Bár a bukkális zsíreltávolítás már régóta népszerű beavatkozásnak számít a hírességek körében, hazánkban viszonylag új keletű a trend, és számos plasztikai sebész kerüli ezt a fajta eljárást, nem véletlenül. A kontúrosabb, keskenyebb arcforma azonban kockázat vállalása nélkül is elérhető.

hirdetés

A legtöbben Bella Hadid nevéhez kötik a bukkális zsíreltávolítás látványos arcformáló hatását, de egyes feltételezések, találgatások szerint más hírességek szintén átestek az arccsont kiemelésére, valamint a körvonal keskenyítésére szolgáló beavatkozáson.

Sokak szerint Chrissy Teigen, Sophie Turner, Lea Michelle és Dove Cameron is így érte el a csontosabb, kontúrosabb arcformát, de láthatóan az Instagram is tele van hangsúlyos csontozatú egyenarccal. Ha a modellekre gyakran jellemző beesett arc elérése a cél, egyeseknek könnyű útnak tűnhet a járomcsont és az állkapocs között elhelyezkedő zsír eltávolítása, ami nem jár hegekkel, és végleges eredményt garantál.

Sokan arra gyanakodnak, hogy Chrissy Teigen is bevállalta a bukkális zsíreltávolítást. Képek: Dimitrios Kambouris, Steve Granitz/Getty Images.

 

Ám ez az eljárás még csak pár éve népszerű, számos orvos azért nem végzi el, mert még nincs kellő tapasztalat a hosszú távú következményeit illetően. Magyarán, nem lehet előre megjósolni, hogyan befolyásolja majd az arc megjelenését, amikor kezdetét veszi az öregedéssel járó változások folyamata.

Hogyan zajlik a bukkális zsíreltávolítás, és mik a veszélyei?

Az arcforma nem csak a csontozattól, hanem a szövetek, izmok alatt megbúvó zsírrétegtől is függ. Vannak, akiknek eredendően kerekebb, pufókabb az arca, anélkül, hogy súlytöbblet lenne rajtuk, viszont a megnövekedett testzsírszázalék, vagyis a hízás következtében éppúgy dundibbá, párnásabbá válhatnak az orcák.

Az arcot kipárnázó zsírpárnák elhelyezkedése. A genetikailag nagyobb bukkális zsír szélesebbé, kerekebbé teheti az arcformát. Kép: Getty Images.

 

A szájüregi zsírpárnák mindenkinél jelen vannak, méretüket azonban genetikai tényezők döntik el, tehát nem fognak lejjebb apadni attól, ha valaki diétázik és sportol, míg a súlyfelesleg miatt meggyarapodott bőr alatti zsírpárnák a fogyással arányosan csökkennek, ezáltal műtét nélkül is eltüntethetők.

A szájüregi zsír valamivel az állkapocscsont felett, az arcizmok alatt helyezkednek el. Az eltávolítása, mármint műtéti úton való csökkentése nem jár nagy procedúrával, viszont nem veszélytelen. Tény, hogy nem drasztikusabb egy kisebb szájsebészeti beavatkozásnál, többnyire helyi érzéstelenítéssel végzik, illetve alig fél órát vesz igénybe, így csábító megoldásnak tűnhet, ha valaki kontúrosabb, csontosabb, keskenyebb arcot szeretne.

Ám nem árt tisztában lenni a kockázataival, ugyanis a bukkális zsírréteg egy idegekkel átszőtt területen helyezkedik el, így egyetlen rossz mozdulattal idegi sérülést okozhat az orvos. Nem csupán tapasztalt plasztikai sebészt, hanem specialistát érdemes felkeresni, aki erre szakosodott. A rosszul végzett bukkális zsíreltávolítás során izmok, idegek is sérülhetnek, így fennáll a részleges arcbénulás veszélye, de jobb esetben is tartós zsibbadást okozhat a félresikerült eljárás.

Mint minden műtéti beavatkozásnál, ebben az esetben is érdemes tájékozódni a lehetséges szövődményekről. Bár kis bemetszést ejt az orvos a szájüregen belül, a beavatkozás után előfordulhat fertőzés, ami kiterjedhet a környező szövetekre. Súlyosabb szövődmény lehet az állkapocsízület károsodásából adódó, úgynevezett elzáródott állkapocs, amit fülfájdalom, rágáskor, ásításkor jelentkező recsegés, pattogás, vagy gyakori fejfájás jelezhet.

Ám sok orvos nem a kockázati tényezők miatt kerüli a szájüregi zsír eltávolítását, hiszen a precízen, szakszerűen elvégzett műtéttel a lehetséges szövődmények nagy része kivédhető, a kockázat pedig csökkenthető. Mivel az eljárás eredménye végleges, sőt, a kivett zsírmennyiség utólag töltéssel sem pótolható, kétséges marad, hogy, amikor az arcot kipárnázó zsír természetes módon lecsökken az öregedés során, milyen arcképet eredményez majd a korábban elvégzett beavatkozás.

Kép: Getty Images.

 

Ahogy az évek telnek, az arc beesetté válik a járomcsont és az állkapocs közötti területen, ami alapvetően megváltoztatja a formáját. Míg fiatalkorban egy csúcsával lefelé fordított háromszögbe lehet foglalni a homlok, az orcák és az áll területét, negyventől felfelé haladva ez megváltozik, a zsírréteg csökkenésével az állkapocs szélesebbnek tűnhet, így a képzeletben megrajzolt háromszög csúcsa már a homlok felé mutat.

Ezért sok plasztikai sebész nem ajánlja ezt a típusú beavatkozást 20-30 éves kor környékén, mert nem megjósolható, később mennyire fog hiányozni onnan az eltávolított zsírmennyiség. A zsírleszívás különösen nem működőképes a szájüregi zsír esetében, mivel károsíthatja a környező idegeket, ugyanakkor az eljárás kombinálható zsírleszívással az arc egyéb területein.

Kontúrosabb arc, veszélyek nélkül

Az arccsont hialuronsavas feltöltéssel éppúgy kiemelhető, hiszen azáltal, hogy hangsúlyosabbá válik, az arc keskenyebbnek tűnhet. A tartóizmok megerősítésével a zsírpárnák nem tudják lehúzni a bőrt, ami szintén feszesebb, kontúrosabb, keskenyebb arcképet eredményez. A bukkális arcmasszázs speciálisan a száj környékére, valamint a járomcsont és az állkapocs közötti területre koncentrál.

A masszázs mindenképp jót tesz a bőrnek, nem csak a bőr vérkeringését, illetve a sejtek tápanyag- és oxigénellátását képes serkenteni, az izmokra éppúgy jó hatást gyakorol.

A Foreo Bear™ arcfeszesítő eszköze például a mikroáramos technológiát és T-Sonic™ pulzálást használja a mikrokeringés és a nyirokelvezetés fokozására, így elősegítve a méreganyagok távozását. Nem csak a ráncok kialakulásának csökkentésére, illetve a meglévő barázdák finomítására képes, hanem az izmok stimulálásával feszesebbé, kontúrosabbá teszi az arcot. Bár nem kecsegtet olyan gyors eredménnyel, mint a bukkális zsíreltávolítás, rendszeres használata nem jár veszélyekkel, és látványosan javítja a bőr állapotát.

A pufók arc optikailag éppúgy keskenyíthető megfelelő frizurával vagy sminkkel.

Nem árt mérlegelni, hogy az efféle felkapott szépségtrendek általában nem hosszú életűek, ráadásul minden esetben orvos dönti el, hogy ajánlott, vagy sem a műtéti eljárás. Ha a plasztikai sebész úgy ítéli meg, aránytalanná tenné az arcformát és diszharmóniát okozna, más alternatívákat fog ajánlani.

Kiemelt képek: Taylor Hill/Wirelmage, Monica Schipper/Getty Images.

Cikkfotók: Dimitrios Kambouris, Steve Granitz/Getty Images, Getty Images.

Forrás: Foreo. 

  • Megosztás:
hirdetés