A pár pillanatig tartó hideg zuhanynak számos jótékony hatást tulajdonítanak, melyek közül néhány a bőr számára is igazán előnyös. A hideg víz fokozza a vérkeringést, erősíti a kötőszöveteket, és segíti a sejtregenerálódást. Ez túl szépen hangzik, úgyhogy kipróbáltuk, mennyire működik! Mivel az ősz a meghűlések időszaka, nem árt óvatosan, a test reakcióit figyelembe véve adagolni a hűsítő bőrfrissítést.

hirdetés

Dédnagyanyáink idejében anyáról leányra szállt a hideg vizes szépítkezés hagyománya. Bár akkoriban, amikor a falusi családok még a kútról hordták a vizet, ez nem számított akkora leleményességnek.

Manapság, hogy az őszi-téli időszakban egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, és többnyire fűtött járműveken jutunk el egyik fűtött helyiségből a másikba, a hidegtoleranciánk igencsak megváltozott. A 18-20 Celsius-fokos vizet is képesek vagyunk vérfagyasztóan hűvösnek érezni, és a bőrünk is kevésbé ellenálló a téli fagyokkal szemben.

Sokkal érzékenyebben reagálunk a hidegingerre, mint a déd- vagy üknagyanyáink – akik ebből a szempontból edzettebbek voltak –, emiatt könnyebben hűlünk meg, így a hideg vizet is automatikusan az ellenségünknek tekintjük. Pedig okosan használva javíthatjuk vele az ellenálló képességünket, illetve a bőrünk feszességét is tovább megőrizhetjük.

Hidegterápia

A hidegterápia nem új keletű dolog, régóta alkalmazzák gyógyászati célból. Sportolók esetében a jegelést a fájdalom enyhítésének, a gyulladás csökkentésének, és az izmok regenerálódásának érdekében használják, de a krioszauna például más egyéb panaszok kezelésére is szolgál. A test lehűlésének, majd újramelegedésének hatására mérséklődhetnek a gerinc- és mozgásszervi bántalmak, bizonyos bőrbetegségek és allergiák tünetei.

 

Úgy tartják, hogy a hideg, vagy jeges vízben fürdőzés pedig javítja az aktivitást, ellenállóbbá teszi az immunrendszert, és segíti a szervezet regenerálódását. Bár Skandináviában nagy múltra tekint vissza a jeges fürdőzés hagyománya, az elmúlt években máshol is egyre népszerűbbé vált ez az extrém sport. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy nem mindenkinek való a hideg és jeges pancsolás, ami jelentősen megterhelheti a keringést.

Ez a módszer folyamatos felkészülést, nagyfokú edzettséget, és állandó orvosi kontrollt igényel. A bőrszépítés szempontjából nem is kell ekkora sokkhatásnak kitenni a testünket, hiszen már a szépségápolásban is elérhető a krioterápia, ami egy kevésbé drasztikus eljárás. A hideg vizes zuhanyt pedig bármelyik egészséges ember beültetheti a napi rutinjába, amihez még csak ki sem kell mozdulnia otthonról.

A hideg víz hatása a bőrre: tapasztalatok 2 hét után

Jeges fürdőzésre én sohasem vállalkoznék, hiszen az a típus vagyok, aki már 10 Celsius-fokos hőmérsékletben is kabátot húz magára. Nem bírom a hideget, a bőröm azonban kifejezetten szenved a meleg víztől és a fűtésszezontól. Húzódik, kiszárad, viszket, és bármivel kenegetem, ez így megy ősztől tavaszig. Manapság, hogy a hideg víz szépítő hatása újra szem elé került, úgy éreztem, tesztelnem kell. Bár két hét alatt sem jutottam el odáig, hogy a teljes testfelületemre ráfolyassam a hűvös zuhanyt, a hideg vizes arcmosást, illetve a meleg-hideg váltófürdőt a rutinom részévé tettem.

A zuhanyt meleg vízzel kezdem, majd a lábaimtól felfelé haladva átváltok hideg vízre. Az egész pár pillanatig tartó művelet, tovább nem is bírnám visítás nélkül. A lábaimon már tűrhetően viselem a hidegsokkot, de deréktól felfelé nem bírom magamra engedni a dermesztő vízsugarat. Egész a combomig háromszor megismétlem a váltóműveletet, azután hideg vízzel zárom a tusolást.

Tény, hogy amint a végtagjaim elkezdik újra felmelegíteni önmagukat, érezhetően fokozódik a vérkeringés. A lehűlt testrészekben vérbő állapot jön létre, ettől szinte rákvörösek lesznek. A bőrpír hamar enyhül, amint visszanyeri a test az alaphőmérsékletét.

Azon túl, hogy a váltózuhany rendkívül frissítő tud lenni, a bőr szinte egy hét alatt reagál a túráztatásra. A hideg vizes arcmosást követően a pórusok kevésbé láthatóak, sokkal simább a bőrfelület, és két hét után észrevehetően csökkent a T-vonal zsírosodása. A fáradtságtól elmélyült mosolyvonal halványodott, a szemkörnyéki sötét foltok felszívódtak. A lábzuhany eredménye ennél is jobban meglepett: a hideg víz hatására a comb kritikus területei tovább megőrzik feszességüket, és kontúrosabbá válnak. A fűtésszezonra jellemző bőrszárazság és -húzódás nem szűnt meg teljesen, de sokkal enyhébb formában jelentkezik a teszt kezdete óta.

Bár a hűsítő zuhany fokozza az anyagcsere működését, azt senki ne várja, hogy csupán ettől a házi kezeléstől eltűnik a narancsbőr, vagy felszívódnak a zsírpárnák. Mindezek eléréséhez a rendszeres testmozgás és az egészséges étrend elengedhetetlen, de a hidegterápia jó segítőtárs lehet a folyamatban, hiszen felgyorsítja a bőrregenerálódást.

A hideg víz olyan válaszreakciót vált ki a szervezetből, melynek hatására csökken az oxidatív stressz, ezáltal némiképp lassítja a bőröregedést, persze nem kell csodát várni tőle. A realitás talaján maradva, nem törli el a ráncokat, de a vérkeringés javításával frissebbé, üdébbé, kipihentebbé teszi a bőrképet, és bizonyos szinten erősíti a kötőszöveteket.

Megfáztam-e a teszt során? Nem. Ám tényleg csak pár másodpercig engedem magamra a hideg vizet, ami a fürdőszoba melegében nem annyira sokkoló. Nem is szabad túlzásba esni vele. Utána hagyok időt a testemnek, hogy felmelegedjen, nem megyek ki rögtön a szeles őszi hidegbe. Ha a zuhany után folyamatosan reszket a test, az annak a jele, hogy megterhelő volt a szervezet számára, ezért jobb felhagyni vele, mert meghűlés lehet a vége. Én egyáltalán nem dideregtem.

Fontos: azt azonban nem árt tudni, hogy a hidegterápia – beleértve a hideg zuhanyt is -, nem ajánlott mindenkinek, sőt, a magas vérnyomással, szívelégtelenséggel, vérkeringési zavarokkal küszködők számára a hirtelen, erős hideginger nem csak problémát okozhat, hanem kifejezetten veszélyes lehet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés