Az ajakfeltöltés mostanában már viszonylag átlagos, hétköznapi beavatkozásnak számít. Sokan élnek a módszer adta lehetőséggel, melyet rendszerint vágás nélkül, tűvel végeznek. Hamar elkészül, gyors a gyógyulási folyamat, és viszonylag tartós, esztétikus, természetes hatású eredményt garantál, aminek elérését megkönnyítik az innovatív töltőanyagok. Ám ennek ellenére sokan tartanak a túltöltéstől, a kacsacsőrszerű megjelenéstől.

hirdetés

Az ajakfeltöltés egy általános beavatkozás, ám még mindig kétségek övezik az eljárás biztonságosságát illetően. Pedig az elmúlt években sokat fejlődött a technológiája, a túlzásba vitt, hatalmas ajkak láttán nem a módszerben keresendő a hiba. Bár a korábbi látványos szilikonszájak kapcsán a legtöbben még mindig a túltöltött, hétköznapi nevén kacsaszájjal azonosítják a feltöltést, manapság esztétikus, szép eredményt lehet elérni a legtöbb változatával, melyek közül néhány az ajkak formázására vagy az elmélyült redők megszüntetésére is alkalmas.

Nem csak volumennövelésre jó az ajakfeltöltés: esztétikus korrekciókra is alkalmas

Az ajakfeltöltés nem csupán akkor alkalmazható, ha valaki dúsabb, látványosabb szájat szeretne. Idővel az ajkak, hasonlóan az arc többi részéhez, veszítenek a rugalmasságukból. A bőr egyre ráncosabb lesz, megjelennek az apróbb barázdák, a kontúrok pedig megereszkednek. A szájat sokszor az orrnál végigfutó ráncok húzzák magukkal. Ez sajnos szigorúbb, szomorkásabb megjelenést kölcsönöz az arcnak.

Ilyenkor szintén felmerülhet az ajakfeltöltés, mint opció, hiszen a töltőanyaggal korrigálhatók, kisimíthatók a barázdák. Egyes esetekben nemcsak az ajkakba kerül az anyag, hanem a száj körüli területre is. A redők, ráncok eltüntetésén túl a kisebb aszimmetria javítására, illetve a vékony száj dúsítására egyaránt bevethető a feltöltés valamely típusa.

Az ajakfeltöltésnek három fajtája van, ez attól függ, hogy mivel végzik el az esztétikai eljárást. Van hialuronsavas, saját testzsíros, illetve PermaLip-feltöltés.

Hialuronsavas feltöltés

Ez a legelterjedtebb feltöltési mód, a páciensek nagy része ezt választja, ha rászánja magát a beavatkozásra. A hialuronsav megtalálható az emberi szervezetben, probléma nélkül felszívódik, ezért nem okoz allergiás reakciót. Az eljárás során a plasztikai sebész a töltőanyagot injekció segítségével fecskendezi be a meghatározott pontokra.

Az eljárás után előfordulhat bőrpír, érzékenység, duzzanat, esetleg a tűszúrások helyén pár apró bevérzés. Általában egy-két héttel az eljárás után teljesen elmúlnak az efféle reakciók. Ebben az időszakban nem ajánlott a túlzott mimika és a szívószál használata. A dohányzás szintén befolyásolhatja az eredményt. Pár napig a sós, fűszeres, csípős ételeket is jobb mellőzni. A frissen töltött területet nem szabad nyomkodni. Töltés után az eredmény azonnal látszik, mivel a hialuronsav-molekulák megszívják magukat vízzel és felduzzadnak. Ilyenkor sokkal nagyobb a felület, mint egy-két hét elteltével.

A hialuronsav nagyjából 6-8 hónap alatt szívódik fel teljesen a szervezetben, az olcsóbb verziók azonban ennél korábban. Ekkor a száj már kisebb lesz, ez pácienstől függően változhat, hiszen mindenkinek más a szervezete.

Előnyös választás lehet abban az esetben, ha valaki minél természetesebb, irritációtól mentes beavatkozásra vágyik, de még bizonytalan a döntésében vagy az eredményt illetően. Mivel a hialuronsavas ajakfeltöltés nem tartós, csak ideiglenes változást okoz, nem kell aggódni amiatt, ha valaki meggondolja magát, ugyanis viszonylag hamar visszakapja az eredeti szájformáját és volumenét.

Ajakfeltöltés saját testzsírral

A saját testzsírral történő feltöltés kicsit körülményesebb, ám tartósabb megoldást jelent. Ehhez a beavatkozáshoz a test egy másik területéről szívnak le egy kevés zsírt, melyet egy speciális eljárás során átalakítanak. Kiszívják a koncentrált zsírsejteket, megtisztítják őket, majd ebben a formában kerülnek be az ajkakba egy injekciós tű segítségével.

A kezelés egy kicsit körülményesebb, mivel elsőként zsírt kell leszívni, ám cserébe több ideig tart az elért eredmény. A hialuronnal ellentétben a zsír sokkal lassabban szívódik fel, és pácienstől függően akár évekig is megmaradhat a dúsabb hatás. Ettől függetlenül szabályosan, egyenletesen szívódik fel, nem csomósodik, és nem ficcennek félre az ajkak. A feltöltés bármikor megismételhető, kevés kockázattal jár, ugyanakkor esztétikus, természetes hatású ajkakat garantál. Ehhez azonban nem csak a megfelelő töltési módszer és alapanyag, hanem rutinos szakember szükséges, aki az arc karakteréhez igazítja a száj méretét és formáját.

A legtöbb orvos-esztétikai klinika rendelkezik Instagram-profillal, így érdemes az előtte-utána képeik alapján válogatni az orvosok közül.

Ha már implantátum, akkor PermaLip

A három feltöltési mód közül ez a egyedüli, mely során az ajkakba külső, idegen anyag kerül. A feltöltés egy kis implantátummal zajlik, melyet a sebész a száj mellett ejtett két apró vágáson keresztül húz be. Miután ezzel elkészült, felszívódó varrattal rögzíti.

A PermaLip nagy előnye, hogy tartós eredményt biztosít, hiszen a szilikon nem szívódik fel, ezért nincs is szükség ismételt beavatkozásra. Hátránya, hogy idegen anyag, ezért felléphet irritáció, allergiás reakció. Ebben az esetben utólag eltávolítják az implantátumot.

A nem felszívódó töltőanyagok közül sokáig a szilikonolaj volt a legelterjedtebb, amihez képest viszont sok előnnyel rendelkezik az innovatív PermaLip. Az előbbinek a hatása nehezen visszafordítható, ugyanakkor veszélyekkel is járhat. Az utóbbi szintén tartós, de olyan tömör, puha, rugalmas szilikonból készül, ami nem reped meg, és hosszú idő elteltével sem veszít térfogatából.

A kis szilikont egy speciális injekciós formázó technikával alakítják ki úgy, hogy az ajkakba helyezve abszolút természetes alakot öltsenek. Nem lesz merev hatású tőle a száj, mert maga a szilikon roppant elasztikus. Igaz, akkor ajánlják, ha valaki tartós eredményt szeretne, de bármikor eltávolítható nagyjából fél óra alatt, helyi érzéstelenítéssel. A szilikon méretét az orvos segít kiválasztani, akár 3D-technikával is lemodellezhető előre a várható méret és forma, így nem éri meglepés a pácienst.

A száj túltöltése sokakat elriaszt, ám fontos tudni, hogy ez mindig a páciensen és az orvoson múlik. Az eljárás előtt a szakember felméri az arc karakterét és az ajkak állapotát, majd a jellemző vonásokat figyelembe véve dönt a töltőanyag mennyiségéről. Alapul veszi az arc szimmetriáját, és ahhoz igazítja a szájkontúrt. A túltöltés legtöbbször akkor történik, amikor a páciens nem veszi figyelembe arcának arányait, csak minél vastagyabb ajkakat szeretne.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés