A hámréteg idővel veszít rugalmasságából, hiszen harminc felett fokozatosan csökkenni kezd a szervezetben a kollagén- és elasztintermelés. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel és a rendszeres testmozgás lassítja ugyan a folyamatot, de negyven felett már mindezek ellenére is tapasztalható némi kontúrvesztés. A bőrfeszesítő testápolók nem csodaszerek, de megelőzésként, és a hámréteg rugalmasságának fokozásaként egyaránt segítségedre lehetnek, amennyiben megtalálod a bőröd számára legalkalmasabb formulát.

hirdetés

A kollegéntermelés a húszas éveink közepén kezd el lassulni, és az évek során fokozatosan lecsökken. A folyamat komoly csapást mér a hámrétegre, mivel elmosódhatnak a kontúrok, és a korábban feszes bőrfelület petyhüdtté válhat. A kollagénszintézist külső tényezők is befolyásolhatják, hiszen az egészségre káros életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a szmog és az UV-sugárzás hatására a kötőszövet építőkövei könnyebben lebomlanak.

 

A gyakori napozás és szoláriumhasználat szintén hozzájárulhat a feszes kontúrok elvesztéséhez, az UVA- és UVB-sugarak ugyanis megnövelik az oxidatív stressz kockázatát. Ez egy olyan állapot, amit a nagyobb mennyiségben keletkező szabad gyökök idéznek elő. Ilyenkor megbomlik az egyensúly az oxidáns és antioxidáns anyagok között, az elszabadult, kártékony szabad gyökök romboló munkája pedig a kötőszöveteket és a hámréteg elasztikus rostjait is veszélyezteti.

A túlzásba vitt napozás következtében a bőr nedvességmegtartó képessége is sérülhet, és nagyobb eséllyel alakulhatnak ki pigmentfoltok, ráncok. Ám nemcsak a napsugárzás gyengíti a feszességet, mivel a mozgásszegény életmód, a dohányzás és alkoholfogyasztás, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás és a kevés folyadékbevitel úgyszintén hozzájárulhat a bőrszerkezet felpuhulásához, és a megereszkedett területek kialakulásához.

Feszesség híján a kontúrok szétmásznak, elfolynak, így jóval szélesebbnek tűnik a sziluett. Ez elsősorban hetente ismételt sportgyakorlatokkal, alakformáló tornákkal, és erősítő edzésekkel korrigálható. Kiegészítésként azonban a bőrápoló rutint is fel lehet turbózni feszesség- és rugalmasságjavító krémek beiktatásával. Tévhit, hogy ezek a kencék megakadályozzák, vagy eltüntetik a narancsbőrt, viszont megfelelő életmód mellett alkalmazva, sokat tesznek azért, hogy idővel ne váljon petyhüdtté és löttyedté a bőrfelület.

A bőrfeszesítő testápolók a rugalmasságra hatnak tápláló összetevőikkel

A bőrmegereszkedés csökkentéséhez, valamint a folyamat lassításához elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, valamint az antioxidánsokban és egyéb mikrotápanyagokban gazdag táplálkozás. Természetesen a tápláló összetevőkben gazdag testápolókról sem feledkezhetünk meg, hiszen élénkítik a vérkeringést, valamint erősítik a bőr szerkezetét és ellenálló képességét.

 

A bőrfeszesítő testápolók rendszeres használat mellett fokozatosan, és nem azonnal fejtik ki hatásukat. Manapság a Q10-koenzimmel kiegészített hidratálók a legnépszerűbbek, hiszen ez a hatóanyag serkenti a hámréteg saját energiatermelését, ezáltal az tovább marad feszes és rugalmas.

A bőr sokkal teltebb, tónusosabb lesz, helyükre billennek az elcsúszott kontúrok, és a felhám idővel sokkal üdébb látványt nyújt. A koffein szintén gyakran megtalálható a feszesítő testkrémek összetevői között, amely fokozza a vérbőséget, ezáltal javul a felső bőrszövet oxigénellátása az adott területen, ami serkenti a hámréteg regenerálódását.

Általában három stratégián alapszik az efféle testápolók hatása: mélyen hidratálják a bőrt, amitől teltebb, puhább lesz, emellett anti-aging összetevőt alkalmaznak, amely segít visszaállítani a bőr rugalmasságát, illetve ehhez jön még egy vérkeringést serkentő anyag, ami lendületbe hozza a hámréteg öngyógyító folyamatait. Olykor antioxidánsok – például C- és E-vitamin – is belekerülnek a kencékbe, melyek támogatják a bőr megújulását.

Természetesen a tápláló összetevőkben gazdag kencék sem képesek önmagukban csodát tenni, a narancsbőrt, striákat például egyáltalán nem tüntetik el. A nagyobb megereszkedéssel, petyhüdtséggel a krémek már nem tudják felvenni a harcot. A valóban feszes hámrétegért elengedhetetlen az életmódbeli változtatás, és a vitaminokban, antioxidásokban gazdag táplálkozás. A feszesítő testápolók felszívódását és hatékonyságát növelheted, ha a használatukat masszázzsal, nyirokdrenázzsal kombinálod.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

Képgaléria nyitóképe: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés