Reggel hideg víz, este fürdés közben a jóleső forró fürdő. Nem is gondolnád, de ezzel a rutinnal akár árthatsz is bőrödnek. Mutatjuk, hogyan végezhető el minél kíméletesebben az arcmosás!

hirdetés

A hideg vizes arcmosás a legtöbb ember számára a reggeli rutin elengedhetetlen lépése. Felfrissíti a fáradt bőrt, ezzel minket is egy kicsit felébreszt. Ennél természetesebb felpezsdítés szinte nem is létezik. Serkenti a vérkeringést, feszesíti a bőrt, és máris kipihentebbnek és fiatalabbnak tűnünk. Pedig még nem is kentünk fel semmilyen drága kencét. De valóban jó ötlet ez?

Arcmosás során ne legyen túl hideg a víz

Rengeteg ember számára probléma, hogy túl nagyok a pórusai. Ez ellen igen nehéz tenni, hiszen mindenki adott nagyságú pórusokkal rendelkezik, és ha a feje tetejére is áll, az akkora marad, amekkora. A hideg víz azonban összerántja őket, ezáltal pedig kevesebb szennyeződés juthat beléjük – viszont kifelé is nehezebben jutnak. Mivel lehúzza az arc és a szemek puffadtságát, egy gyors öblítés nem árt, de a hosszan tartó tisztítást semmiképp sem ajánlott jéghideg csapvízzel elvégezni. Zsíros bőrűek számára még fontosabb a hideg víz mellőzése. Mivel a pórusok összerándulnak, nem tud a bőr megfelelően lélegezni, a verejték pedig távozni.

A forró vízzel árthatsz a legtöbbet

A hideg víznél azonban rosszabb a forró víz. Tusolás közben lehet, hogy a legpraktikusabb döntésnek tűnhet arcot is mosni, de ez nem feltétlen egészséges a bőröd számára. Főleg a téli időszakban szeretünk jó meleg vízzel fürödni. Ez egy kis extra kényeztetés egy fárasztó, hideg nap után.

Ám az arcbőrünk ezt nem preferálja. A forró víz ugyanis eltávolítja a legfelső védőréteget, ezzel pedig kiszárítja bőrödet – ekcéma esetén pedig igencsak felerősíti a tüneteket. A hámréteg vészjelzésként veszi a felszíni szárazságot, ezért megnövekedett faggyútermeléssel fog válaszolni, amitől zsírossá válik a felhám. Emellett kipirosodik tőle az arcod, ami a rosaceás bőr tünetein ronthat, de a hőtől akár az apró hajszálerek el is pattanhatnak, kellemetlen nyomokat hagyva maguk után.

Mi a megoldás?

A megoldás az arany középút. A langyos vízzel nem árthatsz a bőrödnek, ám, ha egy kis felpezsdülésre vágysz, néhány másodpercig hideggel is felfrissítheted az arcodat. Azonban az intenzív, hosszabb ideig tartó tisztítást kellemes, langyos vízzel végezd. Ezután érdemes egy külön, arcra való törölközővel felitatni a nedvességet.

Fontos, hogy ne dörzsöld, csak hagyd, hogy finoman felszívja a maradék vizet. A törölközőt pedig minél gyakrabban, lehetőleg naponta cseréld. Mindig ügyelj rá, hogy csak tiszta kézzel moss arcot, hiszen átviheted vele a szennyeződéseket bőrödre. Ha ezeket a lépéseket betartod, máris sokat spórolsz a kencéken, amiket amúgy a bőröd szárazsága vagy zsírossága ellen vásárolnál.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés