A rendszeres bőrápolás fontosságáról sok szó esik, de az ajakápolás gyakran háttérbe szorul, sokan megfeledkeznek róla. Sőt, az arcbőr után a nyak, a dekoltázs és a kéz karbantartása izgatja leginkább a nőket, a száj bőrének öregedését kevésbé veszik figyelembe, pedig az arc karakterét is meghatározza ennek a területnek a változása. Az ajakápolás nem csak a kicserepedés elleni küzdelemről szól, a száj külső felülete éppúgy rengeteg stresszhatásnak vannak kitéve a mindennapok során, ami hozzájárul az idő előtti ráncok, barázdák kialakulásához. Megfelelő rutinnal csökkenthető, sőt későbbre tolható az ajabőr természetes állapotromlása.

hirdetés

Az ajkak egészsége és az ajakápolás fontossága sokszor háttérbe szorul. Pedig a nap folyamán rengeteget használjuk a szánkat, egész nap beszélünk, eszünk, iszunk. A csípős, sós ételek pedig könnyen károsíthatják az érzékeny bőrt. Vizet vonhatnak el, amitől kiszáradhatnak, cserepessé válhatnak az ajkak, legrosszabb esetben pedig akár ki is repedhetnek. Ugyanezt a folyamatot indítja el a bőrben a kávé és az alkohol fogyasztása, így elsősorban a megfelelő belső hidratálásra kell gondot fordítani.

Egyszerű tippek, melyekkel hatékonyabb az ajakápolás: így a bőrszárazság is kivédhető

Az időjárás úgyszintén károsíthatja, a hideg, szeles idő csak fokozhatja a szárazságot. Ám a napkárosodás sem kerüli el a területet. Az ajkak öregedése egy természetes folyamat, de megfelelő ajakápolási rutinnal késleltethető az úgynevezett aszalt száj kialakulása, a bőr sokkal tovább marad telt és feszes.

Az ajkak formája idővel megváltozik, ahogy telnek az évek, a bőr párnázottsága megcsappan. Bár nem mindenkinek van telt ajka, még a keskeny típusnál is megfigyelhető a bőr fellazulása, petyhüdtsége. A kor előrehaladtával bőrünk minden területe rugalmatlanabbá válik, így a redőzött szájfelület sem fog már regenerálódni. Ezért fontos a megelőzés, amit megfelelő ápolással, bőrvédelemmel lehet csak elérni.

Hidratálás

Az ajakápolás alapja a rendszeres hidratálás. Ennek a területnek éppen annyira szüksége van nedvességre, mint az arc többi részének. A krémek, balzsamok segítenek bejuttatni az értékes hatóanyagokat, így az kevésbé lesz kitéve az időjárás okozta károknak. A hidratálás lehetőleg háromlépcsős folyamat legyen. Először is ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, majd a külső hidratálásra, a védelem érdekében pedig meg kell akadályozni a nagymértékű vízvesztést, amit növényi olajokkal dúsított szájbalzsamokkal tudsz elérni. Nagyon jó erre a shea vaj, a kakaóvaj és a kókuszolaj.

Radírozás

A fizikai és kémiai radírok elengedhetetlenek a bőrápolásban, hiszen segítségükkel felgyorsítható a hámsejtek cserélődése. Az elhalt sejtek hamarabb távoznak, élénkül a vérkeringés, és sokkal feszesebbé válik a bőrfelület.

A radírozás az ajkak esetében is elengedhetetlen, amint a felső, száraz réteg eltűnik, több nedvesség jut a bőrbe. Emellett az ajaktermékek, rúzsok fedése sokkal szebb lesz. Matt fedésű kozmetikum esetén kifejezetten ajánlott a radírozás és a hidratálás a felvitel előtt.

Fényvédő

A rendszeres fényvédelem kiemelt helyen szerepel a bőrápolási rutinban, hiszen a ráncok, pigmentfoltok megjelenéséért nagy arányban a káros UV-sugarak a felelősek. Ezek roncsolják a kollagénrostokat, lassul a kollagéntermelés, ami petyhüdtséget, ráncokat okoz. Ugyanez az ajkakra is érvényes. Ha a napkárosodás miatt rugalmatlanná válik a száj bőrfelülete, könnyebben berögzülnek rajta a mimikai ráncok, például sokéves dohányzás után az ajkakon az orr, a szájzugok és az áll felé mutató redők keletkeznek.

Ajakdúsító termékek

Az ajakdúsító termékek nem csupán esztétikai szempontból hasznosak. A legtöbb készítmény hialuronsavat tartalmaz, ami hozzájárul a simább, teltebb ajkakhoz. Segítik a nedvesség megtartását és gátolják a kiszáradást.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés