Nincs olyan ember, aki ne ismerné a Twiggy nevet, aminek hallatán a hatalmas szempillák és az oldalra fésült rövid frizura jut először az ember eszébe. Lesley Hornby Lawson mindössze 17 éves volt, amikor felfedezték, és csupán négy évig tartott a modellkarrierje, azonban ez idő alatt gyökeres változásokat hozott a divatszakmában.

hirdetés

Twiggy óriási divatot robbantott ki: a hatása ma is tart

Ő volt az első szupermodell, aki divatba hozta a vékonyságot, ami a hatvanas években egyáltalán nem volt tipikus nőideál. Ez a miniszoknya megjelenésének volt köszönhető, aminek népszerűsítéséhez olyan modell kellett, aki vékony, fiús testalkattal rendelkezik. Erre egész egyszerűen azért volt szükség, mert a miniszabás a lábakat hozza fókuszba.

Twiggyért szinte megőrültek az emberek, Anglia után Amerikában is. Szabályos versengés alakult ki a magazinok között, hogy melyikük fotózza, a nők többsége pedig másolni akarta ikonikus frizuráját és sminkjét. Oldalra fésült, szőke pixie fazonját a híres londoni fodrászmester, Vidal Sassoon készítette, míg sminkjének alapötlete meglepő módon a modelltől származik.

Twiggy 2020-ban és 2019-ben. Képek: Tabatha Fireman/BFC, Darren Gerrish/Wirelmage/Getty Images.

Törődik a testével

Twiggy szegény családból származik, így ez a háttér alaposan meghatározza felfogását a mai napig is. Szépségápolás és smink tekintetében egyaránt az egyszerűségre törekszik, a természetesség pedig előnyére válik, 71 évesen éppúgy fantasztikusan néz ki.

Elmondása szerint nagyon száraz a bőre, így a legfontosabb számára, hogy alaposan hidratálja. Ezen kívül rengeteg vizet iszik és az étkezésében ugyanúgy, mint minden másban, az egyensúlyra törekszik. Bár mindig is vékony testalkatú volt, soha nem diétázott, és napjainkban azért harcol, hogy a modellek között többé ne a nádszálvékony testalkat legyen a követelmény.

A testmozgást nagyon fontosnak tartja, különösen mióta súlyos hátfájdalmakkal küzd. A pilates és a jóga sokat segített neki a probléma enyhítésében, ezért úgy véli, hogy többet nyer az, aki inkább pilates órákra jár az edzőterem helyett, mert ez egy sokoldalú mozgásforma. Amellett, hogy javítja a tartást és erősíti a törzs izomzatát, a súlyvesztést, a feszesedést, valamint a tónusozást egyaránt támogatja. Persze a leghatékonyabb edzésnek mégis azt tartja, amikor az izgő-mozgó kisunokájára kell vigyáznia.

A lezser nadrágos, és a nőies szoknyás szetteket egyaránt kedveli. Képek: Dave J. Hogan, Joe Maher, Jeff Spicer/Getty Images.

Az egyszerűség híve

Smink tekintetében már nem jellemző rá az extrém szemfestés, pedig interjúkban gyakran hangoztatja, hogy a Twiggy-láz idején három sor műszempillát is felrakott olykor. Az alsó pillasor kifestése, valamint a póklábpillák ötlete is tőle származik, amivel óriásira nyílt szemeket, és ártatlan bocitekintetet varázsolt magának. A szempillák hangsúlyozása azért fontos számára, mert alapvetően rövid szálakkal rendelkezik. A sminkjét mindig maga készíti el, bármilyen eseményre megy.

A spirálon kívül egy jó alapozóból és púderból áll a nélkülözhetetlen sminkkészlete, utóbbi közül a Bourjois Liittle Round Pot Blusher a kedvence. A körmeit általában manikűrösre, a haját pedig háromhavonta fodrászra bízza.

Parfümként általában a saját, Twiggy nevű illatát használja, de nagy kedvence még Jo Malone Blue Agava and Cacao, valamint a Chanel Coco No. 5 nevű illata is.

Nem sokkal 71. születésnapja után, még szeptemberben készült róla ez a kép, melyen a lánya által tervezett pólót viseli magán. Roppant egyszerű a sminkje, a frizurája és az öltözéke, mégis sugárzik az egykori szupermodell.

1972-ben, a Vogue szeptemberi címlapján még vékonyra szedett szemöldökkel látható. Azóta jobban szereti a természetes fazont, amit épp csak formára igazít a kozmetikus.

1999-ben Kate Moss-szal együtt fotózták. Twiggy akkor volt 50 éves, a kilencvenes években csúcsra törő sztármodell pedig mindössze 25 éves a híressé vált közös képen.

Ahogy a fenti képekből is látszik, Twiggy csak úgy sugárzik a magabiztosságtól és a jókedvtől, ami szerencsére ennyi idősen sem hagyta el az egykori sztármodellt. Sőt, abszolút tartja a lépést a divattal, vagány szettjei remekül állnak neki!

Kiemelt kép: Mirrorpix/Getty Images.

  • Megosztás: