Mindig is akadtak olyan vállalkozó szellemű nők, akik bátran bevállalják a hajvágás procedúráját otthon, szakember segítsége nélkül. Szóval ez a jelenség nem fogható rá a járványhelyzetre, ami időnként kispadra ültette a fodrászokat. Míg a frufruvágással és a hajigazítással akár egyedül is megbirkózhatnak az ügyesebb kezűek, a teljes fazonátalakítással már nem ajánlott laikusként kísérletezgetni, mert nagyobb az esélye annak, hogy valami rosszul sül el, mint annak, hogy csodás végeredményt hoz a művelet.

hirdetés

 

Jó, ha az ember sokoldalú és bármilyen helyzetben feltalálja magát, de a teljes hajvágás valahogy nem tartozik bele a csináld magad kategóriába. Más a helyzet, amikor csak a töredezett végektől kell megszabadulni, vagy a lenőtt frufrut megigazítani, sőt, még a hajritkítással is boldogulhat az ember, ha van hozzá megfelelő ollója és kézügyessége.

Rengeteg oktatóvideó kering az interneten, amelyeket gyakran nem fodrászok készítenek, hanem olyan szépségvloggerek, akik élnek-halnak a kihívásokért. Igen, meglepő módon előfordul, hogy sikerrel járnak a fazonátalakítást illetően, de még a lépésről lépésre bemutatott technikai fogások sem jelentenek garanciát arra, hogy a hajvágás perfekt eredménnyel zárul.

 

Az első probléma ugyanis, hogy ezt nem lehet begyakorolni, mert amit egyszer levágsz, az le lesz vágva. Tehát élesben megy a művelet, nincs főpróba. A további hátránya, hogy otthon nem sokan rendelkeznek megfelelő eszközökkel: egy életlen, hajvágásra alkalmatlan olló pedig biztos, hogy cakkos hajvégeket fog eredményezni.

Ott van az a bökkenő is, hogy miközben vágod a hajad, nem látod pontosan, mit csinálsz. Hátul senkinek sincs szeme, a dupla tükörrel való trükközés pedig csak bonyolítja a helyzetet.

 

Még ha van is segítséged, ne dőlj be azoknak a videóknak, melyek leegyszerűsítik a metódust pár percbe sűrítve. Sokan befürödtek a könnyűnek ígérkező praktikákkal, például az sem mindig válik be, ha előre fésülöd az összes hajad, és több ponton összefogod hajgumival. A legtöbb fazon precíz rétegezést, szakszerű vágástechnikákat kíván, amiket szinte lehetetlen otthon, önerőből kivitelezni.

Néhány hölgyemény megörökítette merész hajvágási kísérletét, és közzétette az interneten. Bár poénnak szánták a felvételeket, akár elrettentő példaként is szolgálhatnak. Ha nem vagy biztos a hajvágási képességeidben, inkább ne vágj bele! Olló nélkül is varázsolhatsz rövidebb fazont magadnak.

Hajvágás otthon: elrontott frizurákat eredményezett a bátor kísérletezés

Mivel a hosszú tincsekhez könnyen hozzá lehet férni, sokan vállalkoznak otthoni fazonigazításra, de ilyenkor csak lecsipkednek a hajszálak töredezett végeiből. Azt viszont senki ne várja el, hogy egy-két nyisszantással teljesen új fazont tud varázsolni magának. Nincs olyan leleményes praktika, amivel ez esztétikusan kivitelezhető.

Ezek a személyek csodálatra méltó bátorsággal néznek szembe a vágás után keletkezett óriási hosszkülönbségekkel és a szinte cikkcakkszerűen lenyisszantott fazonokkal. Sokkhatásról tanúskodó mosolyukról leolvasható, hogy ők is érzik a kialakult szituáció komikusságát.

A frufruk vágásakor egy rutinos fodrász szemmel be tudja mérni, milyen hosszban nyisszantson bele a hajba. Nem árt a gyakorlottság, hiszen feltűnő különbségeket okoz csupán néhány milliméter tévesztés is. A girbegurba hajvégek a homloknál a legfeltűnőbbek, a sokszori igazítgatásnak pedig mikrofrufru lehet a vége. Mivel számos frufrustílus létezik, ezért többféle megoldás adott az elkészítésükre.  Azonban lássuk be, egy szimpla copfba fogott tincs levágása a homlok előtt, igencsak távol áll a bevált fazonok elkészítési technikáitól.

A videóban szereplő hölgy, mintha előre sejtette volna, hogy ezzel a mozdulatával igazi frizuraritkaságot fog teremteni.

Ha bárki hasonló helyzetbe kerülne, nagyon azért ne csüggedjen. Természetes összetevőjű hajpakolásokkal és ápolószerekkel könnyen be tud segíteni a hajnövekedésbe.

Ha van egy konkrét elképzelés, azzal érdemes felkeresni a fodrászt, pláne ha teljes frizuraátalakításról van szó. Nyilván akadnak gyakorlottabb házi hajmesterek, akik profin képesek frufrut nyírni, esetleg könnyedén kialakítják a lépcsőzetes fazont az arcot keretező tincseknél. Ám hosszú hajból rövidet vágni, és egészen új fazont rittyenteni, már nagyobb jártasságot és gyakorlatot igényel, ezért nem érdemes videó alapján nekiveselkedni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés