Az érett bőr másképp viselkedik, hiszen idővel kevesebb benne a zsír és a nedvesség. A kollagéntermelés lelassulásával pedig egyre jobban veszít a feszességéből, rugalmatlanná válik, megjelennek rajta az apróbb szarkalábak, barázdák. Ez meghatározza a sminkelés módját is: 50 év felett már inkább csak vékony rétegben kerüljön fel a festék, lehetőleg natúr és derítő árnyalatokban, mivel így élénkebbnek, ragyogóbbnak tűnik a bőrfelület.

hirdetés

Az előnyös smink elkészítése nem egyszerű, hiszen a helyes technika elsajátítása mellett nagy hangsúlyt kapnak a könnyű textúrájú, ám jól fedő kozmetikumok. Szerencsére manapság már sokféle termék közül lehet szemezgetni, amelyek képesek kihozni a maximumot a fakó és fáradt hámrétegből. Ez különösen fontos ötven év felett, hiszen a bőr már másképp viselkedik, ezáltal sokkal nagyobb odafigyelést igényel.

A kollagéntermelés fokozatosan lassul az évek során, ötven év felett pedig ennek hatása már látványos nyomokat hagy a bőrön: a rugalmatlan hámréteg itt-ott megereszkedik, megjelennek a finomabb felszíni ráncok, egy-két mélyebb barázdával is számolni kell, és gyakori a lefelé ívelő száj- és szemzug. Bár az öregedés jelei megfelelő arckezelésekkel, készítményekkel és odafigyeléssel késleltethetőek, a bőr változása teljes mértékben nem fordítható vissza.

Az arcbőr védőrétege veszít vízmegkötő képességéből, ami bőrszárazságot okozhat, valamint a rugalmasság elvesztéséhez vezethet. A szárazabb bőrfelületen másként mutat a festék, a túlságosan nehéz textúrák könnyedén összecsomósodnak a barázdákban és a ráncokban. Ötven év felett a maszkszerűen felvitt smink már kifejezetten öregíti a megjelenést, az elmozgó rétegek pedig nevetségessé teszik az összhatást.

Előnyös fiatalító smink 50 év felett: sminkes mutatja meg a technikát

A sminkelésnél az első lépés mindig a hidratálás, majd a primer, ami megakadályozza, hogy napközben elmászkáljanak a pigmentek. Szemhéjpúder használata előtt külön szemsmink alá kifejlesztett primer is felkerülhet. Érdemes többféle terméket kipróbálni, mert egyes formulák száríthatják az érett bőrt.

A tökéletes primer nem csak a sminket teszi tartóssá, hanem finomítja az arcfelszín textúráját, összébb húzza a pórusokat, és lágyítja a vonalakat. Alá azonban mindenképp érdemes felvinni egy könnyed, gél állagú hidratálót, és csak annak felszívódása után jöhet a sminkalap.

A primer után finom rétegben érdemes felvinni az alapozót. A kencénél fontos a jó fedés, ám a több réteg festéket jobb elkerülni. A megfelelő kozmetikum kiválasztására érdemes időt szánni, hiszen ez adja meg a smink alapját, ezért nem árt könnyű textúrájú, arcszínhez passzoló terméket választani. A lényeg, hogy ne üssön el a nyak tónusától. Az apróbb pigmentfoltokat, szem alatti sötét foltokat világos korrektorral lehet eltakarni. Vastag fedőréteg helyett a színes korrektorok varázserejét ajánlott alkalmazni.

 

Az alapozás finom szemcséjű, selymes hatású púderrel fixálható, amit nagy ecsettel könnyű eloszlatni. A szemöldökök kiemelése ötven év felett is megnyitja a tekintetet, feljebb kerül a szemvonal, karakteresebbé válik az arc. Ilyen esetben, amikor alig látszik a szemöldök, nem érdemes túlzásba esni a hangsúlyozásával, mert sokkal szigorúbbá, keményebbé teszi a tekintetet. A sminkes először formára fésüli a fazont, majd színezett szemöldökgéllel emeli ki a szálakat. Szőke színezésű terméket használ, ami meghagyja a szemöldök lágyságát.

A hölgynek enyhén lelógó szemhéja van, ezért a világos alapszín után a mélyítővonalba sötét tónust visz fel a sminkes. A két árnyalatot eldolgozza, majd összemossa, ezzel finom átmenetet és tökéletes harmóniát teremt. A szempillák tövét sötét árnyalattal hangsúlyozza, ezzel nem szükséges túlzásba esni, elegendő egy határozott, vékony vonal. A szigorú feketénél szebb hatást kelt a lágyabb csokoládébarna, amit nem árt ecsettel elmaszatolni kicsit, hogy ne legyen túl éles a vonal.

A fiatalító smink sem mellőzi a füstös szemfestést, de puhább, melegebb, világosabb árnyalatok kerülnek fel a bőrre. Világos, üde tónusokból is akad hideg vagy meleg típus, ezért érdemes úgy megválasztani őket, hogy passzoljanak az arcbőr alapszínéhez. Sminkfixáló spray-vel tovább növelhető a festék tartóssága, ami a nyári melegben kellemesen felfrissíti az orcát.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés