Hiába veszed meg a legújabb kencéket, nem azt a hatást kapod, amit reméltél? Nem biztos, hogy az alkalmazott termékkel van gond, előfordulhat, hogy maga a procedúra, azaz a szépségrutin lett rosszul kialakítva. A következőkben bemutatott arcápolási hibák gyakran előfordulnak, de egytől egyig könnyen orvosolhatók.

hirdetés

Ha minden igyekezeted ellenére sem működik tökéletesen megálmodott rutinod, a hiba nem feltétlen a termékekben lakozik. Előfordulhat, hogy rosszul alkalmazod őket, túlzásba esel a hatóanyagokkal, vagy csak egyszerűen nem iszol elég vizet. Az alábbiakban megmutatjuk, melyek a leggyakoribb arcápolási hibák, amelyek az egész procedúra sikerét romba dönthetik.

Gyakori arcápolási hibák, amelyeket könnyű kiküszöbölni

A kevesebb néha több

Rengeteg szuper hatóanyag és „csodatermék” csücsül a drogériák polcain, de olyakor bizony nehéz eldönteni, hogy melyiket mikor célszerű használni. Sokan úgy vélik, hogy minél több, annál jobb, azonban ez nem feltétlenül igaz. Ha egyszerre sok különböző terméket használ valaki, túlzásba eshet, és a hatóanyagok együttes alkalmazása több kárt okoz, mint amekkora haszonnal járna. Például, ha több AHA-t vagy BHA-t tartalmazó termék kerül fel egyszerre, akkor túlhámlasztás történik, ami sajnos árthat védőrétegének. Ezáltal az arc pirossá, egyenetlen textúrájúvá vagy akár pattanásossá válhat.

A hatóanyagok esetében célszerű betartani egy aranyszabályt: minél erősebb az összetevő, annál kevesebbet és kevesebbszer kell belőle használni. Vegyük például a szalicilsavat. Ez egy szuper erős hámlasztó, ezért csak hetente néhány alkalommal érdemes felvinni az arcbőrre, mindennap semmiképp. Más hámlasztó formulákkal, például retinollal együtt pedig egyáltalán nem ajánlott az együttes használata. Amennyiben mindkét hatóanyagra szükség van a rutinban, felváltva tanácsos alkalmazni őket.

A nyak és a dekoltázs sem maradhat ki a sorból

Miközben az arcra rendszerint több réteg nagyszerű csodakence kerül fel, a nyak és a dekoltázs gyakran kimarad a sorból. Ez óriási hiba, mivel ezek a területek ugyanúgy hajlamosak a megereszkedésre, az idő múlásával a ráncok itt is jelentkeznek. A bőrápolási szakemberek azt tanácsolják, hogy a teljes arcápolási rutint egészen a dekoltázsig célszerű kiterjeszteni, hogy 10 év múlva ugyanolyan ragyogó, telt és feszes legyen.

A rossz sorrend is okozhat problémát

A termékek rétegezésének ismerete egy másik alapvető készség a szépségápolás szerelmeseinek repertoárjában. Ha valaki nem megfelelő sorrendben viszi fel a kencéket, megakadályozhatja, hogy a formula megfelelően felszívódjon. Az általános szabály a következő: először a legkönnyebb formulákat érdemes felkenni, hogy a nehezebb, testesebb krémek ne akadályozzák a felszívódásukat. A kis molekulasúlyú hatóanyagokkal – például a hialuronsavval- és a folyékony szérumokkal ajánlott kezdeni a sort.

Az első lépés egyértelműen a lemosó, ezután jön a tonik, vagy éppen toner, ami egy hétköznapi rutinból akár el is hagyható. Ezeket követik a szérumok, a szemkörnyékápoló, egy finom hidratálókrém, és ha nappal van, a fényvédő. Az egyes termékek felvitele között célszerű várni néhány percet, hogy a hatóanyag kellően felszívódhasson. Ezzel könnyedén megelőzhető a termékek felhalmozódása.

Az sem mindegy, hogy a reggeli vagy épp az esti rutinról van szó. Napközben a könnyű hidratálásra, az antioxidáns védelemre, valamint a fényvédőre kell összpontosítani. Éjszaka az arcbőr alapos megtisztítása kerül fókuszba, ugyanis ilyenkor van lehetőség eltávolítani a nap folyamán felhalmozódott szennyeződéseket. Az éjszaka a legjobb időszak az intenzívebb formulák, például a retinol és a savak használatára is.

 

Az ajkak figyelmen kívül hagyása csúnya hiba

Az arcbőr ápolása során nem csupán a nyak és a dekoltázs az, ami gyakorta kimarad a procedúrából. Számos nő hajlamos kihagyni egy nagyon fontos részletet, az ajkakat. A száj legalább akkora törődést igényel, mint az arc bármely más területe, ráadásul az ajkak gyorsabban öregednek, így célszerű már időben fókuszba helyezni őket. A szakértők javaslata szerint az ajakápolók mellett szemkörnyékápoló krémet szintén érdemes felvinni erre a területre, ugyanis ezen termékek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek fokozzák a kollagéntermelést, valamint erősítik és tonizálják a bőrt.

Az sem mindegy, hogyan viszed fel a termékeket

Az egyik legnagyobb hiba, amit egy tudatos bőrápoló elkövethet, hogy túl nagy erővel húzza a bőrt a termékek felvitele közben. Az arcbőrrel nagyon gyengéden kell bánni, akárcsak a hímes tojással. Érdemes felfelé irányuló mozdulatokkal felvinni a termékeket. Semmi értelme agyongyötörni a hámréteget, ettől a felkent hatóanyagok nem jutnak majd mélyebbre.

A vízfogyasztás sarkalatos pontja az egészséges bőrnek

Szinte már mindenhol azt halljuk, hogy igyunk meg napi két-három liter vizet. Nem véletlenül! A hidratálás rendkívül fontos a szervezet számára, és amennyiben ez rendszeresen elmarad, a bőr egészsége durván megsínyli majd a figyelmetlenséget. A dehidratált hámréteg fakónak hat, a pórusok kitágulnak, és a finom ráncok kifejezettebbek lesznek. Nagyon fontos tehát, hogy az arcnak nem csupán a csodakrémekre, erős hidratáló kencékre van szüksége, a megfelelő vízfogyasztás nélkül teljesen hatástalanok lesznek.

A professzionális kozmetikai arckezeléseknél és a bőrfelszín alsóbb rétegeiben ható kencéknél például előírás, hogy az alkalmazásuk előtt és után is vizet kell fogyasztani, máskülönben kevésbé hasznosulnak a bejuttatott hatóanyagok.

Nem viselsz fényvédőt

A fényvédő mindennapi viselése nem alku tárgya, ha valaki egészséges, fiatalos és feszes bőrre vágyik. Akár meleg nyár van, akár hideg tél, az SPF mindig szükséges. Minimum 30, de legjobb, ha 50 faktoros termékkel védekezel az UV-sugarak káros hatása ellen. A fényvédőt arcápolási rutinod végén, sminkelés előtt vidd fel, minimum 20 perccel azelőtt, hogy kilépnél az ajtón.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés