A vastag talpú papucs hozzátartozik a kilencvenes évek színes, eklektikus trendkavalkádjához. Akkoriban főként a fiatal popsztárok diktálták a divatot, akik szinte az összes őrült hóbortot kipróbálták, amelyek apránként beszivárogtak az utcai megjelenésbe. A nyári retró irányzatok ennek a fazonnak is fellobbantják a népszerűségét.

hirdetés

A kilencvenes években sok furcsa ötlet talált követőkre a divat színterén, a videoklipeknek és a filmeknek köszönhetően, még az extrémebb fazonok is könnyebben megtalálták az utat a kifutóktól az utcai öltözékekig. A korszak egyik meghatározó darabja a Buffalo-cipő volt, melynek mintájára elkészült a vastag talpú papucs, ami csakhamar a fiatal lányok kötelező kiegészítőjévé avanzsált.

Nagyban formálta az akkori ízlést, hogy a Spice Girls tagjai is megőrültek ezért a fazonért, melynek népszerűsége több mint egy évtizedig tartott. A 10 dolog, amit utálok benned című filmben szinte végig ezt a lábbelit viseli Julia Stiles.

A finomabb, nőiesebb cipők, szandálok megjelenésével a vastag talpú fazon népszerűsége gyorsan megcsappant, de alighogy kipihente magát a kispadra ültetve, jött a nagy retróláz, és a nosztalgikus trendek idén visszaterelgették a köztudatba.

Bár a holdjáró papucsok elsőre nem kifejezetten nőiesnek, extravagáns stílusukkal jól illeszkednek az eklektikus mixeken alapuló nyári irányzatok közé. A retró szabású ruhákkal, nadrágokkal nagyszerűen összeboronálhatóak, de a modern kreációkkal is jól variálhatóak.

A retró, vastag talpú papucs a nőies szetteket is felpezsdíti

A platformos strandpapucs esetében a legfontosabb az egyensúly. Egy kifejezetten látványos, hangsúlyos lábbeliről van szó, ami rosszul kombinálva könnyedén leronthatja a csinos, nőies megjelenést. A túldíszített, romantikus stílust nem igazán bírja el, jobban passzolnak hozzá az egyszerű, letisztult, harmonikus öltözékek.

Ezzel szemben a csinos ingruhák megteremtik a finom egyensúlyt. A farmerból vagy lenvászonból készült kreációk nagyszerűen harmonizálnak a lábbelivel. Az eltérő stílusok keveredése megadja a szerelés pikantériáját, az összhatás pedig egyszerre lesz vagány és nőies.

 

A steppelt anyag tavasszal a kabátokon hódított, a forró hónapokban pedig a könnyű nadrágokon, felsőkön találkozhatunk vele. A pantalló már önmagában egy nagyszerű stílusfűszer, a szett különlegességét csak fokozza a papucs, a válltöméses felső, és a vödörkalap. A sportos összeállításban keverednek az egyes divatciklusok stílusjegyei, szinte az összes slágerfazont felvonultatja az elmúlt harminc évből.

 

A hetvenes évekből átemelt printekkel is összeboronálható a papucs, ebben az esetben a színek játékával teremthető meg az összhang.

 

A tervezők nőiesebb, finomabb darabokat is alkottak, amelyek már kevésbé hasonlítanak a kilencvenes évek vaskos fazonjaira. A megemelt talp megmaradt, ám sokkal vékonyabb, és a lábfejet rögzítő pántrészek szintén sikkesebb formában jelennek meg.

 

Az elegánsabb papucsok már kevésbé keltenek ormótlan hatást, és sokkal jobban együtt tudnak élni a nőies fazonvariációkkal, így igazán csinossá teszik az összképet.

 

Kiemelt kép: Christian Vierig / Getty Images. 

Képek a cikkben: Christian Vierig, Streetstyleshooters / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés