A vitaminok jótékony hatása már régóta ismert a bőrápolásban, gondolj csak az A-, C-, vagy éppen az E-vitaminra. Újabb, a szervezet számára fontos vitaminról derült ki, hogy nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is rendkívül hatékony. Ez pedig nem más, mint a B3-vitamin vagyis a niacinamide. Sok ember küzd bőrproblémákkal, és ezekre jó megoldás lehet a niacinamide, aminek ereje abban rejlik, hogy nagyon változatos gondokra bevethető.

hirdetés

Mi is az a niacinamide?

A B3-vitamin leginkább arról ismert, hogy részt vesz a fehérjék, szénhidrátok és zsírok átalakításában, a szervezet energiaellátásában. Az idegrendszer működésében is kiemelten fontos szerepet játszik. Az utóbbi időben több kutatás is igazolta, hogy külsőleg épp oly hatékony, és már viszonylag rövid időn belül megfigyelhető a pozitív változás. A niacinamide jó megoldás lehet a különféle bőrproblémákra. Legyen ez akné vagy pigmentfolt, de az öregedés megelőzésében is nagy szerepe van. A niacinamide alapvetően gyengéd, ezért minden bőrtípusra ajánlott.

Öregedésgátló

A 20-as éveid közepétől a bőr kollagénszintje folyamatosan csökken. A kollagént kívülről sajnos nem lehet megfelelően pótolni a különféle krémekkel, pusztán a bőröd hidratáltságán tudsz velük javítani. A niacinamide ezzel szemben elősegíti a bőrben a kollagénfehérjék szintézisét, így nagyobb lesz a bőr rugalmassága. Ez pedig egyértelműen hozzájárul a feszesebb arcbőrhöz és ahhoz, hogy a ráncok minél később jelenjenek meg.

Akné ellen

A niacinamide rendkívül hatékony akné ellen is. Egy vizsgálat során a résztvevők közel 80%-ánál fedeztek fel javulást egy 8 hetes kúra után. Ez annak köszönhető, hogy a B3-vitamin tartalmú készítmények hozzájárulnak a gyulladás megszűnéséhez, valamint hosszútávon csökkentik a faggyútermelést, így a bőr sokkal kevésbé lesz zsíros. Emellett fokozza a bőr hidratáltságát is, ami azért fontos, mert a zsíros bőr gyakran párosul vízhiányos állapottal. Az akné mellett a mitesszerek kialakulását is csökkenti, mivel erősíti a pórusokat. Tehát akkor is javasolt a használata, ha csak pár pattanásod jelenik meg néha.

Pigmentfoltok

A pigmentfolt a bőr barnás elváltozása, amit a fokozott melanin termelés miatt alakul ki, és eléggé makacs bőrproblémának nevezhető. A legtöbb esetben a napozás okozza, de a menopauza alatti hormonváltozások is előidézhetik. A pigmentfoltok elleni küzdelemben szintén jó megoldás a niacinamide, mivel halványító hatása van. Védelmet nyújt a UV-sugárzással szemben, tehát megelőzésben is szerepe van. A pigmentfoltokon kívül hatékony a bőr sárgás elvszíneződése esetén is, amely az öregedés során szokott kialakulni.

Erősíti a bőrt

A bőr felső rétegének a védelme nagyon fontos, hiszen ez a réteg véd meg a különféle káros hatásoktól, így állandóan nagy kockázatnak van kitéve. A niacinamide ebben is a segítségedre lehet, mivel elősegíti a bőröd erősítését. Csökkenti a bőr vízvesztését, ezzel hozzájárul a hidratáltságához, így a bőröd sokkal ellenállóbb lesz az őt ért káros hatásokkal szemben. A niacinamide bevethető rosacea vagy ekcéma esetén is, ebben az esetben fontos, hogy gyengébb oldatot használj.

Használata

Sok niacinamide tartalmú készítménnyel találkozhatsz, leginkább gélként és oldatként forgalmazzák 2-5%-os töménységben, de megtalálható különféle arclemosókban, krémekben és tonikokban is. Bátran használhatod akkor is, ha esetleg érzékenyebb a bőröd. Ha viszont kiemelten problémás, nem árt, ha konzultálsz a kozmetikusoddal az adott készítményről, annak érdekében, hogy a kívánt hatást biztosan elérd.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés