Bár minden ember egyedi vonásokkal rendelkezik, körvonala, illetve formája alapján az arc különféle alaptípusokba sorolható. Az arcforma teszt egy tükör segítségével könnyen elvégezhető.

A szemüveg- és a frizuraválasztást is jelentősen leegyszerűsíti, ha tisztában vagy vele, hogy milyen az arcformád. Sőt, könnyebben eldöntheted, hogy hová kerüljön a highlighter és a pirosító, és hogyan csalhatsz picit a kontúrozással úgy, hogy ne tolódjanak el az arányok.

Az arcforma meghatározása olyan fontos döntésekben is segíthet, mint például, hogy milyen frufrufazon, szemöldökforma, vagy fülbevaló állna jól neked, vagy érdemes-e levágatni, esetleg megnöveszteni a hajad.

Arcforma teszt a tükör előtt

Ugyan a kozmetikusod is könnyedén megállapíthatja az arcformádat, de ha épp nem jársz nála, akkor otthon, a tükör előtt is kisilabizálhatod, hogy melyik típusba tartozol. Arányait tekintve, hat alapcsoportot különböztetünk meg az arcélek, illetve kontúrvonalak alapján: az ovális, a hosszúkás, a szív alakú, a kerek, a szögletes, valamint a gyémánt formájú sablonoknak azonban, kisebb eltérésekkel akadnak egyéb változatai is.

 

Először is fogd össze, vagy egy fejpánttal simítsd hátra a hajad, majd állj a tükör elé. Könnyen lemosható, nem vízálló rúzzsal vagy kontúrceruzával felezd meg az arcod hosszát, illetve szélességét. Majd a szemöldök és a száj vonalán haladva is húzz egy-egy vízszintes vonalat. Figyeld meg a lenti képen látható ábrákat, és a megrajzolt sávok egymáshoz viszonyított helyzete, illetve hossza alapján könnyedén behatárolhatod, hogy melyik sablon illik rád leginkább.

Arcformák jellemzői

Még jobban leszűkítheted a kört, ha megfigyeled a homlokod, az arccsontod, az arcéled, valamint az állkapcsod jellegzetes formáját és karakterét. Az alábbi jellemzők sokat segíthetnek.

Ovális

Az ovális típus a legszimmetrikusabb arcforma. A homlok ívének legmagasabb pontja, illetve az áll csúcsa egy vonalban helyezkedik el, pontosan az arc hosszának felénél. Az áll nem csúcsos, hanem félkör alakú, ugyanígy a homlok sem szögletes. A homlok magassága nagyjából megegyezik az arc alsó felével.

Hosszúkás

Az áll markáns, gyakran hegyes, és mivel az arccsont meglehetősen magasan helyezkedik el, a nyújtott arcformához nem ritkán hosszúkás orr társul. Magas homlok, illetve szögletes állkapocs jellemzi.

Szív alakú

Fordított háromszögnek is nevezik ezt az arcformát, mely széles homlokkal, és kiugró, keskeny, hegyes állcsonttal rendelkezik. Az arccsont magasan helyezkedik el.

 

Kerek

A kerek arcforma legszélesebb vonala a két arccsont között helyezkedik el. Testsúlytól függetlenül jellemzőek rá a kiugró, gömbölyded almácskák, melyektől alapvetően szélesebbnek tűnik az arc. A járomcsont nem emelkedik ki, valamint a homlok és az áll vonala is széles és ívelt.

Szögletes

A szögletes arcformát széles homlok, és szögletes, markáns állkapocs jellemzi. Az arc vonala egyenes, az állcsúcs inkább lapos, mint hegyes, a járomcsont pedig szintén szögletes.

Gyémánt formájú

A gyémánt alakú arcot talán a legnehezebb felismerni, hiszen igen ritka. Ennél a típusnál az arccsont formája a legmeghatározóbb, mely feltűnően kiszélesedik.

A homlok kúpos, vagyis a szemöldöktől felfelé haladva az arc elkeskenyedik, és az áll is hegyes, de nem annyira, mint a szív alakú arcnál. A hosszúkás arcformától az különbözteti meg, hogy a járomcsont határozott, és nem túl széles a homlok.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés