A toka kialakulása esetén sokan pánikba esnek, és úgy érzik, hogy a gond orvoslásának érdekében bármire, akár műtétre is hajlandók lennének.

A tréfásan dupla állként is emlegetett jelenség nemcsak az öregedéssel és az elhízással állhat összefüggésben, normál alkatú fiatalokat is érinthet a probléma. Fontos tényező lehet a genetikai hajlam is, ami nem megfelelő életmód mellett felgyorsíthatja kialakulásának folyamatát.

A toka tulajdonképpen nem más, mint zsírréteg, ami azért ereszkedik meg, mert az áll körüli izmok nem elég erősek. Ezt a mozgásszegény életmód okozza, melynek megszüntetésére nem csupán a végtagokat, a feneket, a hasat és a hátat kell edzeni, de a nyak területének tornáztatása is nagyon fontos. Ezenkívül a kevés folyadékbevitel is okozhatja a bőr rugalmasságának elvesztését, ami ugyancsak elősegíti az áll körüli zsírréteg megereszkedését.

Nagyon fontos tehát a megfelelő mértékű vízivás – körülbelül nyolc pohár naponta -, a zöldségek, egészséges zsírok – avokádó, olajos magvak – rendszeres fogyasztása, valamint az alkohol kerülése. Mindezek hatásának felturbózására pedig ajánlott a heti három-négy alkalmas testedzés, amit egy könnyű arctorna követhet. Már napi 2-3 perc is látványos eredményt fog hozni a toka eltüntetésében, kialakulásának megelőzésében. Az alábbi videóban nagyon egyszerű, szinte bárhol elvégezhető gyakorlatokat láthatsz.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés