A bőr védőrétegének a legfelső hámréteget tekintjük, a nemzetközi beuaty trendek közt pedig igen erősen ott van a a védelme, nem véletlenül. Ha egészséges, akkor puha és hidratált, a károsodott hámréteg viszont száraz, vízhiányos, ráadásul rengeteg bőrprobléma alapja lehet, ha nem látja el a funkcióját.

hirdetés

A bőr védőrétege

A bőr az emberi test legnagyobb szerve, amelynek igen összetett a felépítése és a működése. A hámréteg folyamatosan érintkezik a külvilággal, és védi a szervezetet a fizikai behatásokkal szemben, pajzsként funkcionál. Ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő gondoskodásban részesüljön.

Néhány terület, mint az arc és a kezek állandó behatásnak vannak kitéve. Míg a test nagy részét a ruha fedi, addig például az orcát minden évszakban károsíthatja az UV-sugárzás, ugyanez vonatkozik a kézfejekre. Ha nem ápoljuk megfelelően, nem tudja ellátni a funkcióját, ez pedig bőrproblémákhoz, illetve idő előtti ráncosodáshoz vezethet.

A bőr felépítése

A megfelelő bőrápoláshoz elengedhetetlen a bőr felépítésének az ismerete. Három rétegből áll, bőralja – hipodermis -, irha – dermis – és felhám – epidermis-. Ápolás szempontjából a bőralja a legkevésbé fontos, mélyen van, így a készítmények itt nem tudják kifejteni a hatásukat, ezért is nem működnek a narancsbőr elleni krémek. Egy szinttel feljebb található az irha, ami a legvastagabb. Ide már eljutnak  a szuperhatóanyagok, például a retinol. A dermis felel a bőr tömörségéért, fiatalosságáért, hiszen olyan molekulák találhatóak itt, mint az elasztin és a kollagén, ezért mindenképpen érdemes kellő gondoskodásban részesíteni.

A legvékonyabb réteg a felhám, mégis ez a legfontosabb, hiszen a környezeti hatások ez van a leginkább kitéve, és a hatóanyagok nagy része is itt szívódik fel. Sok esetben az egész bőr kinézete az epidermistől függ, ha az egészséges, akkor a hámréteg hidratált, sima és élettel teli lesz. Ha károsodik megjelenhetnek a vízhiányos területek, akné vagy a rosacea, később a ráncok.

Bár az esztétikai szempontok fontosak, mégsem csak ezért érdemes odafigyelni a bőr védőrétegére. Ez felel azért, hogy a többi réteg működése zavartalan legyen, így ha sérül, nem látja el a funkcióját, nem nyújt védelmet.

Így tedd ellenállóvá a bőrödet

A megelőzés az első dolog, amivel megvédhető a bőr. Elegendő csupán pár apróságon változtatni, annak érdekében, hogy az orca sokkal üdébb, fiatalabb legyen. Legalapvetőbb dolog a helyes táplálkozás, aminek köszönhetően a hámréteg sokkal ellenállóbb az őt ért támadásoknak. A cukor és az alkohol közvetlenül is károsítja a bőrt, de az az omega-3 zsírsavak remekül erősítik a külső réteget. Fontosak a zöld leveles zöldségek, a megfelelő fehérjefogyasztás és a hidratálás.

Az olyan apróságok, mint az arcmosás is sokat javíthatnak a bőr állapota. Fontos, hogy milyen hőmérsékletű vízzel érintkezik az arc, sem a túl meleg, sem a túlságosan hideg nem javasolt. A durva bőrradírok, mosókesztyűk és arctisztítók használatát érdemes mellőzni, valamint a szárító hatású arclemosókét. Nem szabad túlzásba vinni a hámlasztást vagy a retinol tartalmú készítmények használatát sem, mert túlzott alkalmazásuk meggyengítheti a felhámot.

Vásárláskor alaposan át kell tanulmányozni az arcon használt összes kozmetikum összetevőinek listáját, mivel a illatanyagokat, alkoholt, illóolajat tartalmazó készítmények erősen irritálhatják a hámréteget. A száraz, felrepedező bőrbe pedig nagyon könnyen bejutnak a kórokozók. Érzékeny bőr esetén pedig egyáltalán nem javasolt a használatuk.

A legvégére hagytuk a legfontosabbat a fényvédő használatát, hiszen a nap minden évszakban komoly kihívások elé állítja az arcbőrt, és az egészségét csak úgy őrizheted meg, hogy megfelelően gondoskodsz a védelméről. A UV-sugárzás hatására a bőrben szabad gyökök képződhetnek, amelyek súlyosan károsíthatják a sejtek szerkezetét.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés