Az arcbőr megbosszulja, ha rosszul bánnak vele. A micellás víz helytelen használata és az arctisztító kendővel való sminklemosás apró vétek ugyan, ám garantáltan nem bocsátja meg a bőröd. Akad pár olyan arcápolási hiba, ami szinte észrevétlenül válik rutinná a mindennapokban.

hirdetés

Számos arcápolási hiba van, amiről alkalmazója nem is tudja, hogy árt vele a bőrének. Az apró bakikat pedig olykor gyulladt pattanásokkal és kellemetlen mitesszerekkel bosszulja meg a hámréteg. Megmutatjuk, mik azok a hibák, amikkel jelentősen ártasz arcbőröd egészségének.

A leggyakoribb arcápolási hiba: a sminkeltávolító kendő

A sminkeltávolító kendő remek találmány arra az esetre, ha sminkelés közben apró hibákat vétesz, amiket sürgősen el kell távolítani. Viszont az esti tisztítási és bőrápolási rutinodnál felejtsd el. Nagy előnye, hogy gyors és kényelmes megoldás, csak kikapsz egyet a kis tasakból, és már le is töröltél vele mindent. Vagyis csak azt hiszed, hogy mindent. Valójában ezek csak látszólag távolítják el a sminkedet, a pórusokban azonban ott maradnak az apró szennyeződések. Ezek pedig másnap reggelre kis mitesszerek formájában lépnek színre.

Az alapos sminklemosás elengedhetetlen. Alapszabály, hogy sosem fekszünk le sminkben, akármennyire is fáradtak vagyunk. Sokan mondják, hogy az eltávolítással ugyanannyi időt kell tölteni, mint a felkenéssel. Főként erős smink esetén a dupla tisztítás rendkívül hasznos lehet. Ez két különböző formulájú arctisztító termék használatát jelenti. Először egy olajos bázisú, majd egy vizes bázisú terméket alkalmazz. Ezáltal garantáltan eltávolítasz minden szennyeződést. A sminkeltávolító kendőket pedig felejtsd el.

Le kell mosni a micellás vizet?

Ha sminklemosáshoz nem arctisztító kendőt, hanem micellás vizet használsz, akkor sem biztos, hogy mindent jól csinálsz. Sokan nem tudják, de a micellás vizet bizony le kell mosni, miután eltávolítottad vele a sminked. A micellák összegyűjtik a szennyeződéseket, de nem biztos, hogy ezek egy törléssel le is kerülnek bőrödről. Emellett megtapadhatnak a bőr felszínén, ami szárazsághoz vezethet. A micellák nemcsak a faggyút, de a bőr lipidjeit is eltüntetik, amivel szintén kiszárítják arcodat.

Mindig figyelj az összetevőkre

Lehet, hogy egy kozmetikai termék illata igen vonzó számodra, de ez intő jel is egyben. Nem mindenki érzékeny rá, ám tény, hogy az alkohol és a parfüm szárító hatással bír, valamint irritálhatja a bőrfelszínt. Hiába a jó illat, feleslegesen kened, ha a hidratáló krémed emiatt inkább szárít, ahelyett, hogy nedvességgel töltené fel a bőrt. Micsoda paradoxon!

De nem csak ezekre kell figyelni. A természetes kozmetikumok összetevői is megtévesztők lehetnek. A levendulaolaj – linalool, linalyl acetate – levegővel való érintkezés – oxidáció – során növeli az irritáció kockázatát. A teafaolaj, geraniol – rózsaolajban, citromfűolajban megtalálható -, a citronellol – citromfűből kivont illatosító anyag – és a limonene – természetes illatosító anyagok keveréke – bőrszárazságot okozhat, ezért jobb elkerülni. Ne tévesszen meg a természetes vagy bio felirat!

Tusolás közben mosol arcot

Az arcbőr számára sem a túl hideg, sem pedig a túl meleg víz nem tesz jót. Tusolás közben pedig valószínű, nem elég langyos vizet használsz ahhoz, hogy az arcodnak megfelelő legyen. A forró víz eltávolítja a bőr legfelső védőrétegét, ezáltal pedig kiszárítja arcodat. Ez pedig megnöveli a faggyútermelést, így a bőröd zsírossá válik.

Ez a néhány arcápolási hiba olyan banális, hogy nem feltétlen gondolnánk ártalmasnak. Ha szép arcbőrt szeretnél, időt és energiát kell belefektetned. Az odafigyelést pedig garantáltan meghálálja bőröd!

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés