Az ajakemelés egy apró beavatkozással járó sebészi eljárás, ami az öregedés következtében felmerülő lebiggyedt száj problémáját is képes korrigálni, ugyanakkor töltés nélkül éri el a száj vastagabb, teltebb, fiatalosabb megjelenését. Tartós és természetes hatású eredményt nyújt.

hirdetés

Bár nem szorítja le a hialuronsavas feltöltést a népszerűségi listáról, hiszen a két módszer teljesen eltér egymástól, sokan inkább az ajakemelés mellett döntenek. Ha a száj feltöltése nem hozza meg a kívánt eredményt, vagy sokkal diszkrétebb, természetesebb dúsítás, esetleg a felső ajakvonal és a lejjebb ereszkedett szájzugok helyreigazítása a cél, akkor a sebészi úton történő megemelés lehet a megoldás.

Milyen esetben ajánlható az ajakemelés?

Ez a plasztikai beavatkozás az orr alsó vonala és a felső szájkontúr közötti terület csökkentésére szolgál. Korábban csak az idősebb korosztály körében volt népszerű eljárás, ám a technika fejlesztésével és finomhangolásával ma már arra is alkalmas az ajakemelés, hogy az arc eredendő aránytalanságait korrigálja az orr és a felső ajak közti távolság rövidítésével.

Az évek múlásával, amikor a bőr elkezd megereszkedni, a szájvonal szintén lejjebb kerülhet, az ajkak úgymond szomorúan lebiggyedhetnek. Míg feltöltéssel az összeesett, tömörségéből veszített száj korrigálható szépen, illetve csökkenthető az ajakbarázdák mélysége, a felső ajak sebészi úton történő megemelésével úgy érhető el a vastagabb, teltebb látvány, hogy az orrcimpák alsó vonalában egy kis részt kimetszenek a bőrből, ezáltal feljebb húzzák a felső ajkat.

 

Fiatalkorban általában látszódnak a metszőfogak, amennyiben résnyire nyílik a száj, ám az idősödés velejárója, hogy az orr alatti bőrrész megnyúlik, az ajkak megereszkednek, így a felső fogakból egyre kevesebb rész mutatkozik meg a beszéd során. Ám akadnak olyanok is, akiknél ez a fajta jelenség genetikai adottság, amitől az arc kissé aránytalannak tűnik.

Teljes csíkszáj esetében nem, de olyankor, amikor a felső ajak keskenyebb, mint az alsó, szintén megoldást jelenthet az ajakemelés, aminek több változata ismert, ezáltal könnyedén személyre szabható.

Miért választják sokan?

Bár jóval drágább, mint egy-egy szájfeltöltés, az ajakemelés tartós megoldást nyújt. Az öregedési folyamat során ugyan kicsit változhat az eredmény, de nem biggyednek le látványosan az ajkak.

Míg a feltöltéseket ismételgetni kell, és előfordul, hogy a töltött száj művi hatást kelt, ami már messziről kiszúrható, a sebészi úton történő korrekció diszkrétebb, természetesebb változást idéz elő. Bár tény, hogy a jól végzett hialuronsavas feltöltés éppúgy természetes megjelenést biztosíthat, sokan nem szeretnék állandó jelleggel megismételni.

Az ajakemelés típusai

A leggyakoribb a bullhorn lip lift, vagyis a bikaszarv ajakemelés, ami a bemetszés alakzatáról kapta a nevét. Az orr alsó vonalát követve távolít el a sebész el egy nagyon pici bőrsávot, majd feljebb húzza a száj középső részét.

Hogy el tudd képzelni, helyezd a két mutatóujjadat közvetlenül az orrod alá, majd finoman húzd fel a bőrt, épp csak egy kicsit. A felső ajkad így láthatóan vastagabb lesz, persze az efféle próba nem pontos, hiszen a műtét során nem torzul az orrcimpa alsó vonala, illetve a száj sem kelt olyan hatást, mintha grimaszolna. Természetes eredményre számíthatsz.

 

Kizárólag a lekonyuló szájzugok megemelésére szolgál egy másik módszer, amikor az ajkak két sarkánál egy-egy háromszög alakú aprócska bőrrészt távolít el az orvos, majd a helyére húzza a száj vonalát. Ugyanezt lehet elérni az olasz ajakemelő eljárással, ami akkor jöhet szóba, ha csak kis korrigálásra szorulnak a lebiggyedő szájszélek. Kismértékű megereszkedés esetében az orr alatti vonal két szélén metsz ki a sebész egy-egy apró bőrrészt, ezáltal az ajkak széleit húzza feljebb.

Hogyan zajlik a beavatkozás?

Bár műtétnek nevezik, ez egy helyi érzéstelenítéssel végzett plasztikai korrekció, ami nagyjából egy órát vesz igénybe, azután rögtön haza lehet menni. Bár az összevarrt területen heg marad, három-öt hónap alatt szinte teljesen láthatatlanná válik, fokozatosan elhalványul.

A seb gyógyulása nagyjából egy hetet, vagy tíz napot vesz igénybe, erre az időszakra érdemes szabadságot kivenni. Kezdetben duzzadt és vörös lehet a szád környéke, és a metszés helye is rendszeres fertőtlenítésre, felületi antibiotikumos kezelésre szorul. A püffedt terület rágáskor, valamint beszéd közben zavarhat. Kis fájdalom is fellép, erre szimpla fájdalomcsillapító gyógyszert javasol majd az orvos, a duzzanatot és a lüktető érzést pedig hűvös borogatással enyhítheted.

Adódhatnak komplikációk?

Minden sebészi eljárás, még az apróbb korrekciók is magukban hordozzák a komplikációk lehetőségét. Fontos, hogy elismert, jó nevű esztétikai klinikát válassz, illetve olyan orvoshoz fordulj, aki rendszeresen végez ilyen jellegű beavatkozásokat.

Az ajakemelés nem mindenkinek ajánlott, aki dúsabb, teltebb ajkakat szeretne, például, ha az orr és a száj közötti terület eleve rövid, nem árt, ha előre jelzi a sebész, hogy ez a módszer nem megfelelő számodra, mert nagyon furcsa eredményt hozna.

 

Az elsődleges cél az, hogy az arc arányos, a száj pedig szimmetrikus legyen, ezáltal természetes látványt nyújtson a korrekció. Az egyensúly akkor is megbomlik, ha az orvos túl feszesen felhúzza a felső ajkat, és mivel a kimetszett bőr nem pótolható, mindezt már nagyon nehéz helyrehozni.

A hegesedés menete sok esetben kiszámíthatatlan, egyeseknél lassabban, és nem túl esztétikusan gyógyul a seb. Fertőzés éppúgy előfordulhat, ha nem figyelsz eléggé a tisztán tartására. Ám a beavatkozást megelőző konzultáció alkalmával sok kockázati tényezőt ki tud szűrni az orvos, és részletesen átbeszélhetitek a lehetséges hátrányokat. Gyulladások és sebgyógyulási problémák csak az esetek kis százalékában fordulnak elő, nagy átlagban egy-két hét alatt lelohad a duzzanat és szépen letisztul a seb.

A beavatkozás ára 300 és 350 ezer forint között mozog. Ám mivel személyre szabott technikát alkalmaznak, előfordulhat, hogy magasabbra rúg a végösszeg.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés