Néha a legegyszerűbb dolgok válnak legnagyobb kedvenceinkké. Így van ez a vödörkalap esetében is, ami, habár a kilencvenes években vált igazán divatossá, mégis napjaink egyik legtöbbet viselt utcai sapkafazonja.

hirdetés

 

A divatos fejfedők lehetőséget adnak arra, hogy könnyedén feldobja az ember a szettjeit, nagyobb pénzköltekezés és procedúra nélkül. Sokáig a széles karimájú kalapok uralták a trendeket, de valljuk be, bármilyen jól néznek ki, praktikusságuk megkérdőjelezhető a rohanó mindennapokban. Ráadásul, nagy ellenségük tud lenni egy-egy erősebb fuvallat, és sokszor igencsak át kell gondolni a frizurát ahhoz, hogy ilyesmi kiegészítőt csapjon az ember a fejére.

A vödörkalap mindezen problémák alól elegánsan kitér, nem hiába lett olyan közkedvelt több korosztályban is. A sokáig csak kempingkalapként emlegetett fazont a férfiaktól irigyelték el a nők éppúgy, mint a newsboy sapkát. A kilencvenes évek végére azonban a vödörkalap sportos, vagány és nőies verziói egyaránt belopták magukat a legdivatosabb darabok közé, most pedig visszatértek hozzánk, kisebb-nagyobb újításokkal.

Szinte minden stílussal variálható a vödörkalap

Nem túl hangzatos nevét alakjáról kapta, hiszen egy nagyon egyszerű fazonról van szó. Ma már nem csak egyszerű textilanyagú, hanem tweedszövet, buklé, műbőr és műszőrme borítású verziókban is kapható ez az univerzális stílusú darab. Mivel kissé lefelé ívelő a viszonylag rövid karimája, megvédi a sminket és a frizurát az időjárási viszontagságoktól.

Nyárias változatai úgyszintén akadnak, melyek árnyékban tartják az arcot a napsütésben. Ennek a kalaptípusnak nagy előnye, hogy nem fogja körbe szorosan viselője fejtetőjét, ezáltal a hajat sem lapítja le annyira.

 

A keménykalapokhoz hasonlóan egyszerűen minden frizurával jól mutat, legyen az hosszú vagy rövid vágású, göndör vagy egyenes. Ráadásként leginkább mosható és hajtogatható anyagból készítik, így bármikor betehetjük kabátzsebünkbe vagy táskánkba, nem kell hozzá külön kalaptáska. Ám nem csak ennyiben merül ki a retró stílusú vödörkalap praktikussága, hiszen sokféle stílusban kombinálható. A nőies öltözékekhez éppúgy jól tud passzolni egy ilyen kreáció, mint a sportos, lezser, bohém vagy vagány szettekhez.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés