Az arcápolás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, a legtöbb nő nagy figyelmet szentel az egészséges bőrképnek. Ám afelett sokan átsiklanak, hogy bizony az ajkakon is nyomot hagy a bőröregedés. Nem csak a kiszáradt és kicserepesedett felszín okozhat mély barázdákat, előbb-utóbb ezen a területen is megjelennek a petyhüdt vonalkák. A ráncok ellen szintén hatékony a jól felépített ajakápolás!

hirdetés

Az ajakápolás sokszor kimarad a napi rutinból, pedig az itt található bőr is könnyedén kiszárad. A nap folyamán rengeteget használjuk a szánkat, mivel eszünk, iszunk, beszélünk. Bizonyos ételek pedig még vizet is vonhatnak el, ilyen lehet például a túlságosan sós pop-corn. Az efféle táplálékok pedig egyáltalán nem használnak az érzékeny bőrnek.

Ám ennek ellenére a legtöbben nem ápolják megfelelően az ajkakat, ami kiszáradhat, elveszítheti nedvességtartalmát, könnyen cserepessé válhat, amit az idő előtti apró ráncok jeleznek. Bár ez egy teljesen természetes dolog, megfelelő gondoskodással késleltethető a barázdák felbukkanása.

A rendszeres hidratálás az ajakápolás alapja

Az ajkakat szinte folyton veszélyezteti a kiszáradás, főként a téli hónapokban. A hideg, szeles időjárás próbatétel elé állítja a bőrt. Éppen ezért nem szabad elfeledkezni a rendszeres hidratálásról. Ez az első lépés, mellyel megóvható a hámréteg.

A fényvédő úgyszintén hasznos, hiszen a nap az ajkakat is károsíthatja. Az UV-sugarak roncsolják a kollegénrostokat, így azok sérülnek, ami a kollagéntermelés idő előtti csökkenését eredményezi. Ezt a folyamatot a fényvédelemmel kerülheted el. Manapság már vannak külön olyan ajaktermékek, melyek védik a puha bőrt a nap káros sugaraitól.

Az ajkakon megjelenő apró ráncok ellen szintén jó megoldást jelenthetnek a hialuronsavas ajakdúsító termékek. Ezek segítik a nedvesség megtartását, csökkentik a kiszáradás esélyeit. Esztétikailag is javíthatják a bőr állapotát, ráadásul teltebbnek láttatják az ajkakat.

A ránctalanító krémek használata és a finom radírozás itt is segíthet

Az ajkakat rengeteg dolog kiszáríthatja, a mattra száradó ajaktermékek úgyszintén elvonják a nedvességet, ezért nagyon fontos a rendszeres radírozás. Ennek köszönhetően az elhalt hámsejtek távoznak, így sokkal több nedvesség jut a hámrétegbe, illetve a kencék fedése is szebb lesz. A száj rendszeres, óvatos masszírozása úgyszintén sokat segíthet, hiszen élénkíti a vérkeringést, ezáltal jótékonyan hat a kollagéntermelésre.

Az elmúlt időszakban egyes márkák olyan anti-aging termékeket fejlesztettek ki, melyek kifejezetten a szájra fókuszálnak. Ezek a kencék, balzsamok segítenek antioxidánsokat bejuttatni a bőrbe, növelik a hámréteg nedvességmegtartó képességét, valamint erősítik természetes védőrétegét.

Sokan az ajakfeltöltésben látják a probléma végleges megoldását. Manapság már igazán esztétikus megoldások vannak, melyek nem eredményeznek kacsaszáj-effektust. A töltőanyag csupán az apróbb ráncokat simítja ki, a száj nem lesz feltűnően nagyobb tőle.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés