A klorofill a növények zöld színanyaga, ami elnyeli a napsugarakat, ezzel beindítja a fotoszintézist. Ám nemcsak a növények számára nélkülözhetetlen, mivel számos egészségvédő hatással rendelkezik. Az emberi szervezet is profitál antioxidáns tulajdonságából, a bőrápolás terén pedig egyenesen kincsnek számít.

hirdetés

A klorofill fogyasztása előnyös a szervezet számára, hiszen egy nagyon erős antioxidáns, ezért segít a betegségek megelőzésében és az általános egészségmegőrzésben. Kiváló méregtelenítőnek számít, támogatja a máj munkáját, semlegesíti a nehézfémeket és egyéb méreganyagokat.

A magas klorofilltartalmú ételekkel megtámogatható a szervezet működése: a zöld levelesek javítják az emésztést, gyorsítják a méregtelenítési folyamatokat, megemelik a vér oxigénszintjét, ezáltal hozzájárulnak ahhoz, hogy a tápanyagok minden sejthez eljussanak. Továbbá támogatják a vérképzést, és tisztítják a vért.

A klorofill a diétázók körében úgyszintén népszerű összetevő, mivel csökkenti az étvágyat, így tovább kitart a telítettségérzet, és később jelentkezik a farkaséhség. Antioxidáns tartalmának köszönhetően felveszi a harcot a szabad gyökök sejtromboló hatásaival szemben, valamint megelőzi, visszafordítja a DNS károsodását. Hozzájárul a haj, a köröm és a bőr egészségéhez, és felveszi a harcot az öregség látható jeleivel szemben. Antibakteriális hatású, gyorsítja a sebgyógyulást, ezért pattanásokkal küzdők számára is ideális.

A növények zöld színanyaga rengeteg értékes vitamint tartalmaz

A klorofill rengeteg zöld ételben megtalálható, például a petrezselyemben, fodros kelben és a tengeri algában. Ezek a növények viszonylag nagy mennyiségben tartalmazzák, ám a hatás fokozható, ha por vagy ital formájában jelenik meg az étrendben. Egyre több táplálékkiegészítővel találkozhatunk, amelyekben nagyobb koncentrációban van jelen a klorofill.

A klorofillban rengeteg értékes mikrotápanyag található. Nagy mennyiségben tartalmaz zsírsavakat, A-, C-, E-, és K-vitamint, magnéziumot és béta-karotint. Ezek a vitaminok egyaránt hozzájárulnak a bőr szépségéhez.

Az A-vitamin a pattanások ellen segít, támogatja a hámréteg megfelelő működését, a kollagéntermelést, mérsékli az apróbb ráncokat. Kívülről és belülről egyaránt hatásos, hiszen javítja az arcbőr általános állapotát, blokkolja a szabad gyököket, megakadályozza a kollagénrostok lebomlását.

A bőrhöz kapcsolódó legismertebb szépségvitamin az E-vitamin, ami antioxidáns hatású, zsírban oldódó, így a bőr mélyebb rétegeiben is kifejti hatását. Pattanások ellen úgyszintén ideális.

Így kerüljön be a klorofill a rutinba

A folyékony klorofill, és az őrlemények, porok mellett megjelent a növények zöld színanyaga a kozmetikumokban is. Bár egyelőre nálunk még nem kapható, külföldről megrendelhetőek a kencék. Más hatóanyagokkal kombinálva sokkal hatásosabb, hamarabb megszépíti a bőrt, csökkenti a pattanások méretét, halványítja a ráncokat.

Az étrendbe is érdemes bekerülnie a zöld színanyagot tartalmazó ételeknek, italoknak, hiszen a hámréteg szépsége és egészsége belülről fakad. A klorofill hosszabb távon csökkenti a pórusokat, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően pedig hamarabb elmúlnak az apróbb pörsenések. A benne található antioxidánsok pedig semlegesítik a szabad gyököket, így védik a sejteket a bőrkárosodással szemben.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés