Anna Wintour stílusa átíveli a divat hullámzását, a klasszikus eleganciára épül, miközben a játékos, izgalmas részleteket sem szorítja háttérbe. A divat számára csak útmutató, sokkal inkább a stílus az, ami meghatározza az öltözködését.

hirdetés

Anna Wintour már hosszú évek óta áll az amerikai Vogue élén, a főszerkesztői feladatkör pedig abszolút megköveteli tőle, hogy a világ egyik legstílusosabb nőjeként mutatkozzon a különböző eseményeken. Láthatóan nem esik nehezére, hogy divatikonként tündököljön, 74 évesen éppen olyan sikkesen variálja a klasszikus fazonokat, mint karrierje elején. A divatérzéke megkérdőjelezhetetlen, neki köszönhetjük jó néhány ismert tervező, köztük Michael Kors és John Galliano felfedezését, ám ahogy a munkájában, úgy az öltözködésében sem ad a gyorsan illanó, tiszavirág-életű trendekre. A divat időtálló értékeit helyezi előtérbe.

Ha egyszerűen kellene megfogalmazni, a világszerte ismert főszerkesztő Az ördög Pradát visel Miranda Priestlyje, sőt, egyes feltételezések szerint a szigorú karaktert éppen Anna Wintour határozott személyisége ihlette. Munkamorálja és a jól bevált elvekhez való ragaszkodása egyértelműen visszaköszön az öltözködésében is. Noha figyelemmel kíséri a trendek alakulását, abszolút a klasszikus darabok híve, nem változtat a megjelenésén csak azért, mert egy-egy újabb darabot kapott fel az aktuális divat.

 

Anna Wintour stílusa klasszikus, elegáns, mégis játékos és izgalmas

A világ legrangosabb divatlapját vezetni nem egyszerű, a nívós pozíció ráadásul rendkívüli magabiztosságot, határozottságot és kifinomult stílusérzéket igényel. Anna Wintour mindent megtestesít, amire szükség van ahhoz, hogy 74 évesen is az egyik legsikkesebb, legrejtélyesebb nőként tekintsen rá a szakma. A főszerkesztő aligha ül fel a divat hullámvasútjára. Ragaszkodik a jól bevált szokásokhoz, a megjelenésén sem sokat változtatott az elmúlt évek során.

Ezzel nem csak arra szeretnénk utalni, hogy az évek múlása nyomot sem hagy a kisugárzásán, bár tény, hogy nehéz lenne szó nélkül elmenni amellett, hogy 74 évesen milyen fantasztikusan fest. A klasszikus buborékbob-frizuráját semmi pénzért nem változtatná meg, a klasszikus, határozott fazon tökéletesen passzol szigorú, magabiztos jelleméhez. A napszemüvegről szintén nem mond le, amivel ismételten csak rejtélyes, kiismerhetetlen személyiségét hangsúlyozza.

A ruhatárának is megvannak a klasszikus, időtálló elemei, és bár az aktuális trendekből is szívesen szemezget, stílusát nem rendeli alá a gyorsan változó divathóbortoknak. Soha nem mutat magából túl sokat, általában tetőtől talpig takarja magát a maxiruhákkal és hatalmas szoknyákkal, ennek ellenére mégsem unalmas vagy egyhangú a megjelenése. A határozott, visszafogottan nőies darabokat színekkel és mintákkal teszi izgalmassá, így töri meg a merev koncepciót. Két dolgot biztos, hogy nem láthatunk rajta gyakran: a nadrágot és fekete ruhákat. Tetőtől talpig feketében még sohasem mutatkozott, szettjeiből kitűnik, hogy a színek és a kiegészítők nagyon fontosak számára.

 

Imádja a manapság divatos maxiruhákat, noha ebben az esetben fontos megjegyezni, hogy nem Anna Wintour követi a trendeket. Sokkal inkább ő maga tette ismét rendkívül divatossá a csinos, bokáig érő fazonokat. Ugyanígy a hosszú szoknyák és sokat takaró blézerek is szerves részét képezik a ruhatárának, de a lakkos, bőrhatású trencskó kabátokkal is mesterien trükközik. Ahogy a napirendjében ragaszkodik a szigorú szabályokhoz, úgy az öltözködésében sem enged magának kitérőket. Mindig ugyanazokat a jól bevált fazonokat kombinálja egymással.

Noha mindig ugyanazoknak a fazonoknak szavaz bizalmat, a legkevésbé sem unalmas a megjelenése. Anna Wintour zseniálisan lavírozik a szigorú, rejtélyes nő és a sikkes divatkirálynő-imidzs között. A színek harmóniájával, feltűnő árnyalatokkal és látványos mintákkal, ütős motívummixekkel dobja fel a klasszikus összeállításokat. Simán összeboronálja a kockásat a kígyómintással, az összhatás mégis lehengerlően stílusos.

Nemigen visel nadrágot, noha a személyiségét tekintve abszolút magában hordozza a maszkulin energiákat. Már-már szigorúnak, megközelíthetetlennek, zárkózottnak tűnő személyiségét remekül ellensúlyozza színes, könnyed szettjeivel, melyek mellőzik a merevséget. Tény, hogy soha nem lehet fogást találni a sokat takaró, mégis nőies vonalvezetésű darabokon, az összeállításai mindig alkalomhoz illőek és kifogástalanok.

Anna Wintour igazi stílusikon, aki rendszerint bebizonyítja, hogy a klasszikus divatelemek időtállósága valóban létezik, egy kis trükközéssel pedig abszolút izgalmassá tehető a megjelenés még akkor is, ha az ember az évek múlásával sem sokat változtat a ruhatárán.

Kiemelt kép és cikkfotó: Jeremy Moeller/Getty Images.

Galéria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés