A rózsaolaj elképesztően népszerű összetevő a szépségápolási piacon, mégsem köztudott, hogy milyen hatással van a bőrre. Tényleg érdemes beépíteni az arcápolási rutinba!

hirdetés

A rózsa talán a legismertebb virág, amit már gyermekkorban mindenki felismer és pontosan meg is tud nevezni. Nem kell nagy növényrajongónak lenni ahhoz, hogy ezer közül is felismerd a rózsa illatát, színpompás virágát, ráadásul a gyönyörű csokrok mellett a különböző arcápolási termékekben éppúgy gyakran feltűnik. A népszerűségét nem csak szépségének és igéző aromájának köszönheti, a rózsából készült olaj széleskörűen ápolja a hámréteget.

Már az ókorban is úgy vélték, hogy a rózsaolaj a fiatalság megőrzésének csodaelixírje, éppen ezért a nők rendszeresen alkalmazták szépségápoláshoz, de még a fürdővizükbe is csepegtettek belőle. Kimagasló antioxidáns-tartalmának köszönhetően a szépségipar is hamar felfedezte a rózsában rejlő lehetőségeket, és manapság már számtalan bőrápoló kozmetikumot gazdagít fantasztikus hatásával. Ebből adódóan temérdek hölgy napi rutinjában szerepel egy-egy rózsaolajjal dúsított termék, mégis kevesen tudják, hogy miért annyira fantasztikus.

 

A rózsaolaj hatása a bőrre

A rózsaolaj nem véletlenül olyan népszerű az arcápolási termékek összetevői között, ugyanis a hámréteg mélyére hatolva fejti ki bőrszépítő hatását. Rengeteg vitamint, esszenciális zsírsavat és antioxidánst tartalmaz, melyekkel intenzíven regenerálja a gondoskodásra éhes arcbőrt.

Igazi szupersztár, ha hidratálásról van szó, ugyanis alaposan feltölti a kitikkadt, száraz, irritált hámréteget. Segít megkötni a nedvességet, miközben a bőr védekezőképességét éppúgy javítja, elősegíti a barrier kiegyensúlyozott működését. Azáltal, hogy fenntartja a hidratációt, egyértelműen hozzájárul a bőr rugalmasságának megőrzéséhez, noha ráncmegelőző hatása nem merül ki ennyiben.

C-vitamin-tartalmának köszönhetően serkenti a kollagéntermelést, ami nélkülözhetetlen a fiatalos bőrkép fenntartásához. Érezhetően javítja a bőrképet, a finom ráncokkal, vékony barázdákkal könnyedén elbánik, ráadásul javítja a bőr alatti mikrokeringést, így a tápanyagok kiegyensúlyozott áramlásának köszönhetően a hámréteg üdébb és ragyogóbb lesz, a méreganyagok pedig könnyebben távoznak.

Habár a legtöbben, akik zsíros bőrtípussal rendelkeznek, abszolút kerülik az arcápoló olajok használatát, a rózsaolaj számukra is teljes mértékben ideális lehet, ugyanis elősegíti a faggyútermelés szabályozását. Pattanások, akné esetén különösen jó választás. Gyulladáscsökkentő hatásával hatékonyan szünteti meg a bőrpírt és az irritációt, miközben a hegek gyógyulását szintén felgyorsítja.

 

Az szintén nagyon sokat számít, hogy milyen típusú rózsaolajra esik a választás. Mielőtt beszereznéd a kiszemelt terméket, feltétlenül járj utána annak, hogy milyen eljárással készült az elixír. Célszerű a természetes, organikus vonalon maradni, hogy a bőr maximálisan kiélvezhesse az arcápoló olaj jótékony tulajdonságait, mindenféle mellékhatás és irritáció nélkül.

A rózsaolaj megtalálható különböző arckrémekben, szérumokban, olajkeverékekben, lemosókban és tonerekben, ám önmagában éppúgy megvásárolható. Célszerű a már meglévő arckrémhez adagolni belőle, de bázisként bátran használhatsz kókuszzsírt vagy akár sheavajat, bármilyen testesebb krém megteszi.

Noha a természetes verziók aligha okoznak problémát a bőrön, első használat előtt mindenképpen célszerű egy kisebb felületen tesztelni a rózsaolaj hatását. Bárkinél előfordulhat allergia vagy irritáció, ezért semmiképp nem érdemes kapásból a teljes ábrázatot átmasszírozni vele.

A túlzott használata, ahogy jóformán minden olaj esetében, a rózsaolaj esetén is eltömődött pórusokkal, pattanások megjelenésével járhat. Éppen ezért a mértéktartó alkalmazást ajánlott szem előtt tartani, nehogy a pozitív hatások a visszájukra süljenek el.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés