A férfiaktól átvett öltönymellény – amit a női viseletben kosztümmellényként is emlegetnek – nem új keletű a divatban, a hetvenes évektől kezdve a kilencvenes évekig elképesztő népszerűségre tett szert. Majd a kétezres évek elején rövid időre visszakacsintott a körülrajongott fazon, ekkor már a farmerből, vászonból, bőrből készült változatai is elterjedtek, végül a retró mellények hullámával megérkezett az aktuális divatba, ami tálcán kínálja a lehetőségeket a változatos, sokszínű mellényviseléshez. Ha igazán sokoldalú, jól kihasználható darabot keresel őszre, ami remekül rétegezhető, akkor ezt is érdemes számításba venni!

hirdetés

A női öltönymellény első blikkre nem tűnik izgalmas darabnak. Bár a férfias vonásait már jószerivel levetkőzte, hiszen többnyire karcsúsított szabással rendelkezik, így csodásan kiemeli az alakot, azért a maszkulin és vagány stílusokhoz is megmaradt a kötődése.

A klasszikus fazon többrészes nadrágkosztümökkel együtt, valamint önálló divatelemként is kapható, anyagát tekintve pedig elsődleges terepe az elegancia, de ez nem jelenti azt, hogy ne bukkanhatna fel egy farmeres, tornacipős, stílusmixelő szett részeként. A buklé- és szövetmellények nemcsak elegáns formában, hanem romantikus, maszkulin vagy lezserebb hétköznapi szerelésbe ültetve is sikkesen viselhetők.

A farmervászonból és bőrhatású anyagokból készült társaik már kissé kötöttebbek, ami a stílusukat illeti, ugyanis jobban idomulnak a retró hangulatú, nőiesen laza öltözékekhez.

Az öltönymellény sokoldalúsága azonban leginkább abban rejlik, hogy többféle időjárásban elsüthető. Már nyáron megfigyelhető volt egy nagyobb trendhullám, ami felkapta ezt a jól variálható darabot, a hőségben ugyanis ujjatlan felső helyett lehetett bevetni. Lenge, A vonalú nadrággal kombinálva roppant elegáns, nőies hatást keltett, és mivel ősz elején még gyakran visszaköszön a nyári meleg, a blúz nélkül viselt mellény továbbra is sok lehetőséggel kecsegtet.

Reggel, amíg hűvösebb az idő, felkaphatsz rá egy blézert, de szűkebb pólóra rétegezve, lazán kigombolva is belecsempészheted a megjelenésedbe. Ahogy ráhangolódnak a napok az őszre, előveheted a vékony kis romantikus blúzokat, de a selyemingeknek éppúgy sikkes kiegészítése lehet egy alakra szabott szövetmellény.

A hideg beköszöntével a szűk szabású garbókkal ápol majd jó barátságot, de a hetvenes évekből átemelt bordázott kötésű, testvonalat követő felsőkhöz is remekül passzol.

Hordhatod egyszínű, monokróm szettben, vagy épp színfoltként alkalmazhatod egy letisztult, alaptónusokban játszó öltözékben. Vedd rá kötött ruhára, arra jöhet egy ballonkabát, vagy épp a bakancsos, vagány összeállításodat koronázd meg nőies, karcsúsított fazonjával. Rengeteg formában látványos, sikkes darabja lehet a megjelenésednek, és mivel jól tűri a rétegeket, még télen sem muszáj elbúcsúznod tőle.

Így viseld az öltönymellény női változatát: szuper tippek meleg és hűvös őszi napokra

Az öltönymellényben rejlő rengeteg stíluslehetőség szinte kiaknázhatatlan, jóformán az ősz minden napján viselni kellene ahhoz, hogy kifulladjon a változatossága.

 

Ha kétrészes szettben vásárolod meg, még akkor is, ha csíkos, kockás vagy egyéb mintázatú, az együttes mindkét elemét külön-külön is kihasználhatod, tengernyi verzióban. Most, amíg erőlködik a napsütés, nem feltétlenül kell blúzt, inget vagy pólót felvenni a mellény alá. Amennyiben nem túl mély a kivágása, úgy tervezheted meg vele a szerelésed, mintha ujjatlan felső lenne.

A gengsztercsíkos szövetmellényeket éppúgy becsempészheted a vagány, bakancsos-bőrnadrágos, vagy éppen edzőcipős-farmeres összeállításokba, mint az elegánsabb, kosztümös viseletekbe. A vászon- és farmermellény még a széldzsekivel is összeboronálható, nem fog kilógni a képből, ha megteremted hozzá a kellemes színritmust.

A kabátos korszak beköszöntével előnyt élvezhetnek a nosztalgikus hangulatú pelerinek, a steppelt kabátkák, valamint a bőrhatású trencskók, melyekkel könnyedén megteremtheted a feminin vonásokkal kevert maszkulin stílust.

Julia Roberts máig nagy rajongója ennek a trendnek, a kosztümmellényt például önálló felsőként, fehér inggel kombinálva vagy blézerrel összepasszítva is szívesen viseli. Diane Keaton szintén odáig van a szűkített szabású szövetmellényekért, ami érthető, hiszen a hetvenes évek óta a nőies maszkulin sikk egyik oszlopos képviselője.

Palvin Barbara és Bella Hadid, akik nem vetik meg a lezserebb szerkókat sem, szintúgy kipróbálták már ezt a trendet, mindketten elegáns kombinációban viselték a zakómellényt, trendi lazasággal keverve. Ha csak egy kis inspiráció kell, ezekkel a divattippekkel te is maximálisan kihasználhatod a női öltönymellény előnyeit!

 

Kiemelt képek: Edward Berthelot/Getty Images.

Képgaléria képei: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés