A bőrápolás egyik legfontosabb alappillére a fényvédelem, amire kétségkívül mindennap érdemes odafigyelni. Ám az sem mindegy, milyen kencét választasz a hámréteg megóvására, a flakonon lévő jelzések azonban sokat segítenek a döntésben. Nem minden fényvédő óvja meg a bőrt a káros napsugárzás hosszú távú öregítő hatásaival szemben.

hirdetés

A fényvédelemre nem csak a strandolás és a nyaralás alatt kell odafigyelni. A kellemesen simogató napsugarak sétálás és biciklizés közben, az autóban ülve, vagy akár a buszra várakozva is károsíthatják a bőrt a fedetlen területeken, ezért fontos, hogy a fényvédő krémek használata a napi bőrápolási rutin része legyen.

 

Az UV-szűrős hidratáló arckrémek gyakran kevésnek bizonyulnak, amikor felerősödik a napsugárzás. A legtöbb nappali arckém 15-30-as faktorszámmal rendelkezik, ami nem minden bőrtípus számára nyújt megfelelő védelmet, ha huzamosabb ideig éri a napfény. Azért sem érdemes a a naptej, vagy egyéb fényvédő alkalmazását elbliccelni, mert a bőr öregedése függetlenül a felettünk elszállt évek számától, a káros UV-sugarak hatására is felgyorsulhat.

A napfény éltető energia, de csak mértéktartóan ajánlott kiélvezni

Bár a napfürdőzés elősegíti a D-vitamin előállítását a szervezetben, sajnos káros hatásokkal is számolni kell, melyek mértékletes napozással és tudatosan felépített védelemmel kiszűrhetőek és megelőzhetőek. Az ultraviola-sugárzás három tartományból áll: UVA-, UVB-, és UVC-sugarakból. Különösen az első tehető felelőssé a bőr korai öregedésért, a második azonban amellett, hogy fontos a D-vitamin szintézisének szempontjából, leégést is okoz, illetve erős sejtromboló hatással bír. Képes károsítani a DNS-t, csökkenteni az immunrendszer erejét, valamint megnövelni a rákképződés esélyét.

A harmadik sugártípust általában elnyeli az ózonréteg, de ott, ahol elvékonyodott, és meggyengült védelme, bizonyos mértékben átjuthat. Sokan úgy vannak vele, hogy ha délután három után tartózkodnak a napon, teljesen védve vannak, hiszen az UV-sugárzás mértéke a délelőtti és dél körüli órákban a legerősebb. Ám a helyszíntől, sőt, a bőröd típusától is függ, épp hogyan hatnak rád a napsugarak.

 

Amikor épp nem tűz a nap, hanem fátyolfelhők borítják az eget, a káros sugárzás akkor is majdnem 100%-ban átjut a páraképződményen. A közeledben lévő vízfelület visszaveri a napsugarakat, melyek így erősebben érhetnek téged, de a vízben sem vagy teljesen védett, különösen a sekély területeken, hiszen a vízfelszín nem csak tükörként működik, hanem bizonyos mértékben áthatol rajta az UV-sugárzás. Nem is gondolnád, de a napfényben sziporkázó homok is hasonlóan működik. Ezért van az, hogy tengerparton könnyebben, és hamarabb leégünk. Ám az is számít, hogy mindenkinek másképp reagál az erős napsugárzásra a bőre.

Ám a bőröregedés motorját még a sötétebb tónusú hámrétegnél is berúghatja a mértéktelen és védelem nélküli napozgatás. Ha nagy mennyiségben éri UV-sugárzás a bőrt, a felső rétegeiben oxidatív stressz alakul ki. Ez azt jelenti, hogy túl sok szabad gyök keletkezik, amelyek ellen már nem tudnak fellépni az antioxidánsok. Ezek hatására sejtkárosodás jöhet létre, ami befolyásolhatja a bőr vízmegkötő képességét, a kollagén- és elasztintermelést, valamint a melanin termelődését. A napkárosodások összeadódnak, ami idővel száraz, rugalmatlan, pigmentfoltos, idő előtt megereszkedett hámréteghez vezethet.

Fényvédő kisokos: mit jelentenek a flakonon a jelzések?

A fényvédő termékek flakonja felületes ránézésre is sok információt tartalmaz, ám legtöbben csak a faktorszámot – SPF – nézzük meg, és többnyire az alapján választunk. Egy ajánlás előírja, hogy az Európai Unión belül olyan fényvédő kencék kerülhetnek forgalomba, melyek az UVB- és UVA-sugárzással szemben egyaránt védelmet nyújtanak. Mivel ez csupán egy ajánlás, sajnos nem minden gyártó tesz eleget az elvárásoknak, ezért érdemes mindig csekkolni a flakonon, tubuson lévő betűjelzéseket.

Rögtön a termék neve alatt ott viríthat a felirat, ami megelégedéssel tölti el az embert: UVB + UVA. A szemfüleseknek feltűnhet, hogy az UVA legtöbbször bekarikázásra kerül. Miért emelik ki ilyen szembeszökően?

Az SPF, vagyis a faktorszám kizárólag az UVB-sugárzás elleni védelem mértékére mutat rá, vagyis az mindig egyértelmű a készítmény csomagolásán, hogy alacsony, közepes, vagy magas szinten képes megóvni a bőrt a napégést okozó és sejtkárosító sugaraktól. Az UVA-sugárzás elleni védelem erősségét ritkán tüntetik fel számokban, ha mégis megteszik, a UVA-PF- vagy PDD-érték mutat rá a mértékére.

A két jelzés közötti különbség abból áll, hogy előbbi sugárzásvédelmének értékét kémcsöves, az utóbbiét embereken végzett tesztek alapján határozzák meg. Mivel az UVA- és UVB-sugarak másképp hatnak a bőrre – eltérően károsíthatják azt -, a velük szemben felállított védelmet is más szempontok alapján tesztelik. Amíg az UVB-szűrőnek a pirulástól, leégéstől kell megóvnia a bőrt, addig az UVA-sugárzás elleni védekezés azokra a barnulási folyamatokra értendő, amelyek nem azonnal következnek be, hanem órák-napok alatt mennek végbe a bőr felső rétegeiben.

 

Előnyt jelent, ha a 30 faktoros fényvédő termék PDD-értéke legalább tíz, és minél magasabb a faktorszám, ennek az egységnek vele arányosan kell növekednie. Azokon a készítményeken, amelyek teljesítik ezt az ajánlást, bekarikázva látható az UVA-felirat. Ha nincs ott a PDD-szám, ebből a jelből tudni fogod, hogy legalább az alap kívánalmakat teljesíti a kence. Persze, az összetevők is fontosak, ha biztosra akarsz menni.

Boots Star Rating-feliratú flakonokon kicsi csillagocskák jelzik a fényvédelem erősségét. Ha ilyennel találkozol, akkor a háromcsillagos termék legyen a minimum, amire rábólintasz, mivel az UVB-szűrés mellett 60-80%-ban teljesíti a UVA-sugarak kivédését is. Az ultraerős napfény elleni védekezést az öt csillagocska garantálja, melynél azt kell tudni, hogy az UVA-szűrés is elég magas szinten van, nagyjából 90-100%-ban segít megelőzni a sugárzás károsító hatását.

Ezért hasznos, ha egyszerre UVB- és UVA-szűrős a fényvédő készítmény

Az UVB-sugarakat szűrő termékek sajnos csupán az azonnal látható bőrkárokat előzik meg, de ez hamis biztonságot nyújthat. Ha nincs leégés, azt gondoljuk, minden rendben zajlik a hámrétegben, hiszen nincsenek szembetűnő tünetek. Az UVA-sugárzás káros hatása azonban nem azonnal jelentkezik, így sokkal alattomosabban roncsolja a bőrt. A látványos változások, csak hosszabb távon mutatkoznak meg. Ilyenek például a bőröregedésre utaló korai jelek: a finomabb szarkalábak, ráncok, megereszkedett kontúrvonalak, valamint a pigmentfoltok.

Az UVB-vel ellentétben az UVA-sugarak az ablaküvegen is áthatolnak. Emiatt a fényes irodában napi 8 órát dolgozva, vagy az autóban utazva is ugyanúgy ki vagyunk téve a sugárzásnak. Ezért érdemes felvértezni magunkat olyan fényvédő krémmel vagy spray-vel, ami nem csak a leégés ellen véd.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés