a rossz testtartás bezavar az összképbe! A monitorok előtti görnyedés átka, hogy idővel a vállak előreesnek, amitől a nyak elveszíti kecses ívét, sőt, vaskosabbnak hat. Mivel sokan csak fogyás és alakmegtartás céljából edzenek, a nyak és a vállak izomzatával csak kevesen törődnek, pedig akár ülőmunka közben, akár az okos telefonok használata közben szinte észrevétlenül terheljük a nyakunkat.

A renyhe, gyenge hát- és nyakizmok miatt gyakran feszültséget érzünk ezen a területen, ha a gerincünk nincs megfelelően megtámasztva. Ilyenkor kényelmesebbnek tűnik meggörnyedni, pedig a tartóizmok és a csigolyák így előretolulnak, és sajnos, ez a helytelen testtartás idővel súlyosbodhat. A gerincoszlop próbál kompenzálni, alkalmazkodni, ezért hosszú távon a nyaki csigolyák deformálódhatnak, főként ez is közrejátszik az úgynevezett banyapúp kialakulásához.

 

A nyak előrecsúszásával az áll alatti bőrterület is könnyebben megereszkedhet, de nagyobb baj, hogy mindez egészségügyi problémákhoz vezethet. Utóbbi esetben már orvosi kezelést és szakember által javasolt mozgásterápiát igényel a dolog, ám megelőzésképp a masszázs és könnyű nyaktorna kombinációja is sokat segít.

Fontos tisztázni, hogy nem kizárólag elhízás következtében válhat tömzsibbé, zömökebbé a nyak területe, a helytelen testtartás ugyanis az izomzat letapadását, lemerevedését okozhatja. A vállak előreesnek, ezáltal a nyak íve lerövidül, ám ilyenkor még szimpla otthoni tornával és masszázzsal is kimozdítható a helytelen tartásból. Elsősorban nem árt csökkenteni a gerinc és a nyaki csigolyák nem megfelelő terhelését, hogy oldódjon a feszültség. Valahányszor ülsz vagy állsz, figyelmeztesd magad, hogy húzd hátra a vállad, és ne előretolt nyakkal nézd a monitort. Helyezd a képernyőt szemmagasságba, hogy ne kelljen lefelé pillantanod.

Megfelelő nyújtás, tornáztatás és masszázs hiányában egy idő után sokan észlelik a kütyünyak kialakulását.

A rossz testtartás következtében az izmok csúnyán letapadnak. Ez nem csupán a terület merevségével, görcsösségével és a nyak tömzsivé válásával jár, sajnos a tokásodás folyamatába szintén beleszól. Persze itt a genetika sem hagyható ki a tényezők felsorolásából, ám tény, hogy a folyamatos görnyedés alaposan fel tudja gyorsítani a toka megjelenését.

Nyaktorna masszázzsal kombinálva otthon, egyszerűen

Ez az otthoni torna szuper masszírozó lépésekkel van felturbózva, a gyakorlatok akár otthon is elvégezhetők. A precízen végrehajtott mozdulatok szépen nyújtják a nyakat, javítanak az előreesett vállak tartásán, és alaposan átmozgatják, stimulálják az érintett izomcsoportokat.

 

Amennyiben a nyakizmok letapadását, a hurkásodást és a tömzsi formát a pluszkilók okozzák, ez a lokális, egyetlen területre fókuszáló torna nem lesz elegendő az átalakuláshoz. A karcsú nyak érdekében ez esetben mindenképpen szükség van zsírégető edzésekre, s időnként ezek mellé érdemes beilleszteni a nyaki területet célzó mozdulatsorokat. A különböző edzéstípusok ötvözése, valamint az étrend átalakítása együttes erővel fejti ki hatását, ami nemcsak az alakon és a testtartáson, hanem a nyak és a vállak ívén is meglátszik majd. A rugalmasabb izomzat és a jó tartás következtében karcsúbb lesz a nyak, vonalai pedig kescesebbé, nőiesebbé válnak.

Fontos megjegyezni, hogy a már kialakult gerincproblémákon ez a torna nem segít, sőt. Ez esetben mindenképpen orvosi segítségre van szükség a görbeség korrigálásához. Nem tanácsos otthoni gyakorlatokkal, szakértői vélemény, orvosi diagnosztizálás és javaslat nélkül kísérletezni. Más a megelőzés, mint a már kopással járó gerincbántalmak terápiája. A rosszul elvégzett, hibás mozdulatok még tovább ronthatják a problémákat. Ilyenkor speciális gyakorlatsorokra van szükség, amelyeket leginkább gyógytornász segítségével kell rendszeresen végrehajtani. Az efféle tornák csupán esztétikai segítséget nyújtanak azáltal, hogy átmozgatják a letapadt izomzatot, stimulálják az elhanyagolt izomrostokat.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés