A legtöbb nő elsősorban tetszés szerint választ hajfazont, illetve az alapján, hogy épp milyen hosszúak a tincsek, és mit lehet belőlük kihozni. Ám a hajviselet szempontjából az arcforma is lényeges, hiszen egy-egy előnyös vágástípussal korrigálni, finomítani lehet az arányokon. Adunk néhány tippet, milyen divatos frizurák közül válogass!

hirdetés

Az egyénileg változó, hogy ki milyen vonásokkal rendelkezik, de kontúrvonalát, arányait, valamint formáját tekintve, az arc különféle alaptípusokba sorolható. Azért fontos ezt figyelembe venni, mert egy jól megválasztott fazonnal elcsalható a homlok magassága vagy szélessége, lágyítható az állkapocs markáns éle, illetve optikailag keskenyíthető, vagy épp széthúzható az arc körvonala.

Amikor rápillantunk valakire, csupán azt látjuk, hogy jól vagy rosszul áll neki az adott frizura, nem elemezzük ki, hogy túlságosan szélesíti a homlokát, vagy rövidebbnek tűnik tőle az orra, egyszerűen csak érzékeli a szemünk a harmóniát, ahogyan azt is, ha valami nem klappol.

Az előnyös hajviselet nem csupán a haj hosszában rejlik, hanem elsősorban a vágástechnikán múlik, ezért frizuraváltás előtt mindenképp érdemes kikérni a fodrász véleményét. Az alap fejformák tulajdonságait azonban te is könnyedén megismerheted, ezáltal egyszerűbb lesz behatárolni, hogy melyik arctípusba tartozol, és a most divatos fazonok közül, milyen hajkreációk jöhetnek szóba nálad.

Ovális arcforma: divatos frizurák, amelyekkel nem hibázhatsz

Az ovális arcforma nagyon szerencsés abból a szempontból, hogy szinte tökéletesen szimmetrikus. Ha az arc felénél húzol egy függőleges vonalat, az pontosan összeköti majd az állcsúcsot a homlokív legmagasabb pontjával.

Nincsenek kiugróan széles, vagy keskeny részei a fizimiskának, a homlok magassága is szemmérték alapján megegyezik az arc alsó felével. Ha ebbe a típusba tartozol, roppant könnyű dolgod van, hiszen az ovális formát göndör hajjal sem lehet túlzottan összenyomni, illetve az sem tolja el az arányokat, ha egyenes tincsek nyújtják az arcélt.

A rövid pixie és bob frizurák közül is bátran válogathatsz, de a most divatos shag vágásnak sem kell ellenállnod. A frufrus verziók szintén jól állnak neked, mert nagyobb hangsúlyt adnak a tekintetednek.

Kerek arcforma: így nyújtsd meg a vonalakat

A kerek arc legszélesebb vonala a két arccsont között helyezkedik el, az áll pedig nem ugrik ki a kontúrból, éppúgy ívelt, mint a homlok. Mivel az egész arcforma rövid és zömök, elsősorban a vonások nyújtása, és a fej keskenyítése a cél.

Erre a célra kifejezetten alkalmasak a féloldalas frufruk, a hosszított, egyenes fazonú bob- vagy lobfazonok, a középen elválasztott hosszúkás, és a fokozatosan nyírt frizurák.

A féloldalas elválasztáskor megemelheted a hajtöveket, ezáltal hosszúkásabbnak tűnik a fejforma. A kusza, kinyúlt hullámok nem szélesítik vészesen az áll vonalát.

Arra érdemes ügyelni, hogy ne szélesítse tovább az arccsontot nagy volumenű, vagy göndör haj – a nyújtott hullámokkal is jól lehet trükközni -, illetve ne húzza szét jobban a homlokot egy rövid, vízszintes irányú, tömör frufru. Hosszú hajnál a legideálisabb, ha nem az arc korvonalait keretezik a hullámok, hanem a nyak és váll közelébe esnek.

Hosszúkás arcforma: csak bátran a volumennel!

A hosszúkás fizimiska pont a kerek arc ellentéte: keskeny áll és magas homlok jellemzi, a fejforma vékony, de az arccsont gyakran markánsan kiugró.

Ebben az esetben a körvonal szélesítésére ajánlott törekedni, így bátran választhatsz tömör bubifrizurát, széles frufrut, játékos loknikat.

Sarah Jessica Parker gyakran a nagy hajtömeggel, a laza hullámokkal, és a fokozatos vágásokkal játszik, hogy teltebbnek tűnjön az arca.

Szögletes arcforma: jöhetnek a loknik!

Markáns állkapocs, szögletes járomcsont, egyenes vonalú arc és állcsont a szögletes arc feltűnő ismertetőjegye, de a széles homlok is olyan jellemzője, ami meghatározó lehet a frizuraválasztásnál.

A férfias állkapocs nem zárja ki a rövid frizurákat, a hajfazon lágyságával azonban nem árt kicsit trükközni.

A legjobb, ha finom hullámok keretezik az arcot, és az átlós frufruval is előnyösen alakíthatod az arányokat. Hosszú haj esetén érdemes az állcsontnál fokozatos vágásokkal puhítani a tincsek esését. Az állig érő, befelé szárított bob fazon is előnyös lehet.

Szív alakú arcforma: ha már frufru, legyen átlós!

A szív alakú arc legszembetűnőbb része a széles homlok, valamint a keskeny, hegyes állcsúcs. Mindkettőt remekül ellensúlyozhatod divatos hajfazonokkal, mint amilyen az aszimmetrikus pixie, a hajvégeknél hullámos bob, vagy az átlós frufru és a lépcsőzetes frizura.

Egyensúlyba kerülnek az arc arányai, ha a keskeny állat kövér loknik, lágy, fokozatos vágások és hullámok keretezik, ezáltal az arc alsó fele szélesebbnek tűnik. Reese Witherspoon gyakran elsüti ezt az egyszerű trükköt.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés