A bőrünk leginkább akkor tud regenerálódni, amikor alszunk, ilyenkor igyekszik helyreállítani a nap közben elszenvedett károkat, ehhez a lázas munkához pedig nagy segítséget nyújtanak számára az éjszakai arcmaszkok.

hirdetés

A szervezet elsődleges védelmi bástyája a bőr, amelynek legfontosabb funkciója, hogy megóvja szervezetünket az ártalmas környezeti hatásoktól és a külső károsító tényezőktől, ugyanakkor védelmet nyújtson a kórokozókkal szemben.

Más feladatai is vannak, például szerepet vállal a testhőmérséklet szabályozásában, valamint hozzájárul a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásához. Ám, csak akkor tud jó munkát végezni, ha egészséges működéssel bír, így tehát a bőr jólléte nem csupán az esztétikus megjelenés, hanem a jó közérzet miatt éppúgy fontos.

Milyen összefüggés van a szép bőr és a pihentető alvás között?

Mivel naponta számos káros behatás éri, és a szervezetben zajló belső folyamatok ugyancsak hatással vannak rá, a bőrszövet működésének egyensúlya gyakran felborul. Az állapotának és a megjelenésének romlásához az szintén hozzájárulhat, ha a bőrszövet nem tud megfelelően regenerálódni, és lassabb ütemben zajlik a sejtmegújulás.

Kép: Getty Images.

 

A szervezetünk, és azon belül a bőrünk, alvás közben tud a leginkább regenerálódni. Míg napközben a védelmi feladatok és az anyagcsere-folyamatok kötik le az energiáit, éjjel, miközben mélyen alszunk, az elszenvedett károk kijavításával, az egyensúly helyreállításával, valamint sejtjeinek megújításával foglalatoskodik a hámréteg.

Ez egy érzékeny, sérülékeny folyamat, így, amikor nem alszunk eleget, az igencsak meglátszik a bőrünk állapotán, a regenerálódás hiánya ráadásul hosszú távon ronthatja a védelmet nyújtó epidermisz, illetve a támaszt, tömörséget és rugalmasságot szolgáltató dermisz állapotát. A stressz ártalmas hatásait szintén alvás közben csökkenti a szervezet, ami a bőr egészséges működésébe is beleszól.

Az ép, vagyis szép bőr megőrzéséhez tehát a pihentető alvás éppúgy hozzájárul, azt pedig a kozmetikai ipar is felismerte, hogy ilyenkor tudjuk a legjobban támogatni a regenerálódását és a folyadékpótlását. Ebben segítenek az éjszakai arcmaszkok, melyek mélyen hidratálják a nap közben elfáradt, kimerült bőrszövetet, emellett pedig antioxidánsokkal és különféle hatóanyagokkal érik el, hogy zavartalan legyen a sejtmegújulás.

Éjszakai arcmaszkok körképe: feltöltik, megerősítik a bőrt, fokozzák megújulását

Az éjszakai arcmaszkok nem csak állagukban, hanem gyakran összetételükben is különböznek a nappali változatoktól. Az elsődleges céljuk ugyanis, hogy javítsák a sejtek vér-, tápanyag- és oxigénellátását, ezáltal elősegítsék regenerálódásukat. A gyártók igyekeznek azt is szem előtt tartani, hogy az efféle kencék könnyen beszívódjanak, ne üljenek meg a bőr felszínén és ne tömítsék el a pórusokat.

 

Az alvás közben ható maszkok esetében az is fontos szempont, hogy ne szárítsák a bőrt, és ne fokozzák olajosságát, hanem kiegyensúlyozzák a faggyútermelődést. A szép, rugalmas, friss bőr titka a megfelelő hidratálás, de nem csak a folyadékpótlásról, hanem annak megtartásáról éppúgy gondoskodni kell. A hidratált hámréteg textúrája lágyabb, a pórusai kevésbé láthatóak, és könnyebben felveszi a harcot a kórokozókkal szemben.

A bőrben fellépő gyulladásos folyamatok csökkentése úgyszintén lényeges, ezért előnyt jelent, ha az éjszakai maszk gyulladáscsökkentő, nyugtató hatással bír, emellett antioxidánsokkal támogatja a szabad gyökök elleni küzdelmet.

A sejtromboló tényezők kivédéséhez fontos az elegendő alvás, ám a mai világban nem túl gyakran adatik meg a stresszmentes, zavartalan pihenés luxusa. Bár az éjszakai arcmaszkok az egészségünket nem tudják megóvni, de abban segíthetnek, hogy a körülmények ellenére erős, sugárzó és ragyogó tudjon maradni a bőrünk. Van olyan termék, ami enyhe hámlasztó hatással bír, és olyan is, amely kifejezetten a hidratálásra szakosodott. Az egyensúly fenntartását segítő formulák közül válogattunk!

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés