Klíma nélkül nehéz elviselni az igazán meleg napokat, ám a zárt tér folyamatos hűtését a bőr hamar megsínyli. Szárazzá, érdessé, papírszerűvé válhat, ha nem segíted a védelmét. Ezekkel a tippekkel elkerülheted a klímaberendezések bőrszárazságot okozó hatását!

hirdetés

A bőröd számtalan káros tényezőnek van kitéve nap mint nap. A nem megfelelő táplálkozás, a szabálytalan alvási ciklus, és a nem túl egészségesen megválasztott életmód nagyban befolyásolja a hámréteg állapotát, de más, külső tényezők ellen úgyszintén óvnod kell bőröd egészségét: a környezetszennyezés, a vegyi anyagok, a káros UV sugárzás és a klímaberendezések szintén hatással vannak rá.

A nyári hőség fokozottan veszi igénybe a szervezetet, legyen szó hétvégi időtöltésről vagy munkáról: megnehezíti a koncentrációt, csökkenti a produktivitást. Ilyenkor gyors enyhülést hozhat a klímaberendezések használata: nem csak koncentráltabb lesz az ember figyelme, de fokozatossá válik a szervezet hőleadása, pihentetőbb lesz az alvás, és a pollenallergiások sem észlelnek annyi allergiás tünetet. Érdemes azonban odafigyelni a bőr állapotára, ugyanis a légkondik nem csak hűtik, hanem szárítják is a levegőt, ebből adódóan a bőrréteg szintén veszít nedvességtartalmából.

A klíma kiszárítja a bőrt – De miért?

Klíma használatával a levegő 18-26 Celsius fok közé csökken. Ez arra készteti testet, hogy a legtöbb felületen – kivéve a hónalj, tenyerek és talpak – jelentősen lecsökkentse az izzadást. Ennek következtében a méreganyagok a bőrön maradnak és nem választódnak ki, így csökken a bőr olajtermelése is.

Ahogy egy klimatizált helységből kilép az ember a szabadba, a hirtelen hőmérsékletváltozás befolyásolja a bőr regenerációs képességét. Ha sokszor van ilyen stresszhatásnak kitéve, nem tud megfelelően megújulni, és veszít rugalmasságából.

A túl meleg környezet sem tesz jót a bőrnek

Meleg és párás időben a faggyúmirigyek túl sok faggyút termelnek, olajos és zsíros megjelenést kölcsönözve a bőrnek, ez pedig pattanások kialakulásához vezethet. A borotvált, gyantázott bőr szőrtüszői meleg hatására pedig könnyebben begyulladnak.

Mit tehetsz a bőröd védelméért?

A klímázás negatív hatásaival csak abban az esetben kell számolnod, ha nem figyelsz oda a bőröd hidratáltságára és regenerálódására, vagy túl magas fokozaton használod a berendezést. A testünk legnagyobb szervéről van szó, mely rengeteg funkciót lát el, így klímahasználattól függetlenül is igényli az odafigyelést.

– Nyáron a benti levegő maximum 5-7 fokkal térjen el a kintitől, kivéve hőhullám idején, amikor a hőmérséklet huzamosabb ideig 40 °C felett van, ilyenkor mindennél fontosabb a hőguta és hőkimerülés elleni védelem – fogalmaz Váradi György lakossági klímaszakértő, a Columbus Cégcsoport vezetője.

A klímaszakértő tippjeinek betartásával nyugodtan élvezheted a hűs levegőt, anélkül, hogy aggódnod kellene bőröd egészségéért:

  • Ügyelj a hidratálásra! Nagyon fontos a folyadékbevitel, naponta legalább nyolc pohár vizet érdemes inni. Fogyassz antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket és könnyű, nem túl zsíros ételeket!
  • A hidratálás része, hogy használj hidratáló krémeket, melyek ellensúlyozzák a klímaberendezések szárító hatásait. Nyáron a vízbázisú krémek ajánlottak!
  • Glicerinalapú szappanokkal tisztítsd az arcod, melyek helyreállítják a faggyútermelődés egyensúlyát. Ha túl zsírosnak, izzadtnak érzed a bőröd, tisztítsd meg, hogy helyreálljon a pH-ja és lekerüljön a test felületéről a sok méreganyag és baktérium.
  • Többször és kevesebb ideig, vagy kisebb fokozaton használd a klímaberendezést, és ügyelj arra, hogy ne tartózkodj közvetlenül a levegő útjában!
  • Lehetőleg kerüld el a hirtelen hőmérsékletváltozást.
  • Figyelj oda a berendezések tisztaságára: minden szezon kezdetén érdemes megtisztítani a szűrőket és a légvezetékeket – vedd igénybe szakértő segítségét.

Képek: Getty Images.

Forrás: Columbus Klíma cégcsoport.

  • Megosztás:
hirdetés