Az ajkakat nem csak plasztikai műtéttel lehet még csábosabbá, elbűvölőbbé tenni, hanem hialuronsavas töltőanyaggal vagy saját zsírral is végezhető a nagyobbítás. Mivel sok tévhit kering a témában, Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője mindent elárul, amit a szájfeltöltés kétfajta eljárásáról tudni érdemes.

Azok döntenek az ajaknagyobbítás mellett, akik nem elégedettek szájuk formájával, teltségével, ezért esztétikai szempontból szeretnének változtatni rajta.

– A felső és az alsó ajkak egyaránt kezelhetőek, a felső ajkak esetén a lifting eljárások a hosszú felsőajak rövidítésére szolgálnak. Elsősorban azok választják a szájfeltöltést, akiknek mindig nagyon keskeny volt az ajkuk, vagy az évek alatt egyre keskenyebbé vált, és ez zavarja őket. Kétféle módszerrel tudjuk az ajkak teltségét növelni, hogy az fiatalosabb és esztétikusabb legyen, visszaadva ezzel a páciens elégedettségét, önbizalmát – mondja a szakember.

Minden beavatkozás előtt fontos a konzultáció, amikor a szakorvos felveszi az anamnézist és megvizsgálja a pácienst. Ha korrekt, megbízható orvost választott az ember, akkor biztosan megkérdezi tőle a szájfeltöltés előtt, hogy volt-e korábban bármilyen orvosi beavatkozása, van-e a száján jelenleg bármilyen seb, fertőzés vagy herpesz, illetve töltötték-e már szilikonnal, kollagénnel vagy hialuronsavval.

– A megbeszélést vizsgálat követi, de előtte a páciens a tükörben megmutatja, hogy mi zavarja, min szeretne változtatni, és milyen eredményt vár. Ilyenkor beszéljük meg a lehetséges módszereket, előnyöket, kockázatokat, és felhívjuk a figyelmet az esetleges nem reális elképzelésekre – részletezi az orvos-esztétikai specialista.

Szájfeltöltés plasztikai műtét nélkül: töltőanyag vagy saját zsír?

Többféle módszer is létezik, melyek közül az ajaktöltés hialuronsavval vagy saját zsírral biztonságosan elvégezhető az orvos-esztétikai rendelőben. Az ajaknagyobbítás nem jár nagy fájdalommal, helyi vagy felületi érzéstelenítéssel történik. A feltöltés érzéstelenítéssel együtt nagyjából 30-45 percig tart a beavatkozás típusától függően.

– A hialuronsav a szervezetben is megtalálható természetes anyag, amelyet a gyártás során a molekulák között létrehozott keresztkötések tesznek tartóssá. A töltőanyag így jobban ellenáll a szervezetben termelődő hialuronidáz nevű enzimnek, így lassabban bomlik le. Minél több a keresztkötés, annál tartósabb az anyag, viszont a viszkozitása csökken. A csomósodás elkerülése miatt ezért az ajakba csak közepesen kemény anyag tölthető, ami mintegy hat-nyolc hónap alatt bomlik le – magyarázza a folyamatot Dr. Széchenyi Kornél.

– Ajaktöltés saját zsírral is végezhető. Ilyenkor a has vagy a csípő tájékáról a zsírt egy speciális kanüllel nyerjük ki egy fecskendőbe. A zárt rendszeren keresztül kíméletesen megtisztítva egy másik, vékony kanüllel injektáljuk vissza az előzetesen elérzéstelenített ajkakba. A zsírt az arc egyéb területeinek töltéséhez is használjuk a volumen pótlására – részletezi a szakember.

Az ajkakon végzett beavatkozások során kialakulhat átmenetileg duzzanat és bevérzés, ami rendszerint magától megoldódik. A kellemetlen panaszokat jeges borogatással lehet enyhíteni. A duzzanat pár nap alatt rendeződik, a bevérzés ennél lassabban szívódik fel.

Forrás: New Beauty, purecom.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés